Ζάκυνθος: Εγκαίνια σχολείου από τον Μητροπολίτη Διονύσιο (ΦΩΤΟ)

Loading...


Ηταν ένα τολμηρό όραμα ενός αληθινά αφοσιωμένου ανθρώπου, ενός αληθινού ευεργέτη που απέδειξε έμπρακτα την αγάπη και το σεβασμό του για τα χώματα που τον γέννησαν. Το όραμα του Νικήτα Αρετάκη ήταν ένα σύγχρονο και πρότυπο σχολείο στα ορεινά της Ζακύνθου, στις ξεχασμένες κοινότητες που τις θυμόμαστε συνήθως για τις εκτάσεις τους που την κυριότητά τους διεκδικούν όλες οι πλευρές, ή για την καταστροφή της ομορφιάς τους από πυρκαγιές.

Κι όμως, αυτή τη φορά, τα ορεινά έρχονται ξανά στη δημοσιότητα για έναν λόγο που είναι ικανός να επισκιάσει κάθε αρνητική εικόνα που διαμορφώθηκε για την περιοχή: για τα εγκαίνια του «Αρετάκειου Δημοτικού Σχολείου Ορεινών Ζακύνθου». Ένα κτιριακό συγκρότημα πρότυπο, από όπου όλοι ελπίζουν να αποφοιτήσουν οι μελλοντικές λαμπρές μορφές του νησιού, με ό,τι και αν καταπιαστούν και αγαπήσουν.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Ζακύνθου, Σταύρος Κοντονής και το σύνολο των αρχών του νησιού, για να τιμήσουν το Ζακυνθινό συντοπίτη τους που διέπρεψε εκτός νησιού αλλά δεν ξέχασε ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ενας αφοσιωμένος Ζακύνθιος
Ένα αληθινό έργο πνοής, ένα όραμα που υλοποιήθηκε μετά από χρόνιες προσπάθειες αλλά με αληθινή αφοσίωση και επιμονή, ξεκίνησε τη λειτουργία του μετά την τελετή εγκαινίων και παράδοσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Ζακύνθου, Στ. Κοντονής που μίλησε για μία λαμπρή ημέρα χαράς για την περιοχή, όπως αρμόζει σε εγκαίνια ενός νέου σχολείου. Ο κ. Κοντονής επεσήμανε ότι η περιοχή διαθέτει πλέον ένα υπερσύγχρονο σχολείο για τις ανάγκες των παιδιών και για το λόγο αυτό, τα εγκαίνια είναι ταυτόχρονα για να ευχαριστήσουν οι Ζακυνθινοί «έναν άνθρωπο που έδειξε εμπράκτως την αγάπη του για τον τόπο του, με μία τεράστια προσφορά σε καιρούς δύσκολους», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα ότι, όταν ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι πρόκειται να ταξιδέψει στο νησί του για να παραστεί στα συγκεκριμένα εγκαίνια, ο κ. Τσίπρας ξαφνιασμένος, σχολίασε: «Υπάρχουν ακόμη τέτοιοι πατριώτες;». «Ο κ. Αρετάκης, αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα της συνέχισης εκείνων των ευεργετών που χωρίς καμία δυσκολία έδωσαν από το Είναι τους για να δημιουργηθούν σχολειά και υποδομές στην πατρίδα», πρόσθεσε ο κ. Κοντονής.

Ευχήθηκε στους μαθητές που θα καθίσουν για πρώτη φορά στα θρανία του σχολείου αυτού, να προοδεύσουν, να φτάσουν σε ανώτερες σπουδές και να κάνουν περήφανους τους γονείς, τους δασκάλους και όλους τους Ζακυνθινούς. Ανέφερε μάλιστα πως θα νιώθει ιδιαίτερα ευτυχής αν κάποιο από τα παιδιά που φοίτησαν στο Αρετάκειο Δημοτικό Σχολείο, φτάσει να εκπροσωπήσει, όπως ο ίδιος, τη Ζάκυνθο, στο Κοινοβούλιο.

Με πρότυπο τις διδαχές του Κοσμά Αιτωλού
Νωρίτερα, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, Διονύσιος, που τέλεσε τον αγιασμό, ανέφερε πως ο κ. Αρετάκης, «ακολουθώντας την προτροπή του Κοσμά του Αιτωλού για ίδρυση σχολείων, έδειξε εμπράκτως την αγάπη του για τον τόπο του, αλλά και το αμέριστο ενδιαφέρον του για τη μόρφωση και εκπαίδευση των παιδιών που βρίσκονται μακριά από την πόλη, εδώ στα ορεινά της Ζακύνθου, για να μαθαίνουν ωφέλιμα γράμματα».

Ο Δήμαρχος, Π. Κολοκοτσάς απευθυνόμενος στον κ. Αρετάκη, του εξέφρασε τις ευχαριστίες των Ζακυνθινών για το κόσμημα, όπως το αποκάλεσε, που χάρισε στο νησί και δεσμεύτηκε, ως δημοτική αρχή, να το διατηρήσει στο ίδιο υψηλό επίπεδο που το παρέλαβε, με τη συντήρηση και καθαριότητα που του αρμόζει. Ο κ. Κολοκοτσάς μάλιστα επέδωσε στον κ. Αρετάκη την τιμητική πλακέτα του Δήμου Ζακύνθου με την υπόσχεση ότι η Ζάκυνθος πάντα θα τον τιμά.

Διαβάστε εδώ:  Ι.Μ. Πειραιώς: Εγκαίνια νέων σχολικών εγκαταστάσεων δωρεάς Βαγγέλη Μαρινάκη (ΦΩΤΟ)

«Βήματα μπροστά»
Ο Αντιπεριφερειάρχης είπε πως κάθε φορά που συνομιλεί με τον κ. Αρετάκη πάντα ο ίδιος κερδίσει κάτι και απεύθυνε μέσα από την καρδιά του, τις βαθύτερες ευχαριστίες για τη μοναδική αυτή προσφορά στο νησί και που θα βοηθήσει πολλά παιδιά για πολλά χρόνια. «Ζήσαμε μία δύσκολη περίοδο το τελευταίο διάστημα η οποία έβγαζε από το μυαλό μας τις δυνατότητες που έχουμε στον τόπο αυτό, μέσα από την τεράστια οικονομική ανάπτυξη για να πλησιάσουμε μπροστά. Αυτό σήμερα είναι ένα παράδειγμα ξεχωριστό, ιδίως κοιτώντας τα μάτια των παιδιών, ότι μπορούμε να πάμε μπροστά».

Από την πλευρά του, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Κων/νος Γκίκας, είπε πως νιώθει ιδιαίτερη χαρά που παραβρίσκεται στα εγκαίνια αυτού του σχολείου, καθώς αφενός πρόκειται για ένα σπάνιο έργο που προσφέρεται σε ιδιαίτερα δύσκολες εποχές αλλά και γιατί το έργο αυτό, παιδείας και ανάπτυξης, υλοποιήθηκε στην ορεινή Ζάκυνθο.
Μετά τους χαιρετισμούς των αρχών, ακολούθησε ξενάγηση στους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου, όπου διαπιστώθηκε από κοντά η σύγχρονη φιλοσοφία λειτουργίας και ο χαρακτήρας του θαυμάσιου αυτού σχολικού συγκροτήματος και οι αρχές μίλησαν με τους μικρούς μαθητές.

«Ευχαριστώ το Θεό»
Ο ίδιος ο κ. Αρετάκης ευχαρίστησε το Θεό γιατί παρά τις αρνητικές συγκυρίες τον αξίωσε να παραδώσει μία υπερσύγχρονη σχολική μονάδα στον τόπο καταγωγής του. Ευχαρίστησε νυν και πρώην δημοτικές αρχές και άλλες αρχές για τη στήριξη που του παρείχαν με κάθε μέσο, όπως για την υπερπήδηση σοβαρών γραφειοκρατικών εμποδίων και όλους όσοι πίστεψαν στο όραμά του και τον βοήθησαν, ο καθένας από τον τομέα του, με όποιο τρόπο μπορούσαν.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Σχολείο διαθέτει, μεταξύ άλλων εξοπλισμό διαδραστικών δραστηριοτήτων στις αίθουσες διδασκαλίας του, πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο με τη συμβολή μάλιστα ιδιώτη ιατρού σε εξοπλισμό , ανελκυστήρα και τουαλέτες για μαθητές με ειδικές ανάγκες, σύγχρονα εργαστήρια, βιβλιοθήκη, εσωτερικό και εξωτερικό αμφιθέατρο εκδηλώσεων και άλλους χώρους. Το κτίριο είναι κατασκευασμένο με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας, ενώ είναι σχεδόν αυτόνομο ενεργειακά, αφού χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια.