Εκδήλωση για τον Κοσμά τον Αιτωλό και τον Χριστόφορο τον Παπουλάκο στην Αρκαδία

Loading...


Εκδήλωση με θέμα «Κοσμάς ο Αιτωλός και Χριστοφόρος ο Παπουλάκος: Οι εθνομάρτυρες και προστάτες της Ρωμηοσύνης» διοργανώνει η Ενωμένη Ρωμηοσύνη και η ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Τροπαίων της Ι. Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

Η Επετειακή Επιστημονική Ημερίδα θα γίνει το πρωί της Κυριακής, 28ης Σεπτεμβρίου 2014, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Τροπαίων του νομού Αρκαδίας.

Η Ημερίδα οργανώνεται με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 300 ετών από την γέννηση του Πατρο-Κοσμά. Συνδιοργανώνεται από τους ως άνω φορείς υπό την αιγίδα και με την αρωγή της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, της Περιφερείας Πελοποννήσου και του Δήμου Γορτυνίας.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

ΟΙ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Θεόφιλος Παπαδόπουλος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΤΡΟΠΑΙΩΝ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
αρχιμ. Νεκτάριος π’’Ν. Πέττας, δ. Φ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 28ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

7:30 – 10:30: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
11:00: Έναρξη της Επετειακής Επιστημονικής Ημερίδας

* Χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία.
* Χαιρετισμός του αξιοτίμου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη.
* Χαιρετισμός του αξιοτίμου Δημάρχου Γορτυνίας κ. Ιωάννου Γιαννόπουλου.
* Χαιρετισμός του Προέδρου τοπικής Κοινότητας Τροπαίων κ. Χρήστου Μαρτιώνου.

Α´ ΣΥΝΕΔΡΙΑ:
Πρόεδρος: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας.
11:30 – 11:40: Πανοσιολ. αρχιμ. Ιάκωβος Κανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως: «Η συμβολή του Πατρο-Κοσμά στην Παιδεία του τουρκοκρατούμενου Γένους».
11:40 – 11:50: Αθανάσιος Παλιούρας, ομ. καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Οι απεικονίσεις του Χριστοφόρου του Παπουλάκου».
11:50 – 12:00: Φώτιος Δημητρακόπουλος, καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Ο Παπουλάκος ως αγωνιστής της Ορθοδοξίας και του Έθνους».
12:00 – 12:15: Διάλειμμα – κέρασμα.

Β´ ΣΥΝΕΔΡΙΑ:
Πρόεδροι: Αθανάσιος Παλιούρας, ομ. καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και Φώτιος Δημητρακόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

12:15 – 12:25: Μαρία Μαντουβάλου, δ. αναπληρώτρια καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Η επικαιρότητα των Διδαγμάτων του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού».
12:25 – 12:35: Χρήστος Μαρκόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Southern Cross University στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας: «Οι παιδαγωγικές θέσεις του Πατρο-Κοσμά και του Παπουλάκου και η αλληλοδιδακτική μέθοδος».
12:35 – 12:45: Ευστάθιος Λεοντής, γλύπτης: «Συνθετική και πλαστική ανάλυση του αναγλύφου της εικόνας της Μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους με θέμα το διδασκαλικό έργο του Οσιωτάτου Χριστοφόρου Παπουλάκου».

Συζήτηση και λήξη των ομιλιών.

Αποκαλυπτήρια της μοναδικής ανάγλυφης αναμνηστικής πλακός, βασισμένης στην σύνθεση της Ι. Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους, του νεώτερου αποστόλου του ελληνισμού οσιωτάτου Χριστοφόρου Παπουλάκου, η οποία φιλοτεχνήθηκε τη ευγενεί χορηγία του μεγάλου ρωμιού κ. Άριστου Δωρίτη.

Παραδοσιακοί χοροί από την Ελληνορθοδόξη Κοινωνία Προσώπων «ΔΙΨΩ».

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:
• ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας.
• ο αξιότιμος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης.
• ο αξιότιμος Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος.Ετικέτες