Στις «αιώνιες μονές» ταξιδεύει ο μακαριστός Ελασσόνος Βασίλειος!

Loading...


Του Γιάννη Μουκίδη

«Ύστατο χαίρε», χθες, για τον μακαριστό μητροπολίτη κυρό Βασίλειο, στην πόλη και την επαρχία της Ελασσόνας, που ξεπροβόδησε τον πνευματικό της πατέρα, τον άξιο και φωτισμένο ιεράρχη της και άνθρωπο, με την παρουσία εκατοντάδων πιστών και κληρικών, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, δεκάδων μητροπολιτών της Ελλαδικής Εκκλησίας και όχι μόνο.

Στην εξόδιο Ακολουθία, που τελέσθηκε στις 12 το μεσημέρι, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και με την παρουσία του ορισθέντος Τοποτηρητού της Ι.Μ. Ελασσόνος σεβασμ. μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ και των μητροπολιτών, υπήρχε έντονη και φανερή συγκίνηση για την εκδημία του Ελασσόνος, που απλώθηκε περισσότερο μέσα και έξω από το Ναό, όταν άρχισαν οι επικήδειοι λόγοι μπροστά στο σεπτό σκήνωμα του μακαριστού μητροπολίτου κυρού Βασιλείου από: τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως σεβασμ. μητροπολίτη Σεβαστείας κ. Δημήτριο, τον εκπρόσωπο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας σεβασμ. μητροπολίτη Αξώμης κ. Πέτρο, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστό, τον αντιδήμαρχο Ελασσόνας(εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα δήμαρχο) κ. Αθαν. Καλιακούδα, τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου – θεοφιλ. Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ(εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου), τον κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιχαήλ Τρίτο και τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσόνος(εκ μέρους του Ιερού κλήρου) – αρχιμανδρίτη π. Χαρίτωνα Τούμπα, στενό συνεργάτη του μακαριστού μητροπολίτη κυρού Βασιλείου.Εκατοντάδες κόσμου είχε απλωθεί έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό της Ελασσόνας και στο κέντρο της πόλης για να αποχαιρετίσει τον μακαριστό μητροπολίτη Βασίλειο, τον Βασίλειο της καρδιάς τους.

Το σκήνωμα του μεταφέρθηκε από τους ιερείς και ακολούθησε σύντομη περιφορά γύρω από την κεντρική πλατεία της Ελασσόνας, ενώ τιμές απέδωσαν αγήματα του Στρατού και της Αεροπορίας.

Στις 2.15 το μεσημέρι, η πομπή κατευθύνθηκε οδικώς στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου.Μέσα σε ατμόσφαιρα ξεχωριστής συγκίνησης για τους κληρικούς και τους πιστούς, γύρω στις 3.15 το απόγευμα, με τιμητικούς πυροβολισμούς, στο Παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου της ιστορικής Μονής Σπαρμού, η φιλόξενη γη του Ολύμπου δέχθηκε στην αγκαλιά της για πάντα τον μητροπολίτη Ελασσόνος Βασίλειο, με «φόντο» το πράσινο σε μια μαγική τοποθεσία του μυθικού βουνού.Στην Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη κυρού Βασιλείου, το παρών έδωσαν: Οι βουλευτές κ.κ. Χρήστος Κέλλας και Δημ. Γελαλής, οι βουλευτές – πρώην υπουργοί κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Φίλιππος Σαχινίδης,ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης ΔιοίκησηςΘεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Καλλιόπη Γερακούδη, η εντεταλμένη σύμβουλος – πρ. αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Μαρία Μαμάρα, ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ – πρ. υφυπουργός κ. Βασίλης Έξαρχος, ο αρχηγός του ΑΤΑ – αντιπτέραρχος Κ. Χρ. Βαΐτσης, εκπρόσωποι της 1ης Στρατιάς, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, ο πρ. πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Κατσαρός, οι πρ. βουλευτές κ.κ. Ι. Παπαδημόπουλος, Βασίλης Αγοράστης, Ελευθ. Κυριακού, ο πρ. βουλευτής – γενικός διευθυντής των οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. K. Πυλαρινός, ο υποψ. αντιπεριφερειάρχης κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, η υποψήφια δήμαρχος Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας(ως εκπρόσωπος του απουσιάζοντος δημάρχου) κ. Αθαν. Καλιακούδας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ελασσόνας κ. Θεόδ. Λιάπης, αντιδήμαρχοι, πρ. δήμαρχοι, δεκάδες αυτοδιοικητικοί του Νομού Λάρισας και γειτονικών Νομών, εκπρόσωποι κοινωνικών και εκκλησιαστικών φορέων, αδελφότητες Ιερών Μονών από το Άγιο Όρος, από την Μητρόπολη Ελασσόνας και από όμορους Νομούς.Δεκάδες στεφάνια στη σορό του μακαριστού μητροπολίτη Βασιλείου, όπου ξεχώριζε αυτό του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

Φωτογραφίες:Χρήστος Μπόνης

 

 

 

 Ετικέτες