Ιδρύθηκε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ψαλτριών

Loading...


Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό πανελλαδικής εμβέλειας Σωματείο που κύριο σκοπό έχει να συνενώσει στους κόλπους του όλες τις γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής και της Ψαλτικής Τέχνης.

Ιδρύτρια και εμπνευστής του Συλλόγου είναι η Νεκταρία Καραντζή, η ψάλτρια και ερμηνεύτρια της Παράδοσης, που ανέδειξε την αξία της γυναικείας φωνής στην Ψαλτική Τέχνη, μέσα από το πολύπλευρο καλλιτεχνικό της έργο. Πρόκειται για τη μοναδική Ελληνίδα ψάλτρια με δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από 14 ετών και με ενεργό δράση στα ψαλτήρια εκκλησιών από 9 ετών, η οποία μέσα από καλλιτεχνικές εμφανίσεις σε συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, παρουσιάζει προγράμματα αμιγώς αφιερωμένα στη βυζαντινή Υμνωδία.
Έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως «η ιδανική υμνωδός του βυζαντινού μέλους και της αρχέγονης παράδοσης». Οι πρώτες της ηχογραφήσεις ήταν πλάι στη φωνή του σύγχρονου Αγίου, του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβήτου, με την ευλογία και την παρότρυνση του οποίου ακολούθησε, από παιδική ηλικία, τη σπουδή της ψαλτικής τέχνης. Ολοκλήρωσε τη μαθητεία της στη Βυζαντινή Μουσική, με πτυχίο και Δίπλωμα από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Πειραιώς (άριστα με διάκριση), με Δάσκαλο κυρίως τον Δημήτρη Βερύκιο, αλλά και τους: π. Αντώνιο Βάλβη, Διαμαντή Μαυραγάνη, Νίκο Σωτηρίου, Ηλία Ρεδιάδη κ.α. Έχει διδάξει σε διάφορα Ωδεία των Αθηνών, ενώ έχει παρουσιάσει εισηγήσεις για τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, ως προσκεκλημένη του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Γαλλία) και της περίφημης Ακαδημίας Liszt (Ουγγαρία). Είναι επίσης γνωστή στην ελληνική μουσική σκηνή, κυρίως μέσω της συνεργασίας της με τον κορυφαίο Δάσκαλο της Παραδοσιακής Μουσικής Χρόνη Αηδονίδη, αλλά και τον διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο, με τον οποίο εγκαινίασαν μία συνεργασία εμπνευσμένη από τη σύνδεση των μουσικών κόσμων της Δύσης και της Ανατολής, βασισμένη στη βυζαντινή μουσική, η οποία δισκογραφήθηκε από την κορυφαία Γερμανική Εταιρεία ECM, με διεθνή κυκλοφορία. Έχει τιμηθεί για την προσφορά της στη βυζαντινή Μουσική από τον χώρο των Ιεροψαλτών, μέσω της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας – Ινστιτούτου Μελέτης της Βυζαντινής και Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και του περιοδικού «Το Ψαλτήρι». Είναι επίσης Νομικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό και στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο και υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής.

1Η Νεκταρία Καραντζή είναι επίτιμος Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών, ενώ στη θέση της καταστατικής Προέδρου βρίσκεται η Γλυκερία Μπεκιάρη.

Η Γλυκερία Μπεκιάρη είναι Αγιογράφος και ενεργή Ψάλτρια σε αναλόγια εκκλησιών, ήδη από τα παιδικά της χρόνια. Από τα 10 χρόνια της μετείχε στις χορωδίες του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Αθηνών, υπό τον Άγγελο Νησιώτη. Σπούδασε Βυζαντινή Μουσική κοντά στον Χάρη Νταραβάνογλου, τη Νεκταρία Καραντζή και τον Κωνσταντίνο Βλάχο, λαμβάνοντας Πτυχίο με βαθμό Άριστα. Από το 1999 έψαλλε στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Μοδίου-Φθιώτιδας και, κατά περιόδους, στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών. Σήμερα Ψάλλει στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Τιθορέας.

Πρόσφατα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου την τίμησε παραδίδοντάς της Βεβαίωση, βάσει της οποίας της δίνει το δικαίωμα ελευθέρως να ψάλλει σε οποιοδήποτε αναλόγιο της Μητροπολιτικής του Περιφέρειας επιθυμεί.

Μέλη του Συλλόγου μπορούν να εγγραφούν αδικρίτως είτε γυναίκες είτε άνδρες, οι οποίοι επιθυμούν να συνδράμουν στους σκοπούς και το έργο του Συλλόγου.Ετικέτες