Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου Βουνού στο Καστελλόριζο

Loading...


Το Kαστρομονάστηρο του Αγίου Γεωργίου του Βουνού, είναι κτισμένο σε οροπέδιο, βόρεια του Παλαιόκαστρου και εντυπωσιάζει με τις τεράστιες φυσικές πλάκες που είναι στρωμένες γύρω του καθώς και με την κατακόμβη του Αγίου Χαραλάμπους που φιλοξενεί στο εσωτερικό του.

Η μονή του Αγίου Γεωργίου Βουνού περιβάλλεται από τετράγωνο περίβολο ενώ περιλαμβάνει, εκτός από το καθολικό, κελλιά και βοηθητικούς χώρους τα οποία είναι περιμετρικά διατεταγμένα γύρω από την αυλή, η οποία φέρει βοτσαλωτό δάπεδο.

Το καθολικό, είναι μονόχωρος ναός στεγασμένος με νευρωτά σταυροθόλια.


 

Έχει κτιστεί στη θέση μίας παλαιοχριστιανικής βασιλικής, από την οποία σώζεται το ψηφιδωτό δάπεδο καθώς και κιονόκρανα, τα οποία έχουν ενσωματωθεί στην τοιχοποιία του ναού εσωτερικά.

Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή που υπάρχει στο υπέρθυρο του καθολικού, πληροφορούμαστε ότι αυτό ανακαινίστηκε το 1759 από τον όσιο Ανθιμο τον εκ Κεφαλληνίας. Ο ναός έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο με δεσποτικές εικόνες του 18ου αι.

Στο δυτικό τμήμα της μονής υπάρχει υπόγεια κρύπτη σπηλαιώδους μορφής που είναι αφιερωμένη στον άγιο Χαράλαμπο, η οποία επικοινωνεί με το ναό με σκαλιά. Στην κρύπτη υπάρχει μια πηγή και η τοιχογραφία του Αγίου Χαραλάμπους του 18ου αι.

Τόσο το καθολικό της μονής και ιδιαίτερα το ψηφιδωτό δάπεδο της παλαιοχριστιανικής περιόδου όσο και η υπόγεια κρύπτη του Αγίου Χαραλάμπους έχουν ανακηρυχθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία.


 


tilegrafima.gr