Στην ΕΡΤ3 η Θεία Λειτουργία από την Παναγία Σουμελά του Πόντου

Loading...


Η ΕΡΤ3 θα μεταδώσει σε απευθείας σύνδεση τη Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος για έκτη συνεχή χρονιά θα βρεθεί στο όρος Μελά της Ματσούκας στα βήματα των Βαρνάβα και Σωφρονίου, κτιτόρων της Ιεράς Μονής.

Η ΕΡΤ3 θα συνδεθεί απευθείας με την Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας το Σάββατο 15 Αυγούστου 2015, στις 10:00 π.μ.

Το τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης είχε μεταδώσει την ίδια μέρα, το 2010, την πρώτη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο ιστορικό μοναστήρι μετά το 1922. Για όλο αυτό το διάστημα η μονή λειτουργούσε ως μουσείο παραμένοντας μέχρι και σήμερα σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού.

Εκατοντάδες προσκυνητές από την Ελλάδα και από κάθε γωνιά της γης θα παρευρεθούν στη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, το Πάσχα του καλοκαιριού στα χώματα του Πόντου, υπογραμμίζοντας τους ακατάλυτους δεσμούς των Ποντίων με τη Θεομήτορα και την ιστορική τους κοιτίδα.

Νωρίτερα, στις 8:00 π.μ., θα συνδεθεί και με το Βέρμιο Ημαθίας για τη μετάδοση της Θείας Λειτουργίας στην Νέα Μονή Παναγίας Σουμελά, όπου φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας διά χειρός του Ευαγγελιστή Λουκά στην καθιερωμένη ετήσια συνάθροιση των Ποντίων στα υψώματα της Καστανιάς.

Επίσης, την Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015, στις 18:00, θα γίνει η μετάδοση του Εσπερινού από το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο.

Η δημοσιογραφική επιμέλεια – περιγραφή είναι του Γιώργου Γεωργιάδη και στα ρεπορτάζ είναι η Χριστίνα Συμεωνίδου.

 

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Παναγία Σουμελά το 2010 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / GANP / Δημήτρης Πανάγος)Ετικέτες