Τα ιερά λείψανα του νεομάρτυρα Αγίου Μιχαήλ Μαυρουδή του Αδριανοπολίτου στην Ορεστιάδα (φωτο)

Loading...


Στα πλαίσια της συμπληρώσεως 90 ετών από της ιδρύσεως  της πόλεως της Νέας Ορεστιάδος (1923-2013) με πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, η τοπική μας Εκκλησία υπεδέχθη το απόγευμα του Σαββάτου, 2ας Φεβρουαρίου ε.ε. στη Νέα Ορεστιάδα τα ιερά λείψανα του νεομάρτυρα Αγίου Μιχαήλ Μαυρουδή του Αδριανοπολίτου, ο οποίος μαρτύρησε στην Αδριανού το 1493. Σημειωτέον ότι στη Νέα Ορεστιάδα εγκαταστάθηκαν το 1923 πρόσφυγες από την Αδριανούπολη και το Κάραγάτς (Παλαιά Ορεστιάδα). Τα ιερά αυτά λείψανα εφυλάσσοντο μέχρι το 1922 στο Μητροπολιτικό Ναό της Αδριανούπολης και μετά την εκκένωσή της παρεδόθησαν στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών μαζί με άλλα ιερά κειμήλια. Προ ετών το Βυζαντινό Μουσείο απέδωσε τα ιερά λείψανα στο Μητροπολιτικό Ναό Κομοτηνής, όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα. Από την Κομοτηνή τα ιερά λείψανα συνόδευσε στην Ορεστιάδα ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Μαρωνείας Πρωτοπρ. Δημ. Βασιλειάδης.


Τα ιερά λείψανα υπεδέχθησαν προ του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος ο Σεβασμιώτατος, ο ιερός κλήρος της πόλης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Δημ. Μουζάς, ο Υποδιοικητής της ΙΙΙ Ταξιαρχίας και πλήθος κόσμου. Στη συνέχεια εψάλη ο Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος ετόνισε τη σημασία του γεγονότος.

______

Στην Ορεστιάδα πραγματοποιήθηκε με πολλή μεγάλη επιτυχία κοινή Συνάντηση των Ιεροψαλτών των Ιερών Μητροπόλεων Διδυμοτείχου και Μαρωνείας, με την ευκαιρία της μεταφοράς των ιερών λειψάνων του αγίου Μιχαήλ Μαυρουδή  από την Κομοτηνή στην Ορεστιάδα, το απόγευμα της Κυριακής, 3ης Φεβρουαρίου ε.ε., στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος. Της συναντήσεως προηγήθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό, χοροστατούντος του Σε. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού. Στην ακολουθία του Εσπερινού έψαλλαν στο δεξιό αναλόγιο ο χορός των φιλοξενούμενων Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας υπό τον Πρωτοψάλτη Αθ. Σαλαμάνη και στο αριστερό ο χορός των Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου υπό τον Πρωτοψάλτη Βασ. Παπαμιχαήλ.

Στη συνάντηση εισηγήθηκε ο Μουσικολογιώτατος Πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κομοτηνής Αθανάσιος Σαλαμάνης με θέμα «Μουσική – Βυζαντινή Μουσική – Θράκες Μουσουργοί». Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Σεβασμιώτατος με την διπλή ιδιότητα του οικεείου Μητροπολίτου και του Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής και ο Πρόεδρος του Ιεροψαλτικού Συλλόγου της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου «Θρασύβουλος Στανίτσας» Βασ. Παπαμιχαήλ. Η Συνάντηση έκλεισε με την κοπή της Βασιλόπιτας του διοργανώσαντος αυτήν Ιεροψαλτικού Συλλόγου της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου.

Ο Σεβασμιώτατος στον χαιρετισμό του τόνισε την ανάγκη επίκοινωνίας των Ιεροψαλτών συνεχάρη τον ομιλητή και όλους τους συντελεστές της Συνάντησης.

  ——————–

Το πρωί της ίδια ημέρας ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου της παραμεθορίου κωμοπόλεως των Δικαίων, επί τη προλαβούση εορτή του Αγίου Τρύφωνος, ο οποίος ιδιαιτέρως τιμάται από τους αμπελουργούς της περιοχής. Παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Γεωρ. Ντόλιος, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Δημ . Μουζάς και πλήθος κόσμου από τα Δίκαια και τα γύρω χωριά.

alt
alt
alt
alt
alt