Του Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’
ΜΑΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ – Λέγουν ότι τα Χριστούγεννα είναι απλώς μία ημέρα του ημερολογίου. Μία ημέρα διακοπών, γλεντιού, ξενυχτιού, παιξίματος χαρτιών, αγορών, εκδρομών και άλλα τέτοια κοσμικά φαινόμενα.
Αυτά όλα όμως, πόρρω απέχουν από το βαθύτερο νόημα της εορτής. Όσοι τα λέγουν αυτά, βρίσκονται στο σκοτάδι της αγνωσίας και βιώνουν μία «εορτή ανέορτη».
Τα Χριστούγεννα είναι η μεγάλη εορτή της Εκκλησίας, όλων των χριστιανών στην Οικουμένη με το κεντρικό μήνυμα ότι ο Υιός και Λόγος του Θεού ήλθε στη γη, σαρκώθηκε, ενηνθρώπησε, γεννήθηκε στο σπήλαιο της Βηθλεέμ. Ενώπιόν μας ένα θείο και ιερό Μυστήριο που «ου φέρει έρευνα» αλλά «πίστει μόνη τούτο πάντες δοξάζομεν». Οι άγιοι και θεοφόροι Πατέρες της Εκκλησίας ονομάζουν τα Χριστούγεννα «Μητρόπολη των εορτών» (Ιω. Χρυσόστομος), «Γενέθλιος ημέρα της ανθρωπότητος» (Μ. Βασίλειος) και «Εορτή της αναδημιουργίας» (Γρηγόριος Θεολόγος).
Τι λοιπόν πρέπει να κάμνουμε; Πως θα εορτάσουμε; Πως θα προσεγγίσουμε το μυστήριο τούτο του Θεανθρώπου;
1ον. Είναι ανάγκη να καθαρίσουμε την ψυχή μας από τα πάθη και τις αμαρτίες. Αυτό θα γίνει με την προέλευσή μας στο ιερό Μυστήριο της Μετανοίας και Εξομολογήσεως. Έχουμε ανάγκη πνευματικού πατρός. Δεν είναι τα χάπια που θα μας απαλλάξουν από το βάρος των αμαρτιών. Η θεία Χάρη πρέπει να μας επισκιάσει.
2ον. Να προσέλθουμε στους ιερούς ναούς και να μεταλάβουμε των Αχράντων Μυστηρίων. Να κοινωνήσουμε Σώμα και Αίμα Χριστού. Να λάβουμε τον Γεννηθέντα Χριστό μέσα μας. Να καταστούμε «συνδαιτημόνες» στην θεία Τράπεζα που παραθέτει για μας ο Ίδιος ο Χριστός. Αυτός είναι ο αγιασμός μας, η ζωή μας εν Χριστώ. Αυτό τελικά είναι Χριστούγεννα. Γέννηση Χριστού μέσα στο είναι μας, στη φάτνη της ψυχής μας.
3ον. Να εκκλησιαστούμε ανήμερα τα Χριστούγεννα νωρίς στο Ναό. Να ακούσουμε με τις ορθρινές «Χριστουγεννιάτικες» καμπάνες το υπέροχο τροπάριο «Δεύτε ίδωμεν πιστοί που εγεννήθη ο Χριστός…» από τον θαυμάσιο Κανόνα «Χριστός γεννάται δοξάσατε…».
4ον. Να είμαστε σ’ αυτές τις Χριστουγεννιάτικες ημέρες περισσότερον φιλάνθρωποι και ελεήμονες. Να συγχωρήσουμε τους οικείους μας, τους συγγενείς, τους γείτονες, τον πλησίον μας. Και ακόμη να κάμνουμε κάποια φιλανθρωπία. Να είπωμεν φθάνει η πλεονεξία, ο ατομισμός. Περισσότερον άνοιγμα της καρδιάς μας στον συνάνθρωπο.
5ον. Θα μπορούσε στο τραπέζι μας αυτές τις γορτινές ημέρες να προσκαλέσουμε με πολλή διακριτικότητα και ευγένεια ένα μοναχικό συνάνθρωπο, ένα ορφανό παιδί, ένα απόμαχο της ζωής, ένα πτωχό.
6ον. Να πραγματοποιήσουμε μία επίσκεψη αγάπης σε ηλικιωμένους αλλά και σε πονεμένους συνανθρώπους μας.
7ον. Να προσευχηθούμε κάπως περισσότερο και νάχουμε στην προσευχή και στη σκέψη μας και τους ομογενείς μας στο εξωτερικό.
8ον. Να μελετήσουμε ένα χριστιανικό βιβλίο, ως πνευματική τροφή και ωφέλειά μας.
Ειλικρινά, στην ύπαρξή μας να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θέλουμε να ζούμε ως «προ Χριστού», αλλά «μετά Χριστόν».
Χριστούγεννα με τον Χριστό που φέρει την ειρήνη, την αγάπη, την χαρά στην ανθρωπότητα. Ευλογημένα Χριστούγεννα, χριστιανικά.