Βεροίας Παντελεήμων: Ο Χριστός είναι εδώ να αναστήσει κι εμάς-Έγινε η πρώτη Ανάσταση (φωτο)

Loading...


Το πρωί του Μ.Σαββάτου ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, όπως κάθε χρόνο λειτούργησε στον βυζαντινό ναό του Χριστού στο κέντρο της Βέροιας, ο οποίος έχει τις περίφημες τοιχογραφίες τουμεγάλου αγιογράφου Καλλιέργη.
Στο πασχαλινό μήνυμά του ο κ.Παντελεήμων αναφέρει πως δεν πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας να θαμβώνεται από τα ψεύτικα φώτα του κόσμου.

Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής: 

«Μη εκθαμβείσθε· Ιησούν ζητείτε τον Ναζαρηνόν τον εσταυρωμένον; ηγέρθη, ουκ έστιν ώδε».

Οι λόγοι του αγγέλου ακούονται και απόψε, αδελφοί μου, όπως ακούσθηκαν όταν οι μυροφόρες γυναίκες έσπευσαν «λίαν πρωί της μιάς των σαββάτων» για να προσφέρουν τα μύρα της αγάπης και της λατρείας τους στον νεκρό, όπως νόμιζαν, διδάσκαλό τους. Ακούονται σε έναν κόσμο που θαμβώνεται με τα σπουδαία και μεγάλα που νομίζει ότι δημιουργεί.

Ακούονται σε έναν κόσμο που θαμβώνεται με τις προόδους της επιστήμης και τα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Ακούονται σε έναν κόσμο που θαμβώνεται νομίζοντας ότι έχει καταργήσει τα όρια, έχει γκρεμίσει τα σύνορα, έχει συντρίψει τις προκαταλήψεις, και τελικά ευρίσκεται δέσμιος του φόβου και της ανησυχίας που προκαλούν τα επιτεύγματά του.

Ακούονται σε ένα κόσμο που ζητά τα πάντα από τη ζωή του, από την κοινωνία, από το κράτος, αλλά έχει ξεχάσει να δίνει και να προσφέρει, γιατί έχει ξεχάσει ότι «μακάριον εστι διδόναι μάλλον ή λαμβάνειν»· γιατί έχει ξεχάσει ότι πάνω και πέρα από όσα ζητά και από όσα ευρίσκει ή κερδίζει «ενός εστι χρεία». Καί αυτό το ένα, αυτός ο Ένας δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Αναστάντα Χριστό, τον οποίο τις περισσότερες φορές ξεχνά να αναζητήσει, τον οποίο τις περισσότερες φορές δυσκολεύεται να αναγνωρίσει.

«Μη εκθαμβείσθε· Ιησούν ζητείτε τον Ναζαρηνόν τον εσταυρωμένον; ηγέρθη, ουκ έστιν ώδε».
Γιά όσους αναζητούν τον Χριστό νεκρό, το μήνυμα του αγγέλου που ακούσθηκε πριν από λίγο και διεπέρασε το σκότος της νύκτας είναι σαφές και κατηγορηματικό: «ηγέρθη· ουκ έστιν ώδε». Αναστήθηκε· δεν είναι πλέον εδώ.

Γιά όσους όμως αναζητούμε τον Χριστό με αγάπη, με πίστη και σεβασμό, για εμάς, όπως και για τις Μυροφόρες γυναίκες, ο Χριστός είναι εδώ αναστημένος, για να γεμίσει την ψυχή μας χαρά και αγαλλίαση. Είναι εδώ αναστημένος, για να διώξει τον φόβο και να μας χαρίσει την ειρήνη. Είναι εδώ  αναστημένος, όχι για να μας θαμβώσει τα μάτια, αλλά για να μας τα φωτίσει με το φως της θεότητός του.  Είναι εδώ αναστημένος, για να μας διδάξει ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας να θαμβώνεται από τα ψεύτικα φώτα του κόσμου, από τη μάταιη λάμψη των κοσμικών πραγμάτων, από την ανώφελη αίγλη της ανθρωπίνης δόξης, του πλούτου και των εγκοσμίων αγαθών.

Ο αναστημένος Χριστός είναι εδώ για να καθησυχάσει τους φόβους και τις αγωνίες που κυριαρχούν κάποιες φορές στην ψυχή μας και να απαντήσει στις αμφιβολίες και τις ανησυχίες που εμφιλοχωρούν στον λογισμό μας. Είναι εδώ για να αναστήσει και εμάς, που θέλουμε να τον ακολουθήσουμε, από τη νέκρωση των παθών και τον θάνατο της αμαρτία. Είναι εδώ για να μας ανακαινίσει τον έσω άνθρωπο και να μας χαρίσει την αιωνιότητα της αγάπης του.

Ας σπεύσουμε, λοιπόν, αδελφοί, να τον συναντήσουμε, έχοντας αναμμένη μαζί με τη αισθητή λαμπάδα και τη νοητή λαμπάδα της ψυχής μας από το ανέσπερο φως της αγάπης του. Ας σπεύσουμε να τον συναντήσουμε ,όχι για να απομακρυνθούμε και πάλι από κοντά του, αλλά να μείνουμε μαζί του «μέχρι τερμάτων αιώνων» και να ζούμε στο φως της θείας του Αναστάσεως.

Διάπυρος προς τον Αναστάντα Κύριον ευχέτης

† Ο Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων

1
1
1tilegrafima.gr