Τι ζήτησε να πάρει μαζί του ο Πούτιν από το Άγιο Όρος

Loading...


της Βάσως Κυριαζή

Ενθουσιασμένος αναχώρησε από το Άγιο Όρος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που όμως είχε κι έναν επιπλέον λόγο να μείνει ικανοποιημένος από την επίσκεψή του αυτή.

Φλωρεντίνες από το Σέσκλο και το ζαχαροπλαστείο «Μπέκος» γεύτηκε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο Αγιο Ορος κατά τη διάρκεια της προσκυνηματικής του επίσκεψης και παραμονής εκεί. Τα τοπικά γλυκίσματα που φέρουντη σφραγίδα του Νίκου Μπέκου, ζαχαροπλάστη από το Σέσκλο και αποτελούν πραγματικά θεσπέσια γεύση για τον ουρανίσκο, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες άφησαν «άφωνο» από γευστική ικανοποίηση τον Ρώσο ηγέτη. Ο εκπρόσωπος μάλιστα του Αγίου Ορους μετέφερε προχθές στον κ. Μπέκο, τον ενθουσιασμό με τον οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν απόλαυσε τα τοπικά γλυκά εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ποιότητα και τη νοστιμιά τους, ενώ ζήτησε και πήρε μαζί του αναχωρώντας για τη Μόσχα περίπου πέντε κιλά από τα πεντανόστιμα γλυκά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, πριν προσφερθούν στο Ρώσο Πρόεδρο, οι τοπικές φλωρεντίνες, για λόγους ασφαλείας όπως γίνεται σε παρόμοιες περιπτώσεις μεγάλων ηγετών, τα γλυκά πέρασαν από το μικροσκόπιο χημικού ελέγχου, ενώ δοκιμάστηκαν και από γευσιγνώστη του Κρεμλίνου που βρίσκονταν στην αποστολή και συνόδευε τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, που έδωσε απλόχερα την έγκρισή του… ώστε το τοπικό πεντανόστιμο γλυκό να προσφερθεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μαζί με τον Ρώσο Πρόεδρο τις τοπικές φλωρεντίνες -η συνταγή των οποίων αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό για το Ζαχαροπλαστείο «Μπέκος»- δοκίμασε με ικανοποίηση και ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος που βρίσκονταν επίσης στο Αγιο Όρος μαζί με τον Πούτιν. «Νιώσαμε πολύ μεγάλη ικανοποίηση όταν ενημερωθήκαμε από τον Επίτροπο του Αγίου Ορους ότι ο Ρώσος Πρόεδρος έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα γλυκά μας» δήλωσε ο Νίκος Μπέκος που σε ηλικία 47 χρόνων μόνο έχει καταφέρει τα γλυκά που φτιάχνει στο Σέσκλο να κάνουν το γύρο της Ελλάδας αφενός και αφετέρου να κερδίζουν τις εντυπώσεις και από τους πιο «υψηλούς προσκεκλημένους» του διεθνούς πολιτικού σκηνικού. Ο ίδιος μάλιστα ξαφνιάστηκε με το γεγονός ότι ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ πληροφορήθηκε σχετικά με τα όσα διημείφθησαν στο Αγιο Ορος και αρκέστηκε απλά να εκφράσει την χαρά του που η ποιότητα των γλυκών, κέρδισε ακόμη μία φορά θετικά σχόλια.

Τα γλυκά από το τοπικό εργαστήριο του Σέσκλου δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται «ανάρπαστα» σε επίσημα γεύματα. Παλαιότερα τις ίδιες φλωρεντίνες αλλά και άλλα γλυκά από το ίδιο εργαστήριο έχει απολαύσει και ο Κάρολος της Αγγλίας αλλά και άλλες προσωπικότητες που έχουν επισκεφτεί το Αγιο Ορος.