Ξάνθης Παντελεήμων: «Δε θα μπορεί να καλύψει η Μητρόπολη τα έξοδα για το γηροκομείο»

Loading...


Μπορεί τα δημοσιεύματα να θέλουν την δημιουργία ενός ακόμη Γηροκομικού Ιδρύματος στην Ξάνθη και ειδικότερα παράλληλη λειτουργία της Μονάδας Ανοιχτής Φροντίδας Ηλικιωμένων Ξάνθης (της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης) ως Γηροκομείο, ωστόσο σε διαφορετικό μήκος κύματος κυμαίνονται οι αποκλειστικές δηλώσεις του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμωνος στην «Θ» σχετικά με το ζήτημα.

Αναλυτικότερα ο ίδιος, ξεκαθαρίζει ότι ναι μεν υφίσταται μια τέτοια σκέψη, κατόπιν επιθυμίας πέντε εκ των είκοσι δύο συμπολιτών μας που δέχονται ημερήσια φροντίδα, αλλά για να σταθεί η λειτουργία ενός Γηροκομείου, θα πρέπει αφενός να τριπλασιασθούν οι εργαζόμενοι και αφετέρου να ξεκινήσει τουλάχιστον με 10-12 τροφίμους και βέβαια με άλλα κριτήρια, αφού η Ιερά Μητρόπολη δεν θα μπορεί να προσφέρει σε μια τέτοια περίπτωση, τις δωρεάν παροχές που ήδη προσφέρει για τους ανθρώπους που ανεβαίνουν το πρωί στις ολοκαίνουριες εγκαταστάσεις και επιστρέφουν στις οικίες τους, αφού λάβουν την απαραίτητη φροντίδα από τους εργαζόμενους.

Ειδικότερα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου ανέφερε επακριβώς ότι «προσωπικά το θέμα το «έμαθα» από τους δημοσιογράφους. Επάνω φιλοξενούνται είκοσι δύο άτομα. Κάποιοι από αυτούς (4-5 άτομα) είπαν στην διευθύντρια ότι φεύγουν το απόγευμα και δεν έχουν κανέναν στο σπίτι τους, ζητώντας να μείνουν εκεί. Το αίτημα μας το μετέφερε η διευθύντρια, είπαμε όμως ότι και τέσσερα και πέντε άτομα αν μείνουν εκεί και το βράδυ, σημαίνει ότι θα πρέπει να τριπλασιαστεί το προσωπικό. Θα πρέπει να λειτουργεί επί εικοσιτετραώρου βάσεως. Αναθέσαμε λοιπόν σε κάποιους ειδικούς να δούμε τι προσωπικό χρειάζεται ανάλογα με τον αριθμό των φιλουξενουμένων, ποιο είναι το κοστολόγιο και βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε τουλάχιστον δέκα – δώδεκα για να ξεκινήσουμε ως γηροκομικό ίδρυμα. Με τους δύο – τρεις ή πέντε, αυτό δεν γίνεται. Αυτό όμως βγήκε από συζητήσεις των ίδιων των ανθρώπων».

«Είμαστε κατά αρχήν στην διερεύνηση. Ανάλογα με τον αριθμό των φιλοξενουμένων σε 24ηρ βάση, γιατί θα εξακολουθεί και η ημερήσια βάση, θα εξαρτηθεί. Φυσικά θα εξαρτηθεί και από τα κοστολόγια και από το αν έχουμε τουλάχιστον 10-12 άτομα στο ξεκίνημα» συνέχισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, ενώ αναφορικά με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που ενδέχεται να χρειαστούν για ένα τέτοιο εγχείρημα, σημειώνει με έμφαση ότι «τώρα η Ιερά Μητρόπολη καλύπτει όλα τα έξοδα, αλλά όταν αυτά τριπλασιαστούν δεν μπορεί να τα καλύψει, όπως καταλαβαίνετε. Από πού θα τα καλύψει; Για αυτό είμαστε σε αυτήν την φάση που εξήγησα παραπάνω. Υπάρχει μια σκέψη κατόπιν αιτήματος κάποιων ανθρώπων και κάποια διερεύνηση από εμάς».tilegrafima.gr