Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 20/2

Loading...


: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018.

Δύο προαπαιτούμενα μακριά από τη δόση

Τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ξεκινούν αύριο αναμένουν οι θεσμοί προκειμένου να αξιολογήσουν το νέο σύστημα, πριν δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, η οποία δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τα μέσα Μαρτίου. Κοντά σε συμφωνία για το χρέος βρίσκονται οι Ευρωπαίοι εταίροι με το ΔΝΤ.

Παρά το γεγονός ότι έχουν εκπληρωθεί από ελληνικής πλευράς 108 από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, το Εurogroup δεν έλαβε χθες απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, εξαιτίας κυρίως των πλειστηριασμών, αλλά και της επένδυσης στο Ελληνικό.

Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες αποδίδουν τη μη λήψη απόφασης στις μεγάλες πιέσεις για ανεμπόδιστη υλοποίηση των πλειστηριασμών στην Ελλάδα που ασκεί και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ο Ιταλός αξιωματούχος της Ευρωζώνης θεωρεί καθοριστικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες την επιτάχυνση των πλειστηριασμών και αυτό θέλει να εξασφαλίσει, μέσω της αύξησης της πίεσης στην κυβέρνηση. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αποκάλυπταν ότι υπήρξε έντονη συζήτηση για το θέμα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Μάριο Ντράγκι εντός της αίθουσας πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπήρξε «θερμή» συζήτηση Τσακαλώτου – Ντράγκι, εντός της αίθουσας, ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο είπε ότι ενίοτε γίνονται και δυναμικές συζητήσεις, ωστόσο χθες είπε ότι δεν έγινε κάτι ιδιαίτερο. Επί της ουσίας ανέφερε ότι μετά την έναρξη εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα γίνει μια αξιολόγηση για να διαπιστωθεί στην πράξη αν λειτουργεί το νέο σύστημα σε όλη την Ελλάδα. Εκτίμησε ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Για το ίδιο θέμα ο επίτροπος Μοσκοβισί είπε ότι δεν πρόκειται να αναφερθεί στο τι έγινε στη συνεδρίαση (μεταξύ Τσακαλώτου – Ντράγκι), ωστόσο πρόσθεσε ότι δίνεται από τους δημοσιογράφους μεγάλη έμφαση σε ένα πράγμα, ενώ η ουσία είναι ότι έγιναν πολλά στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

Πάντως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχειρούσαν χθες να υποβαθμίσουν το πρόβλημα, ενώ ακόμη και η έκθεση συμμόρφωσης που παρουσιάστηκε στους υπουργούς αναφέρει ότι οι δύο εκκρεμότητες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες. Ειδικότερα, για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η έκθεση αναγνωρίζει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο τονίζεται ότι ο αριθμός τους είναι σχετικά περιορισμένος, όσο και η γεωγραφική κάλυψη. Οι θεσμοί ζητούν περισσότερο χρόνο να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Για τουρκικές προκλήσεις και ΠΓΔΜ συζήτησαν Τσίπρας – Μέρκελ

Συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ θα έχει την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, ενώ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις τουρικές ενέργειες σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Επίσης τόνισε την ανάγκη λύσης του θέματος της ΠΓΔΜ με αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για προκλητική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο τονίζοντας πως ο σεβασμός του διεθνούς δικαιου σε Αιγαίο και Μεσόγειο αποτελεί προϋπόθεση για προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την παρεμπόδιση της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την κ. Μέρκελ την Παρασκευή στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των 27, σε συνέχεια της συνάντησης που θα έχει η Γερμανίδα Καγκελάριος με τον Ζόραν Ζάεφ στη Γερμανία, αλλά και προκειμένου να συνεχίσουν τη συζήτησή τους σε σχέση με την Τουρκία.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Εξαρση της ιλαράς και στους ενήλικες από τον μη εμβολιασμό

Την προσοχή των ενηλίκων όσον αφορά την ιλαρά εφιστά ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, καθώς δεν πρόκειται μόνο για παιδική ασθένεια, σημειώνοντας ότι «η επιδημία δεν φαίνεται να σταματάει καθώς υπάρχουν θύλακες του πληθυσμού με ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη».

Κακώς ο πληθυσμός πιστεύει ότι η ιλαρά είναι μία παιδική ασθένεια, καθώς «οι ενήλικες νοσούν μεν πιο σπάνια από ιλαρά, αλλά σοβαρότερα από τα παιδιά», επισημαίνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, υπογραμμίζοντας πως «περίπου το 30% των περιπτώσεων ιλαράς θα παρουσιάσουν μια ή περισσότερες επιπλοκές, που είναι συχνότερες σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και σε ενήλικες άνω των 20 ετών».

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει πως είναι σημαντική η εφαρμογή εμβολιασμού σε άτομα που ζουν ή εργάζονται σε κλειστές κοινότητες και εκφράζει την ελπίδα πως «η κινητοποίηση και οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα θα συντελέσουν καταλυτικά στον έλεγχο της επιδημίας, ώστε να μην τεθεί θέμα εφαρμογής υποχρεωτικού εμβολιασμού».

Εξηγεί πως μερικές φορές, οι επιπλοκές αυτές μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο, αναφέροντας ότι από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τρεις θάνατοι σε ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα άτομα με το εμβόλιο της ιλαράς.

Το γεγονός ότι οι θάνατοι αφορούσαν άτομα ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα, σύμφωνα με τον κ. Ρόζενμπεργκ «υπογραμμίζει την ανάγκη της χορήγησης 2 δόσεων εμβολίου έναντι της ιλαράς».

«Η πλειονότητα των κρουσμάτων ιλαράς του γενικού πληθυσμού ελληνικής υπηκοότητας ήταν ενήλικες άνω των 25 ετών» , σχολιάζει με αφορμή και το τελευταίο θανατηφόρο κρούσμα της νόσου που αφορούσε μια 35χρονη γυναίκα που είχε εμβολιαστεί μεν αλλά μόνο με μία δόση. Εκτιμά τέλος ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού στους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας για να προστατευθούν οι ίδιοι και οι ασθενείς τους.

Διαβάστε εδώ:  ΚΕΑ Φεβρουαρίου 2018: Πότε πιστώνεται στους δικαιούχους

Διαμαρτυρία βρεφονηπιαγωγών έξω από το υπ. Εσωτερικών

Παιδαγωγοί προσχολικής ηλικίας των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών αντιδρώντας στην υποχρεωτική ένταξη των παιδιών από τεσσάρων ετών στα νηπιαγωγεία, γεγονός που -όπως υποστηρίζουν- θα υποβαθμίσει τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, με συνέπεια τη λύση της σύμβασης εκατοντάδων εργαζομένων σε αυτούς.

Τη συγκέντρωση οργάνωσαν από κοινού η ΚΕΔΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών, αντιπροσωπεία των οποίων αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Λόγω της συγκέντρωσης κλειστή παραμένει η οδός Δραγατσανίου, ενώ κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Σταδίου.

Β. Αιγαίο: 177 πρόσφυγες-μετανάστες… έκαναν Απόκριες στα νησιά

Το εορταστικό τριήμερο της Αποκριάς συνεχίστηκαν οι αποβιβάσεις προσφύγων-μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Από το πρωί του Σαββάτου 17 Φεβρουαρίου έως και σήμερα Τρίτη 20 Φεβρουαρίου το πρωί, πέρασαν στη Λέσβο 135 άτομα, στη Χίο 17 και στη Σάμο 25.

Συνολικά από 1ης Φεβρουαρίου, έως και σήμερα το πρωί, στα νησιά πέρασαν και καταγράφηκαν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης 575 άτομα. Συγκεκριμένα, στη Λέσβο 357, στη Χίο 47 και στη Σάμο 171.

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της Τουρκικής Ακτοφυλακής που δημοσιοποιούνται στην επίσημη ιστοσελίδα του Σώματος, από 1ης Φεβρουαρίου έως σήμερα, υπήρξαν 17 επεμβάσεις στα τουρκικά χωρικά ύδατα, κατά τις οποίες επαναπροωθήθηκαν στις τουρκικές ακτές 700 πρόσφυγες και μετανάστες.

Τσαβούσογλου: Οι συριακές δυνάμεις δεν έχουν εισέλθει ακόμη στο Αφρίν

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν εισέλθει ακόμη στο Αφρίν και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα το κάνουν, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 24 ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τα συριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες Δευτέρα ότι μια φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή θα εισέλθει στο Αφρίν «μέσα σε λίγες ώρες», όμως μέχρι τη νύκτα δεν υπήρχαν σημάδια ότι έχει αναπτυχθεί εκεί.

Η Τουρκία επεσήμανε ότι θα αντιμετωπίσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αν εισέλθουν στο βορειοδυτικό Αφρίν για να βοηθήσουν την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Συζητήθηκε η αγωγή του Υπάτιου Πατμάνογλου κατά του ιδιοκτήτη των Jumbo

Συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας η αγωγή του Υπάτιου Πατμάνογλου σε βάρος της οικογένειας του ιδιοκτήτη των Jumbo και της ασφαλιστικής εταιρείας του αυτοκινήτου, με την οποία ο ίδιος ζητεί περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ για το θάνατο της συζύγου του και του γιου του, και οι υπόλοιποι συγγενείς 1,3 εκατ. ευρώ.

Το δυστύχημα που έγινε τον Φεβρουάριο του 2017, είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο γιος του ιδιοκτήτη της αλυσίδας καταστημάτων Jumbo καρφώθηκε με τεράστια ταχύτητα στο σταθμευμένο όχημα όπου επέβαιναν η γυναίκα και ο ανήλικος γιος του Υπάτιου Πατμάνογλου.

Ο νεαρός οδηγός της μαύρης Porsche, ο οποίος οδηγούσε με ταχύτητα που άγγιζε τα 320 χλμ./ώρα, πάτησε φρένο, με αποτέλεσμα το όχημα να μπει με μπλοκαρισμένους τροχούς στο πάρκινγκ του 82ου χιλιομέτρου της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης και να βρουν ακαριαίο θάνατο η σύζυγος του Υπάτιου Πατμάνογλου, Αποστολία, και το ανήλικο αγοράκι τους.

Η οικογένεια του ιδιοκτήτη των Jumbo δεν παραστάθηκε στο δικαστήριο, ενώ την ασφαλιστική εταιρεία εκπροσώπησε η δικηγόρος Χρύσα Σαλαβράκου, η οποία υποστήριξε ότι έγινε συμβιβαστική πρόταση στην οικογένεια ύψους περίπου 2,4 εκατ. ευρώ, πρόταση που η οικογένεια δεν αποδέχτηκε αξιώνοντας συνολικά ποσά ύψους 3,3 εκατ. ευρώ.

Στην κατάθεσή του ο ξάδελφος της Αποστολίας Πατμάνογλου είπε ότι μετά το δυστύχημα, ο σύζυγος του θυματος δεν μπόρεσε να ξαναδουλέψει και, όπως πρόσθεσε «δεν νομίζω να τα καταφέρει».

 • Διαβάστε όλες τις ειδήσεις  και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr • Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

  Επικαιρότητα ΕΔΩ 

  Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα - Όλες οι γιορτές

  Όλες οι προσευχές : Προσευχή 

   
 • tilegrafima.gr