Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ροδόπης: Ιερός προορισμός για χιλιάδες πιστούς

Loading...


Έτοιμη για να υποδεχτεί τους χιλιάδες προσκυνητές της από όλη την Θράκη είναι η πλήρως ανακαινισμένη Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος Ροδόπης. Όχι τυχαία, καθώς πρόκειται για ένα Πανθρακικής εμβέλειας προσκύνημα με τη δική του ξεχωριστή σημασία.

Λέγεται πως επί Τουρκοκρατίας η περιοχή μοιράστηκε σε Τσιφλικάδες και η εικόνα της Παναγίας, που φυλάσσεται σήμερα σε ειδική προθήκη εντός της Μονής, φανερώθηκε πριν χρόνια σε Οθωμανό τσιφλικά. Αμέσως ενημέρωσε τον τότε Μητροπολίτη και έσκαψαν από κοινού στη ρίζα ενός δένδρου όπου εμφανιζόταν ένα φως, εκεί βρήκαν την εικόνα, που «διεκδικήθηκε» από τους γύρω οικισμούς.

Το 1955 ο τότε Μητροπολίτης Τιμόθεος την επέστρεψε στο «φυσικό» της χώρο ξεκινώντας παράλληλα την ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής. Αρχικά λειτούργησε ως ανδρικό μοναστήρι, στη συνέχεια ως γυναικεία Μονή. Η άφιξη τα τελευταία χρόνια μοναχών έδωσε ξανά ζωή σε ένα αγαπημένο, ιερό για τους Θρακιώτες τόπο. Σεβαστό από Χριστιανούς και Μουσουλμάνους της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες πολλοί επιλέγουν να προσκυνήσουν τη χάρη Της κατευθυνόμενοι στη Μονή με τα πόδια από όλα τα σημεία της Ροδόπης, όπου ζουν και εργάζονται.

«Μας φανερώθηκε για να στηρίζει τη ζωή μας»
«Για μας έχει ιδιαίτερη σημασία η εορτή αυτή» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων σημειώνοντας πως «μας φανερώθηκε για να στηρίζει τη ζωή μας, για να είναι η τροφός της ζωής μας, ο φύλακας άγγελος». Την Τρίτη στις έξι και μισή το απόγευμα θα γίνει η λιτανεία της εικόνας από τον αμπελουργικό σταθμό, σημείο όπου φανερώθηκε, έως το Μοναστήρι και μετά θα τελεστεί ο μεγάλος πανηγυρικός εσπερινός. «Είναι συγκινητικό πόσοι άνθρωποι πηγαίνουν με τα πόδια στην Παναγία!» δηλώνει ο Σεβασμιώτατος σημειώνοντας ότι είναι κάτι πολύ σπουδαίο για τη ζωή των πιστών «ας προστρέχουμε στην Παναγία μας, ό,τι κι αν μας συμβεί» προτρέπει.

Διαβάστε εδώ:  Ο Μαρωνείας Παντελεήμων στις Ταξιαρχίες της περιοχής (ΦΩΤΟ)

Αποστολή από την Κομοτηνή στα Ιεροσόλυμα
Φέτος για πρώτη χρονιά η Μητρόπολη Μαρωνείας διοργανώνει Ιεροαποδημία στους Αγίους Τόπους. Περισσότεροι από σαράντα Κομοτηναίοι με επικεφαλής τον Μητροπολίτη θα ταξιδέψουν στα Ιεροσόλυμα και θα περιηγηθούν σε πολλά μέρη της περιοχής, προσκυνώντας και ιερουργώντας στον Πανάγιο Τάφο και στον Γολγοθά. «Όποιος δεν έχει πάει, δεν καταλαβαίνει τα συναισθήματα που τον πλημμυρίζουν» δηλώνει ο Μητροπολίτης υποσχόμενος ότι κάθε χρόνο στη γιορτή του Τιμίου Σταυρού θα διοργανώνεται μια τέτοια Ιεροαποδημία. Ένα όνειρο ζωής για πολλούς, αυτό της επίσκεψης στους Αγίους Τόπους, θα γίνεται πραγματικότητα.

Κείμενο -φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου