Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, Σκήτη Βεροίας (ΦΩΤΟ)

Loading...


Η κοιλάδα του Αλιάκμονα, από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα, γίνεται λίκνο γιά την ανάπτυξη του Μοναχισμού.

Μοναστήρια, σπήλαια, καλύβες, ερημητισμός είναι μορφές της μοναχικής βιοτής που αναπτύχθηκαν στις όχθες του. Η Ιερά Πατριαρχική Σταυροπηγιακή Κοινοβιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου, γνωστή και ως Σκήτη Βεροίας, συνεχίζει να ζη και να ανθίζει στις βόρειες πλαγιές των Πιερίων Ορέων, κοντά στις όχθες του ποταμού.

Μέγας ο αριθμός των Αγίων που εγκαταβίωσαν γιά λίγο ή πολύ εδώ: Αντώνιος ο πολιούχος της Βέροιας, Κλήμης αρχιεπίσκοπος Αχρίδος, Γρηγόριος ο Παλαμάς με την ενδεκάδα των μαθητών του, Θεοδόσιος στο κελιφάροβο της Βουλγαρίας, Θεοφάνης πολιούχος της γειτονικής Νάουσας, Θεωνάς αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκη. Ο κοινοβιάρχης μας Διονύσιος ο λεγόμενος εν Ολύμπῳ και ο επιστήθιος φίλος του Νικάνωρ της Ζάβορδας. Και ο Ισαπόστολος Κοσμάς ο Αιτωλός. Και όλοι αυτοί, περικυκλώνοντας τον Τίμιο Πρόδρομο και την Κυρία Θεοτόκο την Σκητιώτισσα εν΄νουν τις προσευχές τους γιά την ειρήνη του κόσμου και την σωτηρία των ανθρώπων.

Το Μοναστήρι τιμά και πανηγυρίζει την Αποτομή της τιμίας κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στις 29 Αυγούστου. Κατά την ημέρα αυτήν όλη η μητροπολιτική μας περιφέρεια με επικεφαλής τον σεπτό μας ποιμενάρχη συμπανηγυρίζει τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Ιωάννη. Από το μοναστήρι παρατίθεται επίσημη τράπεζα και διανέμεται σε όλους τους προσκυνητές η παραδοσιακή φασολάδα μαζί με ελιές και ψωμί.

Αλλά και σε κάθε εορτή του βαπτιστού και φίλου και συγγενούς του Κυρίου μας, του μείζονος εν γεννητοίς γυναικών, το μοναστήρι τιμά την μνήμη του.

Η επόμενη πανήγυρις είναι η Σύναξη Πάντων των Οσίων και Θεοφόρων Πατέρων ημών των εν τη Μονή ταύτη και τη Σκήτη ταύτη ασκήσει και αθλήσει διαλαμψάντων και τω Θεώ ευαρεστησάντων. Μέχρι τώρα η ιερά Ακολουθία αναφερόταν στους οκτώ αγίους, αλλά είναι, νομίζουμε, καιρός να αναπληρωθεί με όλη την αγία δωδεκάδα, τους δώδεκα γνωστούς αλλά και όλους τους αγνώστους και ανωνύμους για τα ανθρώπινα δεδομένα, γνωστούς όμως στον παντογνώστη Κύριο και Θεό μας. Η μνήμη τους τιμάται κατά την Δεύτερη Κυριακή του Ματθαίου.

Η οσιακή κοίμηση του αγίου Κλήμεντος συνέβη στις 27 Ιουλίου 916. Όμως η ημέρα της μνήμης του ποικίλει. Εορτάζεται στις 29 Ιουλίου, στις 22 Νοεμβρίου και σε άλλες ημερομηνίες. Στη δική μας ιερά μονή, επικράτησε να πανηγυρίζεται το Σάββατο μετά την εορτή των Εισοδίων.
Ο Όσιος Αντώνιος εκοιμήθη την 1η Ιανουαρίου, τιμάται στις 17 Ιανουαρίου αλλά και την 1η Αυγούστου.
Η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου, αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του ασκηθέντος εδώ πανηγυρίζεται κυρίως κατά την Δεύτερη Κυριακή των Νηστειών, αλλά και στις 14 Νοεμβρίου μαζί με όλη την αγία του οικογένεια, και φυσικά τον όσιο Θεοδόσιο.

Οι Aγιοι στο μοναστήρι:
Ο Όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης στις 20 Απριλίου.
Ο Όσιος Θεοδόσιος ο εν Τορνόβω τιμάται στις 12 Φεβρουαρίου κυρίως.
Ο Όσιος Διονύσιος, ο κτίτοράς μας, εορτάζει στις 23 Ιανουαρίου.
Ο Όσιος Νικάνωρ ο εν Καλλιστράτω τω Όρει εορτάζει στις 7 Αυγούστου.
Ο Όσιος Θεοφάνης στις 18 Αυγούστου.
Ο Άγιος Θεωνάς στις 4 Απριλίου.
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός στις 24 Αυγούστου.
Ο Όσιος Αθανάσιος ο Πάριος στις 24 Ιουνίου.

prodromou-veria.jpg
prodromou-veria1.jpg
prodromou-veria2.jpg
prodromou-veria3.jpg
prodromou-veria4.jpg


Ετικέτες