Τα ιερά λείψανα του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Αγία Κυριακή Παλαιού Φαλήρου (φωτο)

Loading...


Τα ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του Ιατρού, υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών μαζί με τον ιερό κλήρο και τον πιστό λαό της τοπικής μας Εκκλησίας. Πρόκειται για τα ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά που φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Σαγματά Βοιωτίας.

Η υποδοχή τους έγινε με κάθε εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα την Πέμπτη το απόγευμα 4 Ιουλίου, από τον σεπτό Μητροπολίτη μας κ. Συμεών στη διασταύρωση των οδών Κων. Παλαιολόγου και Ασκληπιού στο Παλαιό Φάληρο. Εκεί, παρεδόθη η ιερή λειψανοθήκη στον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών και εν συνεχεία με πομπή κλήρου και λαού κατευθύνθηκαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής (Λεωφ. Αμφιθέας 60, Παλαιό Φάληρο). Τα ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά θα παραμείνουν για να τα προσκυνήσουν οι Χριστιανοί μέχρι τη Δευτέρα 8 Ιουλίου (ώρα 11 π.μ.).

Στον ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής τελέσθηκε ακολούθως Αρχιερατικός Εσπερινός και ομίλησε για τον βίο του Αγίου Λουκά και τη σημασία των ιερών λειψάνων των Αγίων του Θεού στη ζωή των πιστών ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία ιερουργούντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Βασιλείου Γιαννάκα, Προισταμένου του ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την προσεχή Κυριακή 7 Ιουλίου, ημέρα εορτής της Αγίας Κυριακής, με τον Όρθρο και την Αρχιερατική θεία Λειτουργία το πρωί και την Πάνδημη Λιτανεία το απόγευμα.

Αναλυτικά το εορταστικό πρόγραμμα του Ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής (Λεωφ. Αμφιθέας 60, Παλαιό Φάληρο) έχει ως εξής:

Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. ΣΥΜΕΩΝ (απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από την ομιλία του)

Υποδεχθήκαμε σήμερα εδώ στην Αμφιθέα, στα πλαίσια της ετήσιας μνήμης της προστάτιδος και πολιούχου της Αγίας Κυριακής, το ιερό λείψανο του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως, στην Κριμαία, του Ιατρού. Ρώσος Άγιος, γεννήθηκε στη γη της Ουκρανίας, και μετά από μια περιπετειώδη ζωή, στα δύσκολα εκείνα χρόνια και στις συνθήκες τις τραγικές, υπό τις οποίες βρέθηκε η Ρωσική Εκκλησία, καθόλο το ήμισυ του περασμένου, του εικοστού αιώνα, εκοιμήθη εν Κυρίω το 1961, 29 Μαίου με το νέο ημερολόγιο, ως Επίσκοπος Συμφερουπόλεως, στη Συμφερούπολη της Κριμαίας.

Η ζωή του Αγίου Λουκά υπήρξε ένας συνεχής και αδιάκοπος αγώνας. Χαρισματούχος, πολυτάλαντος σαν προσωπικότητα, ευφυέστατος άνθρωπος, διακρίθηκε κυρίως από την ώρα που αποφάσισε να σπουδάσει και να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στη ιατρική επιστήμη, και μάλιστα στη χειρουργική. Σε κάποια στιγμή ήρθε σε κοινωνία γάμου, απέκτησε τέσσερα παιδιά, έχασε σύντομα τη σύζυγό του, και η Εκκλησία –υπό τις περιπέτειες εκείνες του αθέου καθεστώτος που βρέθηκε, και τις δοκιμασίες τις οποίες υπέστη–, ανέδειξε τον Άγιο Λουκά Επίσκοπο.

Επίσκοπος με ζήλο, με λόγο, προασπιζόμενος τη χριστιανική πίστη, αγωνιζόμενος για την εδραίωση της αλήθειας της Εκκλησίας, όταν αυτή πολεμείτο, όπως πολεμήθηκε και όπως διώχθηκε από τους αθέους. Έτσι λοιπόν έμελλε στον ίδιο να δοκιμάσει πάλιν και πολλάκις διωγμούς και κατατρεγμούς, από το ένα μέρος στο άλλο, μέχρι και αυτή τη Σιβηρία, αλλά δεν υπεχώρησε, δεν συμβιβάστηκε, δεν συνθηκολόγησε, δεν πρόδωσε την πίστη, δεν εγκατέλειψε το χρέος του ως χριστιανός Επίσκοπος. Όπου εστάλη, είτε διωκώμενος από το καθεστώς, είτε με την εντολή της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, παντού έδωσε ζωντανή τη μαρτυρία της πίστεώς του, η οποία όμως επιβεβαιωνόταν μέσα από τη συνεπή και αγία χριστιανική του ζωή.

Γι’ αυτό και ο λόγος του είχε μια ιδιαίτερη δύναμη και απήχηση στις καρδιές των πιστών. Από το 1946 κατέστη, όπως προείπα, Αρχιεπίσκοπος στη Συμφερούπολη της Κριμαίας, και εκεί παρέμεινε μέχρι το 1961, οπότε σε βαθιά ηλικία ανεχώρησε από τον μάταιο τούτο κόσμο.

Έδωσε όλο το ζήλο και όλη την αγάπη του στα χρόνια αυτά στη Συμφερούπολη καλλιεργώντας τον ιερό κλήρο και διαποιμαίνοντας τον πιστό λαό του Θεού. Δοκίμασε και ο ίδιος τον πόνο της ασθένειας, μάλιστα (το 1946 πήγε στη Συμφερούπολη) από το 1955 μέχρι το 1961 έχασε και το φως του. Παραταύτα έμεινε πιστός στο καθήκον του και συνέχισε τυφλός να λειτουργεί υποβοηθούμενος, μια και γνώριζε απέξω τη θεία Λειτουργία και δεν είχε ανάγκη να συμβουλεύεται τις λειτουργικές φυλλάδες.

Σημεία αγιότητας βίου έδωσε πάρα πολύ ενωρίς. Ο τάφος του έγινε προσκύνημα μέγα όλων των χριστιανών, όχι μόνο της Κριμαίας, αλλά και ευρύτερα. Έτσι το 1995 αναγνωρίσθηκε τοπικός Άγιος για την Εκκλησία της Συμφερουπόλεως, της Κριμαίας, και το 2000 επισήμως από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Απολυτίκιον. Ήχος πλ.α´. Τον συνάναρχον Λόγον.
Ιατρόν και ποιμένα, Λουκάν τιμήσωμεν, Συμφερουπόλεως ποίμνης, Αρχιερέα λαμπρόν, τον βαστάσαντα Χριστού τα θεία στίγματα, τας εξορίας τα δεινά, εγκλεισμούς εν φυλακαίς, τας θλίψεις και τα ονείδη, τον επ’ εσχάτων φανέντα, εν τη Ρωσία νέον Άγιον.

alt
alt
alt
alt