Νέος πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής του ΑΠΘ με προίκα το ΝΑΙ στο τμήμα Ισλαμικών σπουδών

Loading...


Όπως αναμενόταν, μιας και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, ο Παναγιώτης Σκαλτσής εξελέγη νέος πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο κ, Σκαλτσής ήταν εξ αυτών που στις 7.3.2014 σε Γενική Συνέλευση του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όταν συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών ψήφισαν ΝΑΙ! 

Ο κ, Σκαλτσής ήταν καθηγητής πρώτης βαθμίδας στο τμήμα Θεολογίας. 

Το βιογραφικό

O κ. Παναγιώτης Σκαλτσής είναι Καθηγητής της Λειτουργικής στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Θεολογία στην ως άνω Σχολή και μετεκπαιδεύτηκε στην ιστορία και θεολογία της θείας Λατρείας στη Ρώμη. Μαθητής του μακαριστού καθηγητού Ιωάννου Μ. Φουντούλη εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: Γάμος και θεία Λειτουργία. Συμβολή στην Ιστορία και τη Θεολογία της Λατρείας.

Έχει συγγράψει άρθρα λειτουργικού περιεχομένου και άλλες επιστημονικές μελέτες όπως: (α) Λειτουργικές Μελέτες Α και Β. (β) Η παράδοση της κοινής και της κατ’ ιδίαν προσευχής με ιδιαίτερη αναφορά στο Ωρολόγιο του Θηκαρά, (γ) «Ιερουργοί και φιλοθεάμονες». Κείμενα Ιστορίας και Θεολογίας της Λατρείας, (δ) «Εις καιρούς και ενιαυτούς». Η Ίνδικτος ως απαρχή ενιαύσιος και εορτή της οικολογίας, (ε) «Μυσταγωγία εστί τα τελούμενα». Ερμηνευτικά υπομνήματα της θείας Λειτουργίας κατά τον 19ον αιώνα, (στ) «Ως είναι την ευχήν άπαυστον». Η Ακολουθία των δώδεκα ψαλμών. Συνεργάζεται επίσης με το περιοδικό «Εφημέριος» που εκδίδει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι ακόμη μέλος Συνοδικών Επιτροπών σχετικών με τη θεία Λατρεία και έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια μέσα από τα οποία έχει αναδείξει σημαντικές πτυχές του πλούτου της Ορθόδοξης Λατρείας μας. Προσφάτως, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Δέσποινα Κυριακίδη (Παναγίας Δεξιάς 7, Θεσσαλονίκη) ξεκίνησε μία νέα Επιστημονική Σειρά με τον τίτλο. «Λειτουργικά και Υμνολογικά Παράλληλα». Συμμετέχει σε Προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης και είναι επιστημονικός υπεύθυνος του νέου λειτουργικού ιστοχώρου: www.katallagi.web.auth.gr
 Ετικέτες