Το εντυπωσιακ​ό γεωργιανό μοναστήρι του 6ου αιώνα David Gareja

Loading...


Το David Gareja είναι ένα γεωργιανό ορθόδοξο μοναστήρι το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Κακχέτι της Ανατολικής Γεωργίας, στις ημι-έρημες πλαγιές του Όρους Γκαρέγια, 60-70 χλμ. Ν.Α. της Τυφλίδας. Στο μοναστικό αυτό σύμπλεγμα υπάρχουν εκατοντάδες κελιά, εκκλησίες, παρεκκλήσια και σπηλιές. Ένα μέρος του μοναστικού συμπλέγματος βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαιτζάν,γεγονός που έχει προκαλέσει προστριβές μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό το μοναστικό σύμπλεγμα ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα από τον Άγιο Δαβίδ Γκαρέτζέλι. Το μοναστήρι είχε στενές σχέσεις με την εκάστοτε βασιλική οικογένεια. Η μονή γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή μεταξύ του 11ου και 13ου αιώνα.

Μετά την πτώση της γεωργιανής μοναρχίας η μονή γνώρισε μια παρακμή μετά τις επιθέσεις των Μογγόλων(1265). Επίσης επέζησε της επίθεσης των Περσών Σαφαφίδων(1615), όταν οι μοναχοί σφαγιάστηκαν και χάθηκαν πολύτιμα χειρόγραφα. Το 1690 η μονή ανακαινίστηκε από τον μοναχό Onopre Machutadze.

Το 1921 οι μπολσεβίκοι έκλεισαν το μοναστήρι το οποίο έμεινε ακατοίκητο Κατά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν οι Σοβιετικοί το χρησιμοποιούσαν σαν πεδίο βολής, γεγονός πού κατάστρεψε πολλές από τις παμπάλαιες τοιχογραφίες. Το 1988 δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανοί διαδήλωσαν στην Τυφλίδα και εκατοντάδες φοιτητές κατέλαβαν τον χώρο των στρατιωτικών ασκήσεων, πετυχαίνοντας έτσι την μεταφορά του στρατοπέδου.

Σήμερα το μοναστήρι επαναλειτουργεί και είναι προσκυνηματικός προορισμός.

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt