ΕΦΚΑ: Δείτε μέχρι πότε μπορείτε να πληρώσετε τις εισφορές σας

Loading...


: Οι ασφαλισμένοι μπορούν πλέον να έχουν κανονικά πρόσβαση στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) – efka.gov.gr καθώς εδώ και δυο εβδομάδες άνοιξε πλέον η σχετική υπηρεσία για όλους τους ενδιαφερόμενους.

EFKA 2017: Σημειώνεται ότι για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ απαιτείται πιστοποίηση, μέσω του συστήματος TAXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Απαραίτητοι δηλαδή είναι ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ για την πρόσβαση των ασφαλισμένων των ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.

ΛΗΞΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ: Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή των εισφορών, αφορά δύο μήνες, δηλαδή στο ειδοποιητήριο ο ασφαλισμένος έχει να πληρώσει ένα ποσό εισφορά για τον Ιανουάριο και άλλο για τον Φεβρουάριο, με προθεσμία πληρωμής τις 28 Φεβρουαρίου και τις 31 Μαρτίου, αντίστοιχα.

ΕΦΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» τα τέσσερα σημεία που απειλούν το ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις είναι:

– Η δέσμευση της κυβέρνησης για έκδοση των κύριων συντάξεων σε 120.000 συνταξιούχους που βρίσκονται σε αναμονή εδώ και δύο χρόνια, κάτι που αναμένεται να τινάξει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες του 2018. Και αυτό διότι σε όλες τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν γίνει οι συνταξιούχοι σε αναμονή, δεν εμφανίζονται πουθενά ούτε στις μελλοντικές προβολές, με αποτέλεσμα να διατηρούν τις συνταξιοδοτικές δαπάνες χαμηλά.

Διαβάστε εδώ:  ΕΦΚΑ Εκτύπωση ειδοποιητηρίου online -Οι τελευταίες ειδήσεις τώρα

– Η δεύτερη «νάρκη» είναι η πορεία είσπραξης των εσόδων, η οποία έχει διαταραχθεί εξαιτίας των παλινωδιών της κυβέρνησης και της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί από τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζόμενους με μπλοκάκια και αγρότες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2017 ο ΕΦΚΑ θα είχε λιγότερα έσοδα ακόμη και αν η εισπραξιμότητα αυξηθεί στο 60%.

– Η τρίτη «νάρκη» που αναμένεται να εκκινήσει νωρίτερα τις διαδικασίες σχετικά με το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων, είναι η ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ, που εκτοξεύει τη δαπάνη συντάξεων στο 10% του ΑΕΠ.

– Τέταρτη «ναρκη» αφορά στις πραγματικές συνθήκες στην αγορά εργασίας με την τεράστια διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και την καταβολή μειωμένων εισφορών στον ΕΦΚΑ.

Στον νόμο Κατρουγκαλου περιλαμβάνονται ήδη τρεις κόφτες που αυτόματα οδηγούν σε μειώσεις παλαιών συντάξεων, πέραν αυτών που επέρχονται από τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού, και χωρίς να «πειράζονται» οι προσωπικές διαφορές:

– Η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν πρέπει να υπερβαίνει το 16,1% τους ΑΕΠ. Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνονται περικοπές συντάξεων.

– Εμμεση μείωση συντάξεων θεωρείται και η πρόβλεψη του νόμου ότι μέχρι το 2021 δεν θα υπάρξουν αυξήσεις συντάξεων, παρότι προβλέπεται μηχανισμός αυξήσεων.

– Τέλος, οι ρήτρες μηδενικού ελλείμματος, που εμμέσως πλην σαφώς, επανέρχονται στην επικούρηση και στα ταμεία εφάπαξ.