Διώξεις: Στην απαγγελία κακουργηματικών κατηγοριών για απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία καταλήγει η μεγάλη έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας που πέρασε «από κόσκινο» πέντε υποθέσεις επιχορηγήσεων και οικονομικών ενισχύσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007 – 2009, που φτάνουν τα δύο εκατομμύρια ευρώ.
Ήδη έχει δοθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος συνολικά δεκατριών προσώπων. Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους είναι εννέα μέλη της τότε διοίκησης του Κέντρου, με βασικό ελεγχόμενο τον τότε πρόεδρο του Κέντρου, ένας εν ενεργεία Μητροπολίτης της Αττικής και εκπρόσωποι εταιρειών.
Η μεγάλη έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας για τις συναλλαγές του ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια με παραγγελία του τότε Οικονομικού Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και η σχετική παραγγελία για άσκηση διώξεων αφορά ένα μόνο κομμάτι των υπό διερεύνηση οικονομικών συναλλαγών.
Ο όγκος των χιλιάδων εγγράφων της δικογραφίας καταλαμβάνει ένα ολόκληρο δωμάτιο και όπως αναφέρουν δικαστηριακές πηγές θα χρειαστεί η συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου η δικογραφία να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Τρεις εισαγγελείς διενήργησαν την προκαταρκτική εξέταση, ενώ δόθηκε αγώνας προκειμένου να ανακτηθούν κρίσιμα έγγραφα τα οποία ήταν «εξαφανισμένα».
Οι επίμαχες συναλλαγές
Η πρώτη περίπτωση που ελέγχθηκε από τις εισαγγελικές αρχές αφορά επιχορηγήσεις ύψους 749.000 ευρώ του ΚΕΕΛΠΝΟ σε μεγάλη μητρόπολη της Αττικής. Σύμφωνα με το αποδεικτικό υλικό που συνέλεξαν οι εισαγγελείς, η μητρόπολη φέρεται να έλαβε 18 επιχορηγήσεις μέσα σε διάστημα 26 μηνών, παρότι κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν από τον κανονισμό λειτουργίας του κέντρου. Οι επιχορηγήσεις αφορούσαν θέματα υγείας και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων απόρων και μεταναστών, υγειονομικό υλικό για τη Λωρίδα της Γάζας και κατασκηνώσεις μεταναστών και προσφύγων, όμως φαίνεται ότι δεν αξιοποιήθηκαν γι’ αυτούς τους σκοπούς, αλλά δαπανήθηκαν από τη μητρόπολη σε αόριστες δαπάνες φιλανθρωπικού χαρακτήρα.
Η δεύτερη περίπτωση έχει να κάνει με μία σύμβαση του 2009 μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκτυπωτικής εταιρείας, που σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα φαίνεται να ήταν εικονική. Η σύμβαση προέβλεπε την εκτύπωση 1,5 εκ. φυλλαδίων με ενημερωτικό υλικό για τη γρίπη αξίας 196.052 ευρώ, τα οποία θα διανέμονταν σε γήπεδα της Super League. Φαίνεται όμως πως μοιράστηκαν σε γήπεδα με 126 χιλιάδες φιλάθλους, χωρίς να έχει προκύψει ότι τα υπόλοιπα φυλλάδια μοιράστηκαν ή αποθηκεύτηκαν κάπου, παρότι πληρώθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η τρίτη υπόθεση αφορά το ποσό των 232.050 ευρώ που φέρεται να δόθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ένα portal υγείας το 2009, χωρίς όμως να υπάρχει σύμβαση που να περιγράφει την αιτιολογία καταβολής των χρημάτων. Το εισαγγελικό πόρισμα καταλήγει ότι η εταιρεία του portal συστάθηκε λίγους μήνες πριν, χωρίς να έχει προσωπικό και ένα μήνα μετά την καταβολή του ποσού μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης. Το μοναδικό της τιμολόγιο ήταν αυτό με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την δημιουργία ενός «υποτιθέμενου Κέντρου ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τη γρίπη» το οποίο δεν προέκυψε τελικώς ότι δημιουργήθηκε.
Η τέταρτη περίπτωση αφορά στην έκδοση εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού, η οποία αποφασίστηκε από το Δ. Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ τον Ιούλιο του 2008. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα η περιουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ επιβαρύνθηκε κατά 180.240 ευρώ καθώς εκδόθηκε μία και μοναδική έκδοση ενώ καταβλήθηκαν υπέρογκα ποσά σε 6 δημοσιογράφους με μόνον έναν εξ αυτών να φαίνεται ότι εργάστηκε.
Η πέμπτη υπόθεση αφορά την οικονομική ενίσχυση εταιρείας επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, δόθηκαν προκαταβολικά 750.000 ευρώ για τη διοργάνωση εκδήλωσης, το συνολικό κόστος της οποίας ωστόσο ανήλθε σε 253.519 ευρώ, όπως προέκυψε από έλεγχο του ΣΔΟΕ. Για το περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ που καταβλήθηκε επιπλέον δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις.
Φολολογικός έλεγχος στη Μητρόπολη και σε 20 εταιρείες
Η έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας συνεχίζεται. Ήδη δρομολογούνται οι διαδικασίες ώστε η δικογραφία να διαβιβαστεί στις αρμόδιες αρχές, ώστε να διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος τόσο στη Μητρόπολη που εμπλέκεται και σε είκοσι εταιρείες που συνεργάζονταν την επίμαχη χρονική περίοδο με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο της έρευνας βρίσκεται και η καταβολή 184.806 ευρώ σε γνωστό ακτιβιστή δημοσιογράφο για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και για την συνεργασία του Κέντρου με εταιρείες παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες για την προβολή των δράσεών του.
Ποιες συμβάσεις μπήκαν στο αρχείο
Τέλος, οι οικονομικοί εισαγγελείς δεν εντόπισαν ενδείξεις διάπραξης αδικημάτων σε περιπτώσεις προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2009, συμβάσεων του Κέντρου με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, αλλά και η χορήγηση δανείων για την αντιμετώπιση της γρίπης, οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες σε άλλους φορείς και καταβολές ποσών για έρευνες και ως εκ τούτου οι σχετικές δικογραφίες αρχειοθετούνται.
iefimerida.gr