Δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΑ μιλούν για το ντιμπέιτ: «Να πάρει θέση τώρα το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών…»

Loading...


του Γιάννη Κανελλάκη

Από το 2007 το τότε διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ ) είχε ομόφωνα (αν θυμάμαι καλά) αποφασίσει μετά από γραπτή πρόταση μου (με ομάδα δημοσιογράφων), η επιλογή των δημοσιογράφων που θα συμμετέχουν σε ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών, λόγω εκλογών, να γίνεται με κλήρωση!

Η «ιστορική» , όπως είχε χαρακτηριστεί, απόφαση της ΕΣΗΕΑ, έδινε και δίνει το δικαίωμα σε κάθε δημοσιογράφο να παίρνει μέρος στη κλήρωση για συμμετοχή του σε ντιμπέιτ και να υποβάλλει ερωτήσεις, εφ΄ όσον κληρωνόταν. Δυστυχώς, όπως λένε συνάδελφοι, η απόφαση αυτή, παρόλο που ψηφίστηκε από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, «ουδέποτε μέχρι σήμερα εφαρμόσθηκε». Και αναρωτιούνται : «Ποιοι, άραγε, είναι οι λόγοι, που μια τέτοια σοβαρή και ξεχωριστή, για τον κλάδο μας απόφαση, η οποία τιμάει την δημοσιογραφία, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη ; Μήπως κάποιοι στην ΕΣΗΕΑ στηρίζουν την διαπλοκή και θέλουν έτσι να δίνουν το δικαίωμα στα κατεστημένα των μίντια να «φιλτράρουν» το ερωτηματολόγιο των δημοσιογράφων, που ως «διορισμένοι» από τ΄αφεντικά τους, συμμετέχουν στα διάτρητα ντιμπέιτ; Δεν πρέπει, επιτέλους, να καταργηθεί αυτού του είδους η ελεγχόμενη δημοσιογραφία και οι στημένες ερωτήσεις από δημοσιογράφους – φερέφωνα και υπηρέτες των κατεστημένων;» .

Μάλιστα, αρκετοί συνάδελφοι «εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τον τρόπο που επιλέγονται οι δημοσιογράφοι για τα ντιμπέιτ και ρωτούν την ΕΣΗΕΑ γιατί δεν παρεμβαίνει ώστε η επιλογή να γίνεται με κλήρωση ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η αντικειμενική πληροφόρηση του πολίτη, η διαφάνεια, η αμεροληψία και να αποφεύγονται οι καθοδηγούμενες και οι κατευθυνόμενες και οι στημένες ερωτήσεις;».

Ποιος θα απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα, αλλά και τις δικαιολογημένες ανησυχίες συναδέλφων για «την κατρακύλα και αναξιοπιστία» του λειτουργήματος που λέγεται δημοσιογραφία ;

Η επιστολή – πρόταση που είχε σταλεί τότε στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ( αρ. πρωτ. 1623/24.8.07) και ψηφίστηκε ομόφωνα έχει ως εξής :

«Προς
Τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ
Και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Αθήνα, 17.8.2007

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητοί κύριοι Συνάδελφοι του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ

Με αφορμή την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στις 16 Σεπτεμβρίου 2007, και εν όψει των τηλεοπτικών αναμετρήσεων των Αρχηγών των Πολιτικών Κομμάτων (Debates) εισηγούμαι την εξής πρόταση :

Η επιλογή των συναδέλφων δημοσιογράφων που θα παρίστανται στις εκλογικές τηλεοπτικές αναμετρήσεις των Πολιτικών Αρχηγών (Debates) και θα υποβάλλουν ερωτήσεις να γίνεται πλέον με κλήρωση.

Η κλήρωση να διεξάγεται από την ΕΣΗΕΑ και να συμμετέχουν έμπειροι δημοσιογράφοι, που με αντικειμενικά κριτήρια θα επιλέγετε εσείς, χωρίς να αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη συμμετοχή δημοσιογράφων, που το όνομά τους θέλουν να μπει στην κληρωτίδα και να έχουν φυσικά την ανάλογη εμπειρία. Μπορούν επίσης οι υπεύθυνοι των ΜΜΕ και οι Διευθυντές των Εφημερίδων, να προτείνουν δημοσιογράφους οι οποίοι επιθυμούν να συμμετέχουν και αυτοί στην κλήρωση και να παρευρίσκονται, αν κληρωθούν, στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις των Πολιτικών Αρχηγών και να υποβάλουν ερωτήσεις.

Έτσι κατά την γνώμη μου αλλά και την γνώμη πολλών συναδέλφων αλλά και του κόσμου διασφαλίζεται πλήρως η αντικειμενική πληροφόρηση του πολίτη και πλέον η ψήφος του θα έχει νόημα στην τελική κρίση και επιλογή για το ποιο κόμμα πρέπει να ψηφίσει».

Γιάννης Κανελλάκης
Και ομάδα δημοσιογράφωνΕτικέτες