Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 2/4

Loading...


: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Μεγάλη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2018.

 – Ανησυχία και προβληματισμός για την επιδείνωση του κλίματος στις σχέσεις

Αποτελεί η χθεσινή, υψηλών τόνων, ανακοίνωση του Μαξίμου αλλαγή τακτικής έναντι της Τουρκίας και εγκατάλειψη της γραμμής των χαμηλών τόνων; Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί μετά την ανακοίνωση – απάντηση του Μαξίμου στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των άλλων Τούρκων αξιωματούχων, που συμπληρώνεται από την ανησυχία για το πού μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί σήμερα στο Μαξίμου για να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, αλλά και να συζητήσουν τα νέα δεδομένα και στον ευαίσθητο τομέα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από δική του εισήγηση ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στη χθεσινή ανακοίνωση, βασιζόμενος σε δύο στοιχεία.

Πρώτον, το γεγονός ότι ο Ερντογάν, ακόμα και μετά τη Σύνοδο της Βάρνας, δείχνει ότι δεν αλλάζει στάση ούτε στη ρητορική, ούτε στην ουσία, κυρίως στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνεχίζουν να κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Δεύτερον, το γεγονός ότι εκθέτει δημοσίως τον Έλληνα πρωθυπουργό με τη συνεχή επανάληψη του επιχειρήματος ότι ο κ. Τσίπρας τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα στείλει τους οκτώ Τούρκους πίσω στην Τουρκία. Είναι αναπάντητο το ερώτημα γιατί δεν υπάρχει ευθεία απάντηση του κ. Τσίπρα στον κ. Ερντογάν, τη στιγμή που οι επιτελείς του Μαξίμου διαβεβαιώνουν ανεπισήμως ότι ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν είπε αυτά που ισχυρίζεται ο Τούρκος πρόεδρος. Η φράση «η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό και όχι Σουλτάνο» παραπέμπει σε μία έμμεση απάντηση και οι διαρροές του τύπου «αν ο Τούρκος πρόεδρος είχε να πει κάτι για τη συγκεκριμένη υπόθεση, θα μπορούσε να το πει κατ’ ιδίαν στον Έλληνα πρωθυπουργό, όταν ήταν εδώ στην Αθήνα» δεν λύνουν το ζήτημα.

Η Αθήνα, σήμερα, παραδέχεται ότι η επιλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συμψηφίσει τις υποθέσεις των οκτώ Τούρκων με τους δύο Έλληνες που κρατούνται στην Αδριανούπολη αποδεικνύει ότι η σύνδεση των δύο υποθέσεων ήταν εξ΄ αρχής στο σχεδιασμό του Τούρκου προέδρου.

– Σαρωτικοί έλεγχοι για , μαύρο χρήμα, ληξιπρόθεσμα χρέη

Σαρωτικούς ελέγχους σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, με ταυτόχρονο κυνηγητό των οφειλετών του Δημοσίου, περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2018.

Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει συνολικά 60 δράσεις που πρέπει να επιτευχθούν τόσο σε εισπρακτικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο, με στόχο το κυνήγι του «μαύρου χρήματος», τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο. Ο κατάλογος περιλαμβάνει από την είσπραξη φορολογικών εσόδων άνω των 49 δισ. ευρώ και τη διενέργεια τουλάχιστον 70.000 επιτόπιων ελέγχων από τους ελεγκτές των ΔΟΥ μέχρι την πραγματοποίηση τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικών «οχλήσεων» σε φορολογούμενους που θα αμελήσουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Όπως εξηγεί η ΑΑΔΕ, αφού προέβη σε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της δραστηριότητας του 2017, προκειμένου να εντοπίσει προβλήματα και αδυναμίες που χρήζουν αντιμετώπισης αλλά και να διακρίνει δυνατότητες και ευκαιρίες προς αξιοποίηση, αναθεώρησε τους ελεγκτικούς στόχους και τις μεθόδους, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι και όποιες αποτρεπτικές παρεμβάσεις. Μετά τους αυτόματους ηλεκτρονικούς ελέγχους στις καταθέσεις, η ΑΑΔΕ θα αρχίσει αυτόματους ηλεκτρονικούς ελέγχους και στα δάνεια, ενώ οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων ή γονικών παροχών και δωρεών θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά.

Διαβάστε εδώ:  Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ διένειμε τρόφιμα και βρεφικά είδη στην Σαμοθράκη (ΦΩΤΟ)

– Αντίστροφη μέτρηση για υποβολή

H αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει αρχίσει, ενώ σήμερα λήγει η προθεσμία που έχουν οι τράπεζες για να αποστείλουν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) όλες τις συναλλαγές που διενήργησαν οι φορολογούμενοι στη διάρκεια του 2017, μέσω πλαστικού χρήματος ή ευρύτερα μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Πρόκειται για τα στοιχεία, με βάση τα οποία θα «χτισθεί» το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες που ισοδυναμεί με έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ. Σημειώνεται ότι από τα εισοδήματα του 2017 για πρώτη φορά το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος συνδέθηκε υποχρεωτικά με συναλλαγές μόνο με τη χρήση καρτών ή άλλων μορφών πλαστικού χρήματος.

Στην εγκύκλιο προβλέπεται ότι ειδικά για τις συναλλαγές του φορολογικού έτους 2017, οι πάροχοι υποχρεούνται να αποστείλουν άπαξ, τα στοιχεία των συναλλαγών για το έτος 2017, συγκεντρωτικά, ανά Α.Φ.Μ., μέχρι τις 2 Απριλίου 2018, πέραν της υποχρέωσης που ήδη υπάρχει για αποστολή των συγκεκριμένων στοιχείων σε μηνιαία βάση έως τις 20 του επομένου μηνός από το μήνα διενέργειας των συναλλαγών.

– Πρόεδρος ΕΥΑΘ: Συγγνώμη προς τους πολίτες για την ταλαιπωρία

Συγγνώμη εκ μέρους της διοίκησης της ΕΥΑΘ και του ίδιου προσωπικά εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Κρεστενίτης, για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης λόγω των προβλημάτων υδροδότησης.

Ο κ. Κρεστενίτης επισημαίνει ότι τα συνεργεία της εταιρείας κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αποκατάσταση της βλάβης και την επανατροφοδότηση της πόλης. Αναφέρει ακόμη ότι θα προβεί σε ενημέρωση για τις ενέργειες της εταιρείας, καθθώς και για το τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού από την πόλη.

Ειδικότερα, στν ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΥΑΘ, ο κ. Κρεστενίτης αναφέρει: «Αν και η μεγάλη και πολύ σοβαρή βλάβη του αγωγού της Αραβησσού αποκαταστάθηκε τεχνικά εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε δοθεί από την αρχή, δηλ. το μεσημέρι της Παρασκευής 30/3/18, αν και η επανατροφοδότηση του δικτύου της πόλης με το νερό της Αραβησσού έχει ξεκινήσει εδώ και ένα 24ωρο, έχοντας εξασφαλίσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους ποιότητας για το πόσιμο νερό, αν και καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες από τα συνεργεία της εταιρείας, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δυστυχώς ταλαιπωρήθηκαν σημαντικά στερούμενοι ενός κοινού αγαθού όπως το νερό. Για τον λόγο αυτό η διοίκηση της ΕΥΑΘ και εγώ προσωπικά ζητούμε συγνώμη και κυρίως από τους πιο ευάλωτους κοινωνικά και οικονομικά συμπολίτες μας. Θεωρούμε βέβαια ότι οφείλουμε να παρουσιάσουμε τη σειρά των γεγονότων, τη σειρά των ενεργειών μας και κυρίως τι πρέπει να κάνουμε για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού από την πόλη».

– Συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων Μ. Δευτέρα και Μ. Τρίτη

Αρχίζει σήμερα, Μ. Δευτέρα, τις επαφές του με τους αρχηγούς των κομμάτων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το Μακεδονικό, μετά και την τριμερή συνάντηση που είχε στη Βιέννη, την περασμένη Παρασκευή, με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, και τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση στον Περισσό με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Τη Μεγάλη Τρίτη αναμένεται να συναντηθεί με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 18:00, με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να δει τον Νίκο Κοτζιά και ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντήσει τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ, πιθανότατα τη Μ. Τρίτη.tilegrafima.gr