Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 17/5

Loading...


: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου 2019.

– Δεκαέξι τροπολογίες με έντονο άρωμα

Μπαράζ τροπολογιών που ρυθμίζουν μία ευρεία γκάμα θεμάτων κατέθεσε χθες η κυβέρνηση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που πέρασε από την Ολομέλεια υπήρξαν συνολικά δεκαέξι τροπολογίες, από τις οποίες οι δέκα ήταν υπουργικές και οι έξι βουλευτικές. Οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν αφορούν ζητήματα οικονομικού ενδιαφέροντος (π.χ. εξωδικαστικός, ΕΝΦΙΑ), προβλέπουν τη χορήγηση συγκεκριμένων επιδομάτων και ρυθμίζουν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως είναι το Κτηματολόγιο. Ωστόσο ο μεγάλος όγκος των τροπολογιών προκάλεσε τα «πυρά» της αντιπολίτευσης, που επισημαίνει πως κάποιες από τις ρυθμίσεις έχουν καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα. Οι βασικότερες ρυθμίσεις που πέρασαν από τη Βουλή είναι οι εξής:

αυστηρών προειδοποιήσεων

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εκφράζουν επιφυλάξεις και ανησυχίες για τις παροχές της κυβέρνησης το 2019, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απόκλιση της Ελλάδας από τον δημοσιονομικό στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% φέτος, ενώ ζητούν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων περιορίζονται στην παρούσα φάση μόνο σε επίπεδο αξιωματούχων της Ευρωζώνης, αλλά τον Ιούνιο, στην προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σοβαρές ενστάσεις από πολλές χώρες, κυρίως του Βορρά, όπως η Ολλανδία, αλλά και η Γερμανία.

Η παρέμβαση έγινε στη διάρκεια μιας πολύ σύντομης συζήτησης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (ο κ. Τσακαλώτος δεν πήγε στις Βρυξέλλες) παρουσίασε τους βασικούς άξονες των εξαγγελιών του πρωθυπουργού.

: Πέντε στρατιώτες και 47 φερόμενοι ως τζιχαντιστές νεκροί σε συγκρoύσεις στο Σινά

Πέντε Aιγύπτιοι στρατιωτικοί και 47 φερόμενοι ως τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε πρόσφατες συγκρούσεις στο Σινά, όπου οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου αναμετρώνται με τον βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα, όπως ανακοίνωσε το επιτελείο την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις, οι ύποπτοι, που βρίσκονταν στο βόρειο και στο κεντρικό Σινά, είχαν στην κατοχή τους «όπλα διαφόρων τύπων, πυρομαχικά, εκρηκτικούς μηχανισμούς».

Επίσης 158 «εγκληματικά στοιχεία» συνελήφθησαν και 385 εκρηκτικοί μηχανισμοί εξουδετερώθηκαν, σύμφωνα με τον στρατό.

από Ελσίνκι: Ξεκινούν οι συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Την καταδίκη της χώρας μας με τον πιο απόλυτο τρόπο για τις μονομερείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το βράδυ στο Ελσίνκι, ζητώντας του να σταματήσουν.

Όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος ερωτηθείς από δημοσιογράφο μετά το πέρας της συνάντησης συζητήθηκε παράλληλα η «ανάγκη να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο, να διακοπούν και εκεί οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Εκεί, σε αυτό το πεδίο, όπως είχαν συμφωνήσει και οι δύο ηγέτες κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, έχει συμφωνηθεί η ενεργοποίηση συζητήσεων μεταξύ κλιμακίων στρατιωτικών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Και επιβεβαιώσαμε την ανάγκη να ενεργοποιηθούν ξανά τα κλιμάκια αυτά τα οποία θα έχουν συνάντηση τη Δευτέρα στην Αθήνα».

: «Εξουδετερώσαμε» περισσότερους από 400 «τρομοκράτες» σε 2,5 χρόνια

Η Τουρκία έχει «εξουδετερώσει» τα τελευταία 2,5 χρόνια περισσότερους από 400 «τρομοκράτες» τους οποίους οι τουρκικές αρχές κρίνουν εξαιρετικά επικίνδυνους, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μέλη των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη.

Οι τουρκικές αρχές χρησιμοποιούν τον όρο «εξουδετέρωση» στις ανακοινώσεις τους, υπονοώντας ότι οι αναφερόμενοι είτε παραδόθηκαν, είτε σκοτώθηκαν είτε αιχμαλωτίσθηκαν.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οι «δολοφόνοι» που επιχείρησαν να επιτεθούν στην ενότητα, την αλληλεγγύη και στις ζωές του τουρκικού έθνους, πλήρωσαν το τίμημα της κάθε σταγόνας αίματος που έχυσαν. «Θα συνεχίσουν να το πληρώνουν», είπε.tilegrafima.gr