Παραμονή της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Κίμωλο
Του Κυριάκου Διαμαντόπουλου, iera-monopatia.gr
Το απόγευμα της Τετάρτης, 14 Αυγούστου 2024, τελέστηκε με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη ο Εσπερινός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Παναγία του Κονόμου, ένα από τα πιο ιστορικά και σεβάσμια προσκυνήματα της Κιμώλου.
Οι πιστοί συγκεντρώθηκαν από νωρίς για να συμμετάσχουν στη μεγάλη αυτή Θεομητορική Εορτή, που τιμά το τέλος της επίγειας ζωής της Παναγίας και την ένδοξη Μετάστασή Της στους ουρανούς. Ο Εσπερινός τελέστηκε με τη συμμετοχή του τοπικού κλήρου και με την παρουσία πλήθους πιστών, που ήρθαν να προσευχηθούν και να τιμήσουν τη Μητέρα του Κυρίου.
Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας, κλήρος και λαός ένωσαν τις φωνές τους και έψαλαν με ευλάβεια και συγκίνηση τα Εγκώμια της Θεοτόκου. Αυτά τα εγκώμια, που έχουν ως πρότυπο τα αντίστοιχα της Μεγάλης Παρασκευής για τον Χριστό, εξυμνούν την αγνότητα, την αγάπη και τη μεσιτεία της Παναγίας.
Μετά το πέρας της ακολουθίας, πραγματοποιήθηκε με κατάνυξη η περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας στους δρόμους γύρω από την εκκλησία. Ο Επιτάφιος, στολισμένος με άνθη και αρώματα, μεταφέρθηκε στους ώμους των πιστών, οι οποίοι ακολουθούσαν με κεριά και λαμπάδες, δημιουργώντας μια κατανυκτική ατμόσφαιρα. Οι δρόμοι της Κιμώλου πλημμύρισαν από τα υμνολογικά άσματα και τη μυστηριακή αίσθηση της ευλογίας της Παναγίας.
Η τελετή αυτή αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της θρησκευτικής ζωής της Κιμώλου, συγκεντρώνοντας όχι μόνο τους κατοίκους του νησιού αλλά και πλήθος επισκεπτών που καταφθάνουν για να ζήσουν από κοντά τη μοναδική αυτή εμπειρία της Ορθόδοξης πίστης.
Ιστορικό του Ναού
Η Παναγιά του Κονόμου όπως είναι γνωστός στο νησί ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του 17ου αιώνα, στα δυτικά του Κάστρου, είναι μονόκλιτος με τρούλο, τέμπλο με γραπτή διακόσμηση και ξυλόγλυπτα βημόθυρα.
Η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο τέμπλο είναι έργο του 16ου αιώνα. Στο ναό υπάρχουν εικόνες κρητικής τέχνης και έργα του Δευτερεύοντος Σίφνου.
Ο Δεσποτικός θρόνος προέρχεται από τον παλαιό ναό (17ος αιώνας) της Οδηγήτριας. Στον περίβολο υπάρχει θολωτός τάφος όπου ενταφιάστηκαν (τελευταία ταφή το 1894) οι εφημέριοι κτήτορές του.
Ευχαριστούμε θερμά την Μάλαμα Σπανοπούλου, για τις φωτογραφίες και το βίντεο!