Χέρι βοηθείας σε άπορα παιδιά

Loading...


Της Γλυκερίας Υδραίου 

Νέο κεφάλαιο ανοίγει σε επίπεδο κοινωνικής αλληλεγγύης το δίκτυο υποστήριξης νέων-οικογενειών που στόχο έχει να αγκαλιάσει παιδιά απόρων οικογενειών, τριακόσιες εκ των οποίων είναι ήδη καταγεγραμμένες από την διεύθυνση πρόνοιας. Η χθεσινή συνάντηση των εμπνευστών της παραπάνω καινοτόμας πρωτοβουλίας, με συμπολίτες οι οποίοι επιθυμούν να συνδράμουν την προσπάθεια, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Μητροπόλεως, άνοιξε ουσιαστικά τον νέο κύκλο δράσης, που περιστρέφεται γύρω από την έννοια της προσφοράς στο παιδί. 
Η χθεσινή πρώτη συνάντηση αποτέλεσε παράλληλα κι ένα κάλεσμα ευαισθητοποίησης προς την τοπική κοινωνία, προκειμένου οι έχοντες την οικονομική δυνατότητα, να στηρίξουν τα νεαρά βλαστάρια οικογενειών που βιώνουν την απόλυτη ένδυα, ως αλληλέγγυες οικογένειες.

 «Έχουμε ήδη προετοιμάσει όλο το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσουμε,  διότι το βασικό στοιχείο είναι ότι πρέπει να διατηρήσουμε και να εξασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που θα δεχτούν την βοήθεια,  αλλά και των οικογενειών που είναι πάροχοι» επεσήμανε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Ο Σεβασμιότατος τόνισε επίσης ότι δεν θα υπάρξει οικονομική διαμεσολάβηση ούτε από την πλευρά του Δήμου Βόλου, αλλά ούτε της Εκκλησίας, προκειμένου η βοήθεια να φτάνει απευθείας στους τελικούς αποδέκτες. Ουσιαστικής σημασίας είναι, στο μεταξύ, η συνδρομή των εθελοντών διαμεσολαβητών, προκειμένου να εντοπίζονται οι ανάγκες της κάθε οικογένειας. «Είναι ένα πείραμα, μια προσπάθεια που ελπίζουμε ότι θα πάει καλά και είναι ένα μοντέλο που εφόσον προχωρήσει, θα επεκταθεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας» τόνισε παράλληλα ο κ. Ιγνάτιος.

 Ο αντιδήμαρχος Βόλου, αρμόδιος για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, Απόστολος Παντσάς, ανέφερε από την πλευρά του ότι «το πρόγραμμα τίθεται σε εφαρμογή εντός του μήνα, διότι έχει ολοκληρωθεί το στάδιο προετοιμασίας. Η εκπαίδευση των διαμεσολαβητών έχει γίνει, οι περιπτώσεις που χρίζουν βοήθειας, προσέθεσε ο ίδιος, είναι γνωστές και  μένει να ανταποκριθεί η κοινωνία. Να φτάσει το μήνυμα στους συμπολίτες μας που έχουν το περίσσευμα της ψυχής και της διάθεσης να βοηθήσουν». Οσοι επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθεια συμπληρώνουν ειδικό έντυπο με το ποσό, την μορφή της βοήθειας που θέλουν να προσφέρουν, καθορίζοντας παράλληλα αν θα δίδεται κάθε μήνα ή εφάπαξ, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητές τους. Ο κ. Παντσάς τόνισε επίσης ότι «είναι μεγάλη η προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο υποστήριξης περαιτέρω,  πέρα από όσες δράσεις υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο, τόσο από το Δήμο, όσο και από την Εκκλησία, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

    Η συνδρομή, ευαισθητοποίηση και συστράτευση της τοπικής κοινωνίας είναι ουσιαστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου. Όπως υπογραμμίστηκε μάλιστα στην χθεσινή ενημερωτική συνάντηση,  είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί που στερείται ακόμη και τα στοιχειώδη, να έχει βοήθεια προκειμένου να συνεχίσει το σχολείο του, προκειμένου να έχει βιβλία, σχολικά είδη, φροντιστηριακά μαθήματα. Οσοι διατύπωσαν και έθεσαν σε εφαρμογή την παραπάνω ιδέα, τονίζουν την ανάγκη στήριξης της τοπικής κοινωνίας, η οποία είναι αρωγός και ένθερμος συμπαραστάτης σε κάθε πρωτοβουλία ελπίδας, πολύ δε περισσότερο όταν αφορά τα παιδιά.