Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ – Το απόγευμα της Τετάρτης, 15ης Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων μίλησε στη «Σχολή Γονέων» της Ιεράς μας Μητροπόλεως στο Πνευματικό Κέντρο στη Βέροια και ανέπτυξε το θέμα: «Η οικογένεια».
Η «Σχολή Γονέων» της Ιεράς μας Μητροπόλεως αποτελεί πρωτοβουλία του Ποιμενάρχου μας κ. Παντελεήμονος από τα πρώτα χρόνια της Αρχιερατείας του στην Αποστολική Μητρόπολη της Βεροίας, δείχνοντας ιδιαίτερη μέριμνα και στηρίζοντας τους γονείς αλλά και τους μελλοντικούς γονείς στον καθημερινό τους αγώνα. Οι συναντήσεις της «Σχολής Γονέων» πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στις 7:00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο στη Βέροια και ομιλούν εκπαιδευτικοί, καθηγητές, κληρικοί και παιδαγωγοί, οι οποίοι αναπτύσσουν θέματα σχετικά με τα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας και απαντούν στα ερωτήματα των συμμετεχόντων.
Τον Σεβασμιώτατο προλόγισε ο υπεύθυνος της «Σχολής Γονέων» Βεροίας και υπεύθυνος του γραφείου γάμων, βαπτίσεων και διαζυγίων της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμ. Πρόδρομος Γκιρτζαλιώτης, ο οποίος ανακοίνωσε και το πρόγραμμα των επόμενων ομιλιών.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων αναπτύσσοντας την ομιλία του με θέμα: «Η οικογένεια», ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: Στην εποχή μας στην οποία τα πάντα γύρω μας αλλάζουν και εξελισσονται με απίστευτα γοργούς ρυθμούς, σε μια εποχή που οι βασικες γνώσεις, τις οποίες κάθε ανθρωπος αποκτά στα νεανικά του χρόνια, δεν μπορούν να εξυπηρετησουν τις μελλοντικές του ανάγκες, είναι απαραίτητη μια διαρκής επαφη με τις νέες γνωσεις, μια επαφή που πραγματοποιείται με αυτό που οι σύγχρονοι επιστήμονες ονομάζουν «διά βίου εκπαίδευση». Ο όρος είναι νέος, αλλά οι ρίζες του βρισκονται σε μια φραση του αρχαίου Αθηναίου σοφού: «γηράσκω αεί διδασκομενος».
Ένας από αυτούς τους ρόλους ειναι ο ρόλος των γονέων. Ένας πολυ σοβαρός ρόλος στον οποίο καλείσθε να ανταποκριθείτε με επιτυχία για το καλό των παιδιών σας, κάτι το οποίο και σείς ασφαλώς επιθυμείτε.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πρώτη προϋποθεση για να επιτύχει κανείς σε αυτον τον ρόλο είναι η αγάπη, η μητρικη και η πατρική αγάπη. Είναι πραγματι αναγκαία και απαραίτητη, αλλά πρέπει να γνωρίζουν και οι γονείς πως να την προσφέρουν, πως να την κατευθύνουν, ώστε να είναι αποτελεσματική και επωφελής για τα παιδιά τους.
Εκτός όμως από την αγάπη είναι απαραίτητο ως γονείς να γνωρίζετε και άλλα πράγματα που αφορούν την ανατροφή των παιδιών σας αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν και κινούνται. Το είπα και στην αρχή της ομιλίας μου, ο κόσμος αλλάζει ταχυτατα και οι συνθήκες της ζωής το ίδιο. Τα παιδιά δεν ζούν στις ίδιες συνθήκες με αυτές που ζούσαν πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, ίσως και πριν από ένα και δύο. Τα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως και οι έξυπνες συσκευές, που χειρίζονται πλέον, καλώς ή κακώς, τα παιδιά κάθε ηλικίας, καθιστούν εξαιρετικά εύκολη τη διακίνηση μεταξύ των μαθητών στα σχολεία, ακόμη και της πρωτοβάθμιας εκπαιδεύσεως τάσεων και συνηθειων, συχνά επικίνδυνων, για τις οποίες και γονείς ακόμη που έχουν και μεγαλύτερα παιδιά δεν είναι ενήμεροι.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και συχνότερα για κρούσματα βίας ψυχικής και σωματικης, για ηλεκτρονικά παιχνίδια που παρασύρουν τα παιδιά σε σκοτεινά μονοπάτια, για ανθρώπους που κινούνται περιφερειακά στα σχολεία και στοχεύουν επίσης στο να παρασύρουν και να παραπλανήσουν τα παιδιά, αλλά και για περιπτώσεις βίας μεταξύ νεαρων και παιδιών, καταστάσεις δηλαδη άγνωστες μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Όλα αυτά απαιτούν εγρήγορση αλλά και ενημέρωση, προκειμένου οι γονείς να προστατεύσουν και να καθοδηγήσουν σωστά τα παιδιά τους.
Η Σχολή γονέων της Ιεράς μας Μητροπόλεως, που αρχίζει με τη χάρη του Θεού για αλλη μία χρονιά σήμερα τη λειτουργία της, υπηρετεί αυτόν ακριβώς τον σκοπό, να βοηθήσει εσάς τους γονείς να ανταποκριθείτε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά στην αποστολη σας. Γιατί, όπως είπα και όπως όλοι γνωρίζετε, το να ειναι κανείς γονέας, πατέρας ή μητέρα, δεν είναι μία τυχαία αποστολη και ένα εύκολο έργο. Αντίθετα, ειναι μια πολύ σοβαρή και δύσκολη υπόθεση, είναι μια εξαιρετικά υπεύθυνη αποστολή, γιατί ασχολείται με ανθρώπους, με παιδιά. Kαι αν οι συνέπειες μιάς λανθασμένης αποφασεως ή μιάς αποτυχημένης επιλογης στην επαγγελματική ή την προσωπική μας ζωή περιορίζονται χρονικά και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να εκτείνονται μεχρι το τέλος της δικής μας ζωής, μια λανθασμένη ενέργεια στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας μπορεί να έχει συνέπειες που θα φθάνουν μέχρι το τέλος της δικής τους ζωής.
Αν τα παιδιά γνωρίσουν με τη βοήθεια των γονέων την Εκκλησία στην παιδική τους ηλικία, θα μπορούν να βρίσκουν στο μέλλον μέσα σ᾽ αυτήν και στα πρόσωπα όσων την διακονούν έναν άνθρωπο με τον οποίο θα συζητούν τα θέματα που τους απασχολούν και από τον οποίο θα ακούν μια καλή συμβουλή, αφού όλοι ξέρουμε πως συχνά τα παιδιά και οι νέοι διστάζουν να μιλήσουν στους γονείς, ντρέπονται να απευθυνθούν στους δασκάλους ή τους καθηγητές τους