Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 19/6

Loading...


: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019.

: Προκατειλημμένη και μη ρεαλιστική η στάση της Ε.Ε.

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο καταδίκασε τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ καλώντας την Κομισιόν να υποβάλει προτάσεις με μέτρα, απέρριψε η Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας «μεροληπτική» τη στάση της Ε.Ε.

«Είναι προφανές ότι η Ε.Ε. έγραψε τα συμπεράσματα αυτά με μεροληπτικό τρόπο και υπό την ελληνοκυπριακή σκοπιά» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Όπως υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ «η Ε.Ε. δεν έδρασε ως σύνολο αρχών και αξιών, αλλά ως ομάδα συμφερόντων» κάτι που «αντιβαίνει στην ιδρυτική φιλοσοφία της».

: Ή όλοι μαζί μπροστά ή πίσω στα χρόνια της χρεοκοπίας

«Σήμερα ξεκινάμε μαζί ξανά έναν αγώνα για το σήμερα και το αύριο του τόπου, για την Ελλάδα, για τη ζωή μας και σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς και καμιά», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην έναρξη της ομιλίας του σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην πλατεία Ασωμάτων, στο Θησείο.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «γνωρίζουμε ότι τώρα το μεγάλο ερώτημα είναι άλλο. Όχι η αποτύπωση της πρώτης προτίμησης για τους εκπροσώπους μας στην ευρωβουλή. Ούτε εύλογη επιθυμία έκφραση της δυσαρέσκειας. Αλλά τώρα το ερώτημα αφορά την ίδια μας τη ζωή. Τώρα η επιλογή, η απόφαση μας αφορά τη ζωή μας, το σήμερα και το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας».

– 723,4 εκατ. ευρώ οφειλών στη ρύθμιση των

Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα σχεδόν τεσσάρων εβδομάδων από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ, 40.949 οφειλέτες -κυρίως μη μισθωτοί- εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ενώ το συνολικό ποσό των χρεών που έχει ήδη ρυθμιστεί ανερχόταν μέχρι χθες το μεσημέρι στα 723,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ που παρουσιάζει σήμερα η «Ν», το 75,4% του συνολικού ποσού που εντάχθηκε σε ρύθμιση προέρχεται αποκλειστικά από 17.229 εργοδότες και επιχειρήσεις για εισφορές στο πρώην ΙΚΑ, οι οποίες ανέρχονται στα 545,8 εκατ. ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) είχαν μικρότερη συμμετοχή έως τώρα στη ρύθμιση, καθώς έχουν οριστικοποιήσει την ένταξή τους στις 120 δόσεις μόλις 19.135 οφειλέτες με χρέη ύψους 159,1 εκατ. ευρώ.

Ακόμη μικρότερη ήταν η συμμετοχή των αγροτών, καθώς από τους 341.000 οφειλέτες που εμφανίζονται στη φετινή έκθεση του ΚΕΑΟ, μόνο οι 3.759 από αυτούς εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Συνολικά είχαν υποβληθεί μέχρι χθες το μεσημέρι 86.917 αιτήσεις από ελεύθερους επαγγελματίες, βιοτέχνες, επιστήμονες, καθώς και από επιχειρήσεις για χρέη προς το πρώην ΙΚΑ. Το συνολικό χρέος στο ΚΕΑΟ από όλα τα πρώην ταμεία ανήλθε στις 31/03/2019 στα 35,3 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία σε 120 δόσεις άνοιξε τις πύλες της στις 21 Μαΐου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

– ΟΗΕ: Το ΣΑ καλεί και Τουρκία να σταματήσουν την ανθρωπιστική καταστροφή στην Ιντλίμπ

Έκκληση να «σταθεροποιήσουν» την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Ρωσίας, όπου εκτυλίσσεται «μια ανθρωπιστική καταστροφή», σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους του οργανισμού, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε χθες Τρίτη από τη Ρωσία και την Τουρκία.

«Ανησυχώ βαθιά από την επιδείνωση των συγκρούσεων στην Ιντλίμπ», υπογράμμισε ο Γκουτέρες στη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους. «Καλώ κυρίως τις εγγυήτριες δυνάμεις της διαδικασίας της Αστάνα, και κυρίως την Τουρκία και τη Ρωσία που υπέγραψαν τη συμφωνία αποκλιμάκωσης για την Ιντλίμπ τον Σεπτέμβριο του 2018 να σταθεροποιήσουν χωρίς καθυστέρηση την κατάσταση», πρόσθεσε.

: Κανείς δεν θα μας σταματήσει να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων

Κανένας λόγος δεν θα αποτρέψει την Τουρκία από το να προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε σήμερα το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να επιδιώκουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ερντογάν σε ένα δείπνο στην Κωνσταντινούπολη που διοργάνωσε μια τοπική οργάνωση.

Πρόσθεσε ότι ξένες χώρες δεν μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις μελών του πληρώματος πλοίων εξερεύνησης αερίου κοντά στην Κύπρο.tilegrafima.gr