Πυρκαγιά σε Ελληνορθόδοξη εκκλησία κοντά στη Νέα Υόρκη – Θαύμα με την Εικόνα του Αγίου Νικολάου (ΦΩΤΟ)

Loading...


Μεγάλη καταστροφή υπέστη ο Ελληνορθόδοξος Ναός του Αγίου Νικολάου στο West Babylon (Long Island) κοντά στη Νέα Υόρκη. Στο σημείο βρέθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Δημήτριος.

Η εκκλησία υπέστη σοβαρότατες ζημιές αλλά ο εφημέριος π.Δημήτριος Καζάκης ανέφερε το θαύμα που συντελέστηκε με την Εικόνα του Αγίου Νικολάου.

Οπως γράφει η ιστοσελίδα newgreektv.com: «Στις φλόγες τυλίχθηκε το βράδυ της Τρίτης τμήμα του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο West Babylon (Long Island) με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη και τελικά να αποτρέπουν μια ολοκληρωτική καταστροφή του. Στο σημείο και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

church.jpg

Όλα συνέβησαν την Τρίτη στις 9:45 το βράδυ, όταν το ιερό της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου τυλίχθηκε στις φλόγες. Αμέσως σήμανε συναγερμός και ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Όταν ξεκίνησε η επιχείρηση κατάσβεσης, οι Πυροσβέστες ήρθαν αντιμέτωποι με μια τεράστια φλόγα στην πόρτα. Έδωσαν μάχη προκειμένου να μην επεκταθεί. Χρειάστηκε κάτι παραπάνω από μισή ώρα για να την περιορίσουν και τελικά να την κατασβήσουν.

«Έγινε ζημιά, αλλά θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα τα πράγματα», δήλωσε στο Newsday ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Δημήτρης Καζάκης, την Τετάρτη το πρωί. Ο ίδιος αλλά και σύσσωμο το προσωπικό και οι ενορίτες της Εκκλησίας, είχαν περάσει μια εφιαλτική βραδιά.

«Θρησκευτικά βιβλία, άμφια, εικόνες αλλά και προσωπικά μου αντικείμενα καταστράφηκαν. Όμως, θα δούμε το ακριβές μέγεθος της ζημιάς».

Παράλληλα, η πίεση του νερού και η φωτιά κατέστρεψαν και άλλα σημεία, όπως την αγιογραφία πέριξ του ιερού. Πάντως, οι ζημιές είναι εσωτερικές και δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στην στατικότητα του κτιρίου.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ιερέα και βάσει των πληροφοριών που είχε, η πυρκαγιά ξεκίνησε πιθανότατα από το καλώδιο ενός ψυγείου που βρίσκεται κοντά στον χώρο.

church1.jpg

Επί τόπου ο Αρχιεπίσκοπος
Στο σημείο της πυρκαγιάς έσπευσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος λίγο νωρίτερα βρισκόταν στην γειτονική Αγία Μαρκέλα. Ο κ. Δημήτριος συνομίλησε με τους ενορίτες, οι οποίοι παρακολούθησαν εναγωνίως τις προσπάθειες των Πυροσβεστών.

Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος εισήλθε στον χώρο και πήρε μια πρώτη ιδέα για τις ζημιές που προκλήθηκαν».

Το θαύμα με την Εικόνα

church2.jpg

Όπως γράφει η ιστοσελίδα newyork.cbslocal.com η ζημιά υπολογίζεται πως είναι αρκετά εκατομμύρια, ενώ μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η αγιογράφηση μεγάλου μέρους του ναού.

Ωστόσο, ο π.Δημήτριος μιλώντας στην ιστοσελίδα έκανε λόγο για θαύμα. «Στο χώρο που ήταν η φωτιά η μόνη Εικόνα που σώθηκε ήταν του Αγίου Νικολάου που είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Η Εικόνα του Αγίου στον οποίον είναι αφιερωμένος ο Ναός», είπε.

Να σημειωθεί πως αυτή είναι η τρίτη πυρκαγιά στον Ναό, με την τελευταία να συμβαίνει το 1992.

church3.jpg


Ετικέτες