Ο Αρχιεπίσκοπος των μεγάλων επενδύσεων

Loading...


 Πριν από τα ξενοδοχεία στην Γεροσκήπου, που θα στοιχίσουν 7 δισ., ο αρχιεπίσκοπος θεωρούσε… επικίνδυνο το να περάσουν «Τα λίγα ξενοδοχεία μας στα χέρια ξένων»

Στην Κύπρο που άμα δεν εξηνταρίσεις, να στήσεις κόκαλο, να κατεβάσεις προγούλια και να γκριζέψουν τα μαλλιά της κεφαλής σου, δεν σε λαμβάνουν κανείς υπόψη και δεν «δικαιούσαι» να έχεις άποψη ή να αναλάβεις ένα πόστο της προκοπής, τυπάκια σαν τον Μπαλάουι -μικροκαμωμένα, trendy και babe face- έπρεπε λογικά να τα είχαμε φτυσμένα.

]Παρόλα αυτά, όταν το 2007 έσκασε μύτη στα μέρη μας ο Σαουδάραβας κροίσος Σαούντ Μπαλαουί, νούμερο 4 στην ιεραρχία του Εμιράτου του Ντουμπάι (και ισχυρός άντρας της Marfin Popular Bank), αν και Ορθόδοξοι στο θρήσκευμα, μια χαρά τα πήγαμε στους τεμενάδες. Γιατί μπορεί στη νήσο των Αγίων τα μαυράκια να μην τα έχουμε στα όπα όπα, αλλά όταν πρόκειται για σεΐχηδες και πετροδολάρια, αλλάζουν όλα.

Ακόμα και γι’ αυτόν τον Αρχιεπίσκοπο -μα τι λέω, κυρίως γι’ αυτόν- ο οποίος μια ροπή προς τις business την είχε ανέκαθεν. «Του είπα, αν θέλει ξενοδοχεία, μπορούμε να συνεργαστούμε και να κτίσουμε όσα θέλει», έλεγε σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» ο πάσης Κύπρου, διευκρινίζοντας πως «εμείς θέλουμε να τους έχουμε (τους ξένους επενδυτές) κάτω από την Εκκλησία ούτως ώστε να ελέγχονται και να μην κάνουν ό,τι θέλουν»! Γιατί, όπως σημείωνε, «είναι επικίνδυνο τα λιγοστά ξενοδοχεία της Λευκωσίας να πέσουν σε χέρια ξένων»!

Τα χρόνια πέρασαν, τα πάνω-κάτω ήρθαν και  ο Αρχιεπίσκοπός, που κάποτε δεν ήθελε ούτε στις «τράπεζες μας» ξένους -«να παραμείνουν σε κυπριακά χέρια μέχρι να λυθεί το εθνικό μας θέμα», έλεγε- όχι μόνο έβαλε νερό στο κρασί του σ’ ό,τι αφορά τους μετόχους των «τραπεζών μας» αλλά ανέπτυξε και πολλές πρωτοβουλίες για επενδύσεις ξένων στην Κύπρο, όπως καλή ώρα το project-μαμούθ 7 δισεκατομμυρίων (!) που ετοιμάζει (;) στη Γεροσκήπου.

Το Eden City, όπως λέγεται το έργο, θα περιλαμβάνει ένα τεχνητό νησί, τρία ή τέσσερα ξενοδοχεία καθώς και μαρίνα για πολυτελείς θαλαμηγούς. Το έργο ΘΑ αρχίσει τέλος του 2014, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά προσωπικά, χωρίς να θέλω να θίξω τις ικανότητες του στις μπίζνες και να τον στεναχωρήσω τώρα που είναι κλινήρης, κρατώ μικρό καλάθι για την πορεία της πολυδιαφημισμένης επένδυσης.

Από μακέτες και σχέδια, άλλωστε -ποιος ξεχνά την επένδυση του Κατάρ με τον Χριστόφια;- έχουμε χορτάσει. Απ’ την άλλη, δεν είναι η πρώτη φορά που δεν του βγήκε στην πράξη το επιχειρηματικό δαιμόνιο. Προσπερνώ το πρόσφατο δάνειο των 50 εκατομμυρίων που διαβεβαίωνε ότι εξασφάλισε και το οποίο θα διοχετευόταν «εξ’ ολοκλήρου στις ανάγκες των Κυπρίων» και του οποίου η πρώτη δόση θα εκταμιευόταν στις 17 (περασμένου!) Ιανουαρίου. Αν το είδατε εσείς, το είδαν και οι ανάγκες των Κυπρίων. Πριν από αυτό είχαμε «το μεγάλο ενδιαφέρον ολλανδικής εταιρίας για κατασκευή τερματικού»!

Μετά είχαμε τα «αναπτυξιακά έργα εκατομμυρίων από επενδυτές με την ανέγερση ξενοδοχείου, δημιουργία ηλιοθερμικού πάρκου και αγγλόφωνου σχολείου». Το όλο έργο ΘΑ έχει (είχε;) έκταση δύο χιλιάδες σκάλες σε γη την οποίαν θα δώσει η Εκκλησία. Μετά κι από το ηλιοθερμικό πάρκο ήταν έτοιμος «να διαθέσει τις μεγάλες εκτάσεις γης που διαθέτει η κυπριακή Εκκλησία για συμμετοχή σε ενεργειακά projects ισραηλινών εταιριών».

Και λίγο πιο αργότερα μας έλεγε πως Αμερικανοί επενδυτές ενδιαφέρθηκαν να αγοράσουν από την Εκκλησία το ξενοδοχείο Λήδρας Πάλας. Συμπέρασμα; Αν δεν μας δουλεύει σε συμπαιγνία με τον Αναστασιάδη, για να φαίνεται τάχατες κινητικότητα (αόρατων) επενδύσεων, ο Αρχιεπίσκοπος έχει πολλάααααα μεγάλα χρέη!
Θανάσης ΦωτίουΕτικέτες