Εκπρόσωπος δήμου Θεσσαλονίκης: «Καλύτερη η συνεννόηση Μητροπολίτη-δημάρχου»

Loading...


Θρησκευτικές οργανώσεις υποκινούν τις αντιδράσεις και όχι ο Μητροπολίτης Ανθιμος, δήλωσε σήμερα ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, στη συνέντευξη Τύπου για την παρέλαση των ομοφυλοφίλων που θα πραγματοποιηθούν για άλλη μια φορά στην Θεσσαλονίκη.

Ο κ.Πέγκας τόνισε συγκεκριμένα πως «υπάρχει μια καλύτερη συνεννόηση από ό, τι παρουσιάζεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταξύ του Μητροπολίτη και του Δημάρχου».

Εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής μάλιστα, με περίσσιο θράσος δήλωσε πως «ο Μητροπολίτης δεν εκπροσωπεί ολόκληρη την ελληνική Εκκλησία και δεν εκπροσωπεί και όλους τους θρησκευόμενους ανθρώπους», ενώ αργότερα ερμήνευσε με τον δικό του τρόπο την Ορθόδοξη Πίστη λέγοντας «ασχέτως αν είναι συνδεδεμένο με θρησκευτικές οργανώσεις ή όχι, είναι ένας λόγος που κάθε άλλο παρά το λόγο της αγάπης που εκφράζει η χριστιανική θρησκεία πρεσβεύει».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο της ιστοσελίδα thestival.gr:

«Ένα βήμα πίσω κάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στη διοργάνωση του ThessalonikiPride 2015, καθώς τον πρώτο λόγο παίρνουν από εδώ και στο εξής οι ίδιες οι οργανώσεις, ενώ φέτος λόγω της πολιτικής συγκυρίας το θέμα του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας είναι οι θεσμικές διεκδικήσεις για τα άτομα της LGBTQI κοινότητας.

«Ο δήμος δεν μπαίνει μπροστά σε αυτή τη διοργάνωση, αλλά οι ίδιες οι οργανώσεις. Τα πρώτα χρόνια στηρίξαμε πάρα πολύ το Pride να σταθεί στα πόδια του. Η διοίκηση του δήμου και ο ίδιος ο δήμαρχος υπήρξαν καταλύτης για να στηθεί αυτό το μεγάλο κοινωνικό γεγονός. Εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε τη συμμετοχή μας, αλλά θα μπουν οι οργανώσεις και τα κινήματα μπροστά. Σκεφτόμαστε να μην χρηματοδοτούμε όπως τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το Φεστιβάλ έχει φτάσει σε ένα σημείο ωρίμανσης που μπορεί να σταθεί πλέον μόνο του στα πόδια του», τόνισε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας.

Από την πλευρά του, ο Θάνος Βλαχογιάννης του ThessalonikiPride κατέστησε σαφές ότι κάθε πρόσκληση συμμετοχής καλωσορίζεται από τους διοργανωτές με ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για μια διοργάνωση που απαιτεί πάρα πολύ χρόνο. «Καλωσορίζουμε κάθε ομάδα που προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών. Το Pride δυστυχώς χρησιμοποιείται από πολλούς για να γίνει έκφραση ορισμένων πολιτικών πιστεύω και αγκυλώσεων. Εμείς είμαστε κατά αυτού. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε μόνο είναι το μήνυμα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας. Ομοφοβία και τρανσφοβία υπάρχει και στους μνημονιακούς και στους αντιμνημονιακούς, και στους δεξιούς και στους αριστερούς. Το Pride έρχεται να τους ενώσει όλους αυτούς και να πούμε όχι στις διακρίσεις», υπογράμμισε ο κ. Βλαχογιάννης.

Σχετικά με τις φετινές αντιδράσεις των θρησκευτικών κοινοτήτων, ο κ. Πέγκας σημείωσε ότι υπάρχει συνεννόηση μεταξύ του Μητροπολίτη Άνθιμου και του Γιάννη Μπουτάρη, ενώ και ο ίδιος έχει κάτσει πολλές φορές στο τραπέζι των συζητήσεων με όσους αντιδρούν στο Φεστιβάλ στο παρελθόν. «Υπάρχει μια καλύτερη συνεννόηση από ό, τι παρουσιάζεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταξύ του Μητροπολίτη και του Δημάρχου. Δεν είναι ο Μητροπολίτης ο οποίος υποκινεί τις φετινές δραστηριότητες, είναι άλλες θρησκευτικές οργανώσεις. Είχαμε κάνει μία συνάντηση, είχα ακούσει τις απόψεις τους και απλά τους είπα ότι εμείς έχουμε διαφορετική άποψη και θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού που πιστεύουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέγκας.

Σχολιάζοντας το ζήτημα, ο Μάκης Γκίκας του HomophoniaThessalonikiPride υπογράμμισε: «Ο Μητροπολίτης δεν εκπροσωπεί ολόκληρη την ελληνική Εκκλησία και δεν εκπροσωπεί και όλους τους θρησκευόμενους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο εκπέμπεται, ασχέτως αν είναι συνδεδεμένο με θρησκευτικές οργανώσεις ή όχι, είναι ένας λόγος που κάθε άλλο παρά το λόγο της αγάπη που εκφράζει η χριστιανική θρησκεία πρεσβεύει»».Ετικέτες