Προσκύνημα στην Παναγία Φανερωμένη Βαθυρρύακος με τα πόδια ή με το… ποδήλατο

Loading...


Την Κυριακή 23 Αυγούστου γιορτάζει η μονή της Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος (Φατήριακα) στο νομό Ροδόπης.

Σύμφωνα με την παράδοση η Θεοτόκος επέλεξε να εμφανιστεί σε Οθωμανό Αγά (τσιφλικά), ο οποίος ήταν ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος «Κηρ – Τσιφλίκ» σε μέρος – τμήμα του οποίου υπήρχε η περιοχή Φατήρ – Γιακά πλησίον του άλλοτε ισχυρού χειμάρρου Καρά – Σου.

Ο Οθωμανός μουσουλμάνος Αγάς επί τρεις νύχτες έβλεπε στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα φωτεινό σημείο και κατόπιν συνεννοήσεως με την τοπική εκκλησία έγινε ανασκαφή και βρέθηκε η εικόνα. Με αθλητική περιβολή, ένα μπουκαλάκι νερό στο χέρι και σύμμαχο την πίστη τους, χιλιάδες άνθρωποι διανύουν κάθε χρόνο την απόσταση των 15 χιλιομέτρων, που χωρίζει την πόλη της Κομοτηνής από το Μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης (πιο γνωστή στους ντόπιους ως «Φατήριακα»).

Είναι ένα από τα λίγα μοναστήρια που συναντά κανείς στη Θράκη και αποτελεί τόπο συνάντησης των απανταχού Θρακών την ημέρα της γιορτής της, που συνιστά τη μεγαλύτερη γιορτή της περιοχής και πραγματοποιείται στις 23 Αυγούστου.

Με αφορμή τον εορτασμό της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και φέτος χιλιάδες αναμένεται να είναι οι προσκυνητές που θα διανύσουν με τα πόδια τη δική τους μικρή ή μεγάλη απόσταση, οι περισσότεροι με αφετηρία την Κομοτηνή ή την Αίγειρο για να φτάσουν στην Παναγία. Μοναχικά, με παρέα ή οργανωμένα οι προσκυνητές επιλέγουν τον τρόπο για να προσεγγίσουν τη μονή περπατώντας

Ήδη όπως έγινε γνωστό οι Φιλοτέχνες το Σάββατο 22 Αυγούστου θα συναντηθούν στις 5 το πρωί στο ΙΚΑ για να πραγματοποιήσουν την πορεία «τάμα» στην Παναγία. Η απόσταση είναι περίπου 15 χιλιόμετρα και καλύπτεται σε 3 με 4 ώρες περίπου. Παράλληλα η ποδηλατική ομάδα On Bikes – Ποδηλάτες Κομοτηνής με αφορμή τον εορτασμό της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, διοργανώνει για 3η φορά ποδηλατοβόλτα, προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, όπου και φυλάσσεται η Θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος. Στον προαύλιο χώρο της Μονής επίσης διοργανώνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της περιοχής.

Ώρα συγκέντρωσης: 17:00
Ώρα αναχώρησης: 17:30

Απαραίτητα: Κράνος, φωτάκια & καλή κατάσταση του ποδηλάτου! -Ποδηλατούμε στην δεξιά πλευρά του δρόμου -Δεν αφήνουμε κενά -Ακολουθούμε τον ρυθμό αλλά και τις οδηγίες των διοργανωτών καθ όλη τη διάρκεια της διαδρομής.Ετικέτες