Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 16/5

Loading...


: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Πέμπτη 16 Μαΐου 2019.

– Διελκυστίνδα για τις παροχές

Με ημερομηνία -σταθμό όχι τόσο τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, από την οποία μάλιστα θα απουσιάζει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, όσο την 5η Ιουνίου, οπότε και θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το αν «βγαίνουν» οι αριθμοί με στόχο τη χρηματοδότηση των νέων μέτρων που ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν θα παραστεί ο κ. Τσακαλώτος και την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Στο ελληνικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι, παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δεν θα υπάρξει ουσιαστική συζήτηση επί των μέτρων που πέρασε η κυβέρνηση από τη Βουλή, καθώς και οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών θα περιμένουν την έκθεση των θεσμών στις 5 Ιουνίου.

– Handelsblatt: «Καθόλου ενθουσιασμένοι οι πιστωτές» με τα μέτρα

Στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη στην ελληνική Βουλή αναφέρεται πλήθος γερμανικών ΜΜΕ. Η Handelsblatt διακρίνει προεκλογικές σκοπιμότητες στα νέα μέτρα, με τα οποία, όπως σημειώνεται, ο πρωθυπουργός Τσίπρας θέλει να κερδίσει την εύνοια των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο της εφημερίδας Handelsblatt σημειώνεται:

«Στους συνταξιούχους ο Τσίπρας υπόσχεται 13η σύνταξη η οποία θα εκταμιευτεί ήδη την επόμενη εβδομάδα – εγκαίρως πριν από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν ταυτόχρονα στην Ελλάδα.

Στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα ο πρωθυπουργός θέλει να κερδίσει την εύνοια των ψηφοφόρων με μείωση φόρων και απαλλαγές από τα χρέη προς το δημόσιο. Ο ίδιος ο Τσίπρας κάνει λόγο για μια ‘δύσκολη μάχη’ που καλείται να δώσει στις ευρωεκλογές. Στις δημοσκοπήσεις προηγείται η συντηρητική Νέα Δημοκρατία με 7 έως 10 μονάδες της αριστερής συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και στις δημοσκοπήσεις για τις επικείμενες εθνικές εκλογές η Ν.Δ. προηγείται με διαφορά.

: Ανεπιτυχής απόπειρα κλοπής χρηματοκιβωτίου

Έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη αγνώστων οι οποίοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να κλέψουν χρηματοκιβώτιο κοσμηματοπωλείου στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές.

Οι δράστες, γύρω στις 5.30 τα ξημερώματα εισέβαλαν στο κοσμηματοπωλείο, κόβοντας το προστατευτικό ρολό, έδεσαν με σχοινί το χρηματοκιβώτιο στο αυτοκίνητό τους και το τράβηξαν έξω.

Όμως έγιναν αντιληπτοί από κατοίκους που ειδοποίησαν την Αστυνομία και εγκαταλείποντας άθικτο το χρηματικιβώτιο κοντά στο κοσμηματοπωλείο, τράπηκαν σε φυγή.

– Διακομματικό ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής: «Σοβαρές συνέπειες» αν η αγοράσει τους S-400

Με ένα νέο διακομματικό ψήφισμα το οποίο φέρει τις υπογραφές σχεδόν όλης της θεσμικής ηγεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, το Κογκρέσο επιχειρεί να στείλει «σαφές μήνυμα» στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνει παθητικός θεατής στο ενδεχόμενο της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει «σοβαρές συνέπειες».

Με τίτλο «Εκφράζοντας την Ανησυχία για την Αμερικανο-Τουρκική Συμμαχία», το ψήφισμα που κατατέθηκε στη Βουλή «υπογραμμίζει την ιστορική συμμαχία με την Τουρκία και προτρέπει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να αποφύγει μια στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανική και τουρκική εταιρική σχέση και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

– Απάντηση Γ. Χουλιαράκη στον Γ. για το πλεόνασμα και τις παροχές

Συνέχεια στην κόντρα του οικονομικού επιτελείου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα, ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει για φέτος δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές, πλέον εκείνων που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2019, έδωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Σε δήλωσή του προς το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, τονίζει ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει 4,1% του ΑΕΠ πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2019, υπερβαίνοντας έτσι το στόχο κατά 0,6%.

«Σε συνέχεια των δηλώσεων του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικά με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών του 2019, έχω την υποχρέωση να επισημάνω τα εξής: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει πως το κατά πρόγραμμα πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6% και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό περιθώριο» αναφέρει, διευκρινίζοντας πως η πρόβλεψη αυτή, αποτυπώνεται στον πίνακα 4 του Προγράμματος Σταθερότητας, όπως κατατέθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου.tilegrafima.gr