Το Παλαιό Φάληρο γιορτάζει τον πολιούχο του Άγιο Αλέξανδρο (ΦΩΤΟ)

Loading...


ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ  ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ  

Με ιδιαιτερη λαμπροτητα και μεγαλοπρεπεια εορτασθηκε κι εφετος η μνημη του μεγαλου Πατρος και διδασκαλου της Εκκλησιας μας , αρχιεπισκοπου Κωνσταντινουπόλεως, προστατου και πολιουχου της πολεως του Παλαιου Φαληρου.
Προσκεκλημενοι απο τον Μητροπολιτη Νεας Σμυρνης κ. Συμεων ηταν οι Σεβασμιωτατοι Μητροπολιτες Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

Το απογευμα στις 7, την παραμονη της εορτης, τελεσθηκε ο Μεγας Πανηγυρικος Αρχιερατικος Εσπερινος χοροστατούντος του Σεβασμιωτατου Μητροπολιτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, ο οποίος και εκηρυξε τον θείο Λογο. Ο Σεβασμιώτατος αναφερθηκε αρχικά στο ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έζησε και έδρασε ο άγιος Αλέξανδρος. Ως Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως διακρίθηκε για την αγιότητα του βίου του, την αγάπη του για την Εκκλησία και την υπεράσπιση του γνήσιου ορθόδοξου ήθους. Οι Άγιοι, κατά τον Μέγα Βασίλειο, είναι εικόνες έμψυχοι, ζωντανή πραγματικότητα, που μας δείχνουν τον δρόμο προς την αγιότητα. Ο άγιος Αλέξανδρος αποτελεί ζωντανή παρουσία αγιοσύνης. Είναι απόστολος, μάρτυρας, όσιος και ομολογητής. Γι’ αυτό η Εκκλησία τιμά τους Αγίους, οι οποίοι έλαβαν τον στέφανο της δόξης από τον Κύριο. Υποδεικνύουν σε όλους μας ότι σκοπός της ζωής μας αποτελεί η αγιοσύνη, που είναι σιωπή και πράξη. Αυτό είναι το μήνυμα για εμάς σήμερα: ο αγιασμός μας, η σωτηρία του ανθρώπου. Και ο αγιασμός είναι θαύμα του Θεού, όχι ανθρώπινο κατόρθωμα. Ας παρακαλούμε, λοιπόν, τον άγιο Θεό ώστε να βρισκόμαστε στον δρόμο του αγιασμού.
Στον Αρχιερατικο Εσπερινο, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτατων Μητροπολιτών, παρεστησαν ο Δημαρχος Παλαιου Φαληρου κ. Διονυσιος Χατζηδακης, τα μελη του Δημοτικού Συμβουλιου και μεγαλο πληθος λαου.