Βερολίνο: Λήξαν το θέμα των αποζημιώσεων

Loading...


Η ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ

Το Βερολίνο για ακόμη μία φορά κλείνει το θέμα των .

«Έχουμε μιλήσει για αυτό πάρα πολλές φορές. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη και την έχουμε επαναλάβει συχνά. Το θέμα των επανορθώσεων έχει ρυθμιστεί οριστικά σε νομικό και πολιτικό επίπεδο» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Και ο γερμανικός Τύπος είχε σχολιάσει τις δηλώσεις Τσίπρα, ότι η Ελλάδα θα κινηθεί ακόμη και νομικά αν χρειαστεί για το θέμα, αναφέροντας: «Η ελληνική κυβέρνηση επαναφέρει την απαίτηση για την καταβολή γερμανικών επανορθώσεων για τα εγκλήματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί το ζήτημα λήξαν» (Handelsblatt).

Η Γερμανία αρνείται να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Κατά τα λοιπά στην ενημέρωση ο κ. Ζάιμπερτ αναφέρθηκε και στην άρνηση της Γερμανίας να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ούτε μπορώ, ούτε θέλω να αναφερθώ τώρα σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο πιθανής ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Υπενθύμισε, δε, πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια ενταξιακή διαδικασία με «ανοιχτό αποτέλεσμα» και ότι το Βερολίνο θεωρεί υπό τις παρούσες συνθήκες αδιανόητο το άνοιγμα νέων Κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης.

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Τούρκου πρεσβευτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση Σελίμ Γενέλ περί ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ το 2023, όταν θα εορταστούν τα 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης: «Η Τουρκία και η ΕΕ βρίσκονται σε μια διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ανοιχτό αποτέλεσμα. Κάποια κεφάλαια έχουν ανοίξει, άλλα όχι. Δηλώσαμε εδώ κατά τις τελευταίες ημέρες επανειλημμένα ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αυτή τη στιγμή αδιανόητο να ανοίξουν νέα κεφάλαια διαπραγματεύσεων. Άλλωστε αυτό είναι ένα θέμα που έτσι κι αλλιώς απαιτεί ομοφωνία των κρατών-μελών», εξήγησε, για να προσθέσει ότι δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε χρονικές εκτιμήσεις σχετικά με το πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Όπως είπαμε, είναι με ανοιχτό αποτέλεσμα και μόνο και μόνο από αυτό συνεπάγεται ότι δεν μπορώ εδώ ή δεν θέλω να προσδιορίσω το χρονικό σημείο μιας πιθανής ένταξης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Τουρκίας για παράδοση των υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ επισήμανε ότι για αυτά τα θέματα υπάρχουν στην Γερμανία κανόνες οι οποίοι «ισχύουν για κάθε μεμονωμένη περίπτωση, εντελώς ανεξάρτητα από το ποιος, πώς και τι ζητάει σε πολιτικό επίπεδο». Αυτοί οι κανόνες όμως, διευκρίνισε, θα πρέπει να εξεταστούν σε κάθε περίπτωση για την οποία υποβάλλεται αίτημα στην γερμανική κυβέρνηση και η απόφαση θα ληφθεί σε νομική βάση, ανεξαρτήτως οποιουδήποτε σχετικού πολιτικού αιτήματος.

Στο μεταξύ από το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Τουρκία ο υφυπουργός Μίχαελ Ροτ, ενώ η εκπρόσωπος Σαουσάν Σέμπλι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να επισκεφθεί την ‘Αγκυρα και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.