Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 15/3

Loading...


: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018.

 – αντιπαράθεση για την κράτηση των δύο στρατιωτικών

Σαφείς αποστάσεις από τη δήλωση του τύποις προϊσταμένου του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, περί «ομηρείας» των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία, πήρε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης.

Η υπόθεση των δύο στρατιωτικών, που παραμένουν έγκλειστοι σε φυλακή στην Αδριανούπολη, τείνει να μεταβληθεί και σε ενδοκυβερνητικό πρόβλημα, καθώς με τη δήλωση Καμμένου διαφώνησε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ πυροδοτήθηκε και φραστική αντιπαράθεση μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. «Πυροσβεστική παρέμβαση» επιχείρησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Aς κρατήσουμε την υπόθεση στις πραγματικές της διαστάσεις. Νομίζω ότι ο υπερτροφικός λόγος, ο οποίος διατυπώνεται από διάφορες πλευρές, περί ομηρείας, αιχμαλωσίας ή όλα τα άλλα δεν υπηρετεί εκείνο το οποίο διεκδικούμε», δήλωσε ο κ. Κουβέλης και συμπλήρωσε: «Εκείνο το οποίο διεκδικούμε και μέχρι στιγμής φαίνεται να το έχουμε εξασφαλίσει, είναι να κρατηθεί η υπόθεση στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου της Αδριανούπολης ως μία δικαστική υπόθεση». (ΑΝΤ1).

Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε ως «φραστική και όχι ουσιαστική διαφοροποίηση» τη διάσταση απόψεων που καταγράφηκε ανάμεσα στους κ.κ. Καμμένο και Κουβέλη. «Θα ήταν ανεύθυνο να μιλάει κανείς χωρίς πλήρη γνώση των δεδομένων. Ξέρω ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με απόλυτη σοβαρότητα», σημείωσε.

Τη διαφωνία του με τις δηλώσεις Καμμένου, περί ομηρείας των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, εξέφρασε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος χαρακτήρισε «άστοχη» την αναφορά του υπουργού.

– Στις τουρκικές φυλακές όλο τον Μάρτιο οι δύο ;

Στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη φαίνεται πως θα παραμείνουν έγκλειστοι όλο τον Μάρτιο οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, oυσιαστικές εξελίξεις στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών αναμένονται από τις 30 Μαρτίου, οπότε έχει οριστεί συνάντηση μεταξύ των συνηγόρων τους και του Τούρκου δικαστή.

Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν την Πέμπτη 1η Μαρτίου.

: Η Ελλάδα θα είναι η αναπτυξιακή έκπληξη της Ευρώπης

Το μήνυμα πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει η «αναπτυξιακή έκπληξη της Ευρώπης» εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των επαφών που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον.

Παρουσιάζοντας το σχέδιό του για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας είναι μοναδικά, όπως και το ανθρώπινο δυναμικό της». Το μόνο που χρειάζεται, όπως είπε, «είναι μια νέα κυβέρνηση που θα εγγυηθεί την ασφάλεια δικαίου και θα θεσπίσει ένα ελκυστικό και κυρίως σταθερό φορολογικό σύστημα».

Στις επαφές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, με την αμερικανική πλευρά να θέτει ιδίως το ζήτημα της αγοράς των ρωσικών S-400 από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ερντογάν. Επίσης διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων στο γεγονός ότι η τωρινή κρίσιμη συγκυρία χρειάζεται σοβαρούς και λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς, ώστε η Τουρκία να μην χάσει περαιτέρω τον δυτικό προσανατολισμό της.

Από την πλευρά του, κ. Μητσοτάκης διατύπωσε σε όλους τους αξιωματούχους το αίτημα για την άμεση επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο και κρατούνται στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης.

: Περιθώριο έως το 2021 για την πλήρη εφαρμογή των κανόνων

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση του φλέγοντος ζητήματος των κοκκίνων δανείων θα αρχίσουν να τίθενται σε ισχύ από την 1η Απριλίου. Σε μία προσπάθεια, ωστόσο, να κάμψει τις ανησυχίες των τραπεζών, η ΕΚΤ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ενδέχεται να αφήσει περιθώριο έως το 2021 για την πλήρη εφαρμογή τους.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βαρύνονται σήμερα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 750 δισ. ευρώ. Το βάρος προσέγγιζε έως και πριν από λίγους μήνες το 1 τρισ. ευρώ, αλλά παρά τη μείωσή του εξακολουθεί να είναι υπολογίσιμο και πηγή σοβαρής ανησυχίας για μία νέα κρίση.

Θέλοντας να κάμψει τις ανησυχίες για την αυστηρότητα των προτάσεών της, η ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως οι κατευθυντήριες γραμμές είναι «μη δεσμευτικές προσδοκίες» και θα χρησιμοποιηθούν απλώς ως βάση διαλόγου με την κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

«Το αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου θα ενσωματωθεί για πρώτη φορά στη Διαδικασία Εποπτείας και Αξιολόγησης το 2021» ξεκαθαρίζει και προσθέτει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το χρόνο, που τους παρέχεται προκειμένου να προετοιμαστούν και να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της παραγωγής νέων κόκκινων δανείων.

: 17 συλλήψεις για επεισόδια σε σχολικό ποδοσφαιρικό αγώνα

Δέκα ανήλικοι βρίσκονται μεταξύ των 17 συλληφθέντων ηλικίας 16-19 ετών για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα σχολικού πρωταθλήματος, στο γήπεδο του «Αχιλλέα Τριανδρίας» στη Θεσσαλονίκη. Όλοι οι συλληφθέντες είναι μαθητές που φοιτούν στα δύο σχολεία και οδηγούνται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες επρόκειτο για βίαια επεισόδια, τα οποία ξέσπασαν όταν ομάδα, αποτελούμενη από 60-70 άτομα, κινήθηκαν καταδρομικά προς το γήπεδο, όπου εκείνη την ώρα αγωνίζονταν οι ομάδες του 16ου Λυκείου Θεσσαλονίκης και του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς.

Διαβάστε εδώ:  Τουρκία-Ελλάδα-Αμερική και Κύπρος: Οι ΗΠΑ σύμμαχοι μας-Οι τελευταίες ειδήσεις τώρα

Κατά τις ίδιες μαρτυρίες, κρατώντας σιδηρολοστούς, ξύλα κ.ά. κατευθύνθηκαν στις κερκίδες και επιτέθηκαν σε άλλα άτομα που παρακολουθούσαν την αναμέτρηση. Ακολούθησαν συμπλοκές, κατά τις οποίες αναφέρθηκαν δύο τραυματισμοί.

Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που προχώρησαν σε προσαγωγές υπόπτων. Μετά την εξέτασή τους από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας Θεσσαλονίκης οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

: Οκτώ τραυματίες αστυνομικοί από εξέγερση μεταναστών στη Μόρια

Σοβαρά επεισόδια με οκτώ τραυματίες αστυνομικούς σημειώθηκαν χθες το βράδυ στη Μυτιλήνη στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας (ΚΥΤ) όταν περίπου 150 πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν να διαμαρτύρονται για τη συνέχιση του εγκλωβισμού τους στο νησί.

Οι διαμαρτυρόμενοι επιτέθηκαν κατά δυνάμεων της Αστυνομίας που έσπευσαν προκειμένου να αποκαταστήσουν την τάξη, με αποτέλεσμα οκτώ αστυνομικοί να τραυματιστούν και να μεταφερθούν για την παροχή πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί χρησιμοποιήθηκαν χειροβομβίδες κρότου και λάμψης, ενώ παρενέβησαν και δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να σβήσουν τις φωτιές που οι διαμαρτυρόμενοι είχαν ανάψει σε κάδους απορριμμάτων και σε σκουπίδια.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες τρεις φιλοξενούμενοι απειλούσαν να αυτοκτονήσουν ανεβασμένοι σε πυλώνες της ΔΕΗ. Μάλιστα ο ένας από αυτούς κεραυνοβολήθηκε από το ρεύμα με αποτέλεσμα να τραυματισθεί και να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο.

Κατά τα χθεσινά επεισόδια δεν υπήρξαν προσαγωγές, ενώ σήμερα από το πρωί η αστυνομία κάνει έρευνες μέσα στον καταυλισμό προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη διάρκεια συγκρούσεων.

– Νεκρός βρέθηκε 67χρονος ψαράς που αγνοείτο στη

Νεκρός βρέθηκε ένας 67χρονος ψαράς που αγνοείτο στη Σαλαμίνα από τις 7 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, η σορός του άτυχου άνδρα εντοπίστηκε χθες το μεσημέρι από αλιευτικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας Θυμάρι, στην Παλαιά Φώκαια Αττικής.

Η σορός του 67χρονου ανασύρθηκε από τη θάλασσα και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας, όπου αναγνωρίστηκε από τους οικείους του.

Από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Παλαιάς Φώκαιας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Λαυρίου που διενεργεί την προανάκριση για το συμβάν παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.tilegrafima.gr