Στις φλόγες η Τουρκία: Περισσότεροι από 20 νεκροί!

Loading...


Η νοτιοανατολική Τουρκία φλέγεται και πάλι.

Θυμίζουν άλλες δεκαετίες τα όσα συμβαίνουν με αφορμή την άρνηση της Τουρκίας να επέμβει στην Συρία όπου οι τζιχαντιστές σφαγιάζουν το κουρδικό στοιχείο.

Και το περασμένο βράδυ έγιναν βίαια επεισόδια σε πολυάριθμες πόλεις της Τουρκίας ανάμεσα στην τουρκική αστυνομία και κούρδους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσιεύεται σήμερα από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι συγκρούσεις αυτές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους, ενώ υπάρχουν πολλοί τραυματίες και σημαντικές υλικές ζημιές.

Παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβάλλεται από το στρατό σε έξι επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν και πάλι στους δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ, του Μπάτμαν, του Βαν και του Σιίρτ, όπου έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν με εκτοξευτήρες ύδατος και δακρυγόνα.

Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα ή η Μερσίνη, ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η κατάπαυση του πυρός που επιβλήθηκε από τις αρχές ήρθη σήμερα το πρωί στις μεγάλες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αλλά θα τεθεί και πάλι σε ισχύ το βράδυ.

Οι ταραχές άρχισαν το βράδυ της Δευτέρας, έπειτα από μια έκκληση που απηύθυνε το κύριο κουρδικό κόμμα της χώρας προς τους πολίτες, από τους οποίους ζήτησε να διαδηλώσουν εναντίον της άρνησης της κυβέρνησης να σπεύσει να βοηθήσει στρατιωτικά τη μεθοριακή κουρδική πόλη Κομπάνι της Συρίας, η οποία πολιορκείται από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Τα επεισόδια έγιναν ιδιαίτερα βίαια την Τρίτη και σε πολλές περιπτώσεις μετατράπηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές των κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και σε οπαδούς ισλαμιστικών κινημάτων.

Χθες το βράδυ, ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατήγγειλε τους «βανδάλους» αυτού του κινήματος διαμαρτυρίας, το οποίο απειλεί να εκτροχιάσει την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία που έχει αρχίσει ανάμεσα στο PKK και την Άγκυρα.Ετικέτες