Τίμησαν τη μνήμη των νεκρών, 70 χρόνια από τη σφαγή του Καρυοφύτου (ΦΩΤΟ)

Loading...


Τους 38 σφαγιασθέντες από το βουλγαρικό στρατό κατοχής, το 1944, τίμησε το Καρυόφυτο του νομού Ξάνθης.

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της θρησκευτικής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας που απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της θηριωδίας.

Στην καθιερωμένη τελετή μνήμης παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, ο Βουλευτής Αλέξανδρος Κοντός, ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Σταυρούπολης Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Διαμαντής Σερεφιάς, οι περιφερειακοί Γιάννης Μπούτος και Νίκος Εφραιμίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος, πρώην Δήμαρχος, Γιάννης Τσεγγελίδης, πλήθος κόσμου και συγγενών των νεκρών.

Της Θείας Δοξολογίας στον Ι.Ν. του οικισμού και της επιμνημόσυνης δέησης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παντελεήμονα, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Αντιπεριφερειάρχη, το Βουλευτή, το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, τους εκπροσώπους του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και εκπροσώπους του Συλλόγου Απογόντων Σφαγής Καρυοφύτου καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι 70 χρόνια μετά τη σφαγή του Καρυοφύτου οι άνθρωποι της περιοχής περιμένουν ακόμη ένα «συγνώμη» για όσα συνέβησαν.

Το ιστορικό
Στις 9 Σεπτεμβρίου 1944, Βουλγαρικό Στρατιωτικό Απόσπασμα, έλαβε εντολή να εκτελέσει τους Έλληνες Χριστιανούς κατοίκους του Καρυόφυτου και να κάψει το χωριό. Έτσι κι έγινε και 38 αθώοι Ελληνες εσφάγησαν από τους βαρβάρους και μαζί μ’ αυτούς και ο Βούλγαρος πρόεδρος του χωριούΕτικέτες