Πλήθος κόσμου στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το γκρέμισμα του ναού στους Δρυμάδες Χιμάρας (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading...


Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πρεσβείες της Αλβανίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή με αφορμή το γκρέμισμα Ναού στους Δρυμάδες Χιμάρας από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

Στο ιστολόγιο «ο Παιδαγωγός» δημοσιεύεται το παρακάτω κείμενο, οι φωτογραφίες και το βίντεο από τη συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη:

«Ιδού δη τι καλόν η τί τερπνόν, αλλ΄ ή το κατοικείν αδελφούς επί το αυτό»
Έτσι νιώσαμε την Παρασκευή 11/9/2015, όταν βρεθήκαμε μαζί με ευαισθητοποιημένους Έλληνες ορθοδόξους αδερφούς μας στο ίδιο μέρος, για να ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στην Αλβανική τρομοκρατία. Για να διαμαρτυρηθούμε για το γκρέμισμα του ναού στους Δρυμάδες Χιμάρας (δείτε εδώ). Για τον άγριο ξυλοδαρμό (την περασμένη Δευτέρα) του γέροντα ιερέα των Αγίων Σαράντα π.Χρήστου (διαβάστε εδώ). Για όσα έγιναν στην ορθόδοξη εκκλησία της Πρεμετής στις 16 Αυγούστου 2013. Για την δολοφονία του αδερφού μας Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα επειδή μιλούσε Ελληνικά.

Χαιρόμαστε που υπάρχουν ακόμη απροσκύνητοι Έλληνες, που δεν αποδέχονται μοιρολατρικά όσα συμβαίνουν. Που όταν μαθαίνουν ότι θα γίνει συγκέντρωση στην Αθήνα, παίρνουν χωρίς δεύτερη σκέψη την πρωτοβουλία να διοργανώσουν συγκέντρωση και στην Θεσσαλονίκη. Που τολμούν να ξαναβγούν στο «πεζοδρόμιο», να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν. Όπως συνέβαινε 20-30 χρόνια πριν, τότε που ο αγωνιστής μητροπολίτης Σεβαστιανός όργωνε πόλεις και χωριά -όταν του επέτρεπε να πάει η τοπική εκκλησιαστική διοίκηση- για να ενημερώσει αλλά και ΝΑ ΦΩΝΑΞΕΙ για το δράμα των βορειοηπειρωτών.

Τα χρόνια περνάνε, οι ηθικές αξίες καταρρέουν αλλά ο Θεός δεν εγκαταλείπει το ποίμνιο. Πάντα θα δίνει άξιους ποιμένες. Πολύ χαρά έδωσε σε όλους όσους παραβρεθήκαμε ο χαιρετισμός που λάβαμε από τον διάδοχο του Σεβαστιανού, τον αγωνιστή μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα.

Ο χαιρετισμός έκλεινε με τα λόγια:
«Γι’ αυτό, λίαν μοι αγαπητοί, χαίρω και συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας να διαδηλώσετε μπροστά στο αλβανικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης.
Κινητοποιείστε και Ελλαδίτες και, προ παντός, Βορειοηπειρώτες. Ο Χριστός και η Υπεραγία Θεοτόκος θα σας ευλογούν.
Καί η μακαρία ψυχή του αδάμαστου Ιεράρχου κυρού ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ θα ευφραίνεται από τον Ουρανό, γιατί οι αγώνες του συνεχίζονται από τις νεώτερες γενιές.
Λοιπόν, ψηλά οι καρδιές. Καί οι σημαίες ψηλά. Οι φτωχές προσευχές μου σας συνοδεύουν. «»Γι’ αυτό, λίαν μοι αγαπητοί, χαίρω και συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας να διαδηλώσετε μπροστά στο αλβανικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης.
Κινητοποιείστε και Ελλαδίτες και, προ παντός, Βορειοηπειρώτες. Ο Χριστός και η Υπεραγία Θεοτόκος θα σας ευλογούν.
Καί η μακαρία ψυχή του αδάμαστου Ιεράρχου κυρού ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ θα ευφραίνεται από τον Ουρανό, γιατί οι αγώνες του συνεχίζονται από τις νεώτερες γενιές.
Λοιπόν, ψηλά οι καρδιές. Καί οι σημαίες ψηλά. Οι φτωχές προσευχές μου σας συνοδεύουν. «

Μαθητές Λυκείου, που έμαθαν για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσω facebook, ήρθαν και σήκωσαν ψηλά την Ελληνική σημαία! Παραδίπλα, δύο μητέρες με τα παιδιά τους στο καρότσι. Αισιοδοξία μας έδωσε και το ότι νέος, ήρθε από χωριό του, από το Πήλιο -με λεωφορείου του ΚΤΕΛ- αυθημερόν και μόνον για την εκδήλωση αυτή! Όπως και η παρουσία εκπροσώπου της Πατριωτικής Κίνησης Λάρισας που ήρθε από άλλη πόλη. Συμμετείχαν ακόμη μέλη της ΣΦΕΒΑ και οι «Δεσμοί Ελλήνων».

Δείτε το βίντεο με τις αντιδράσεις των συγκεντρωμένων όταν η Ελληνική Αστυνομία (με άνωθεν εντολές) απαίτησε να μην θυροκολληθεί το ψήφισμα έξω από το Αλβανικό Προξενείο αλλά στην είσοδο της Alpha Bank! Φαίνεται κάποιοι επιμένουν να δημιουργούν «γκρίζες ζώνες». Μετά τις αντιδράσεις των συγκεντρωμένων για αρκετή ώρα, οι οποίες γινόταν όλο και πιο έντονες, τελικά επέτρεψαν σε 2 άτομα να θυροκολλήσουν το ψήφισμα διαμαρτυρίας στην πινακίδα του Αλβανικού Προξενείου (εντός του μεγάρου Alpha Odeon).

IMG_20150911_185005sm.jpg
IMG_20150911_185006sm.jpg
IMG_20150911_185916sm.jpg
IMG_20150911_190520.jpg
IMG_20150911_192231.jpg


Ετικέτες