Σύρου Δωρόθεος: Πως καθιερώθηκε η 1η Σεπτεμβρίου ως αρχή του Εκκλησιαστικού έτους (φωτο)

Loading...


Του Γραμματέα IΜ Σύρου, Αλέξανδρου Μαρκουίζου
 
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ χοροστάτησε  στον Εσπερινό, που τελέσθηκε χθες στον Ιερό Ναό της Παναγίας, στην περιοχή «Κακιά Σκάλα» της Τήνου, παρουσία πλήθους πιστών, Τηνίων και παρεπιδημούντων προσκυνητών.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στο ιστορικό της καθιέρωσης της 1ης Σεπτεμβρίου ως αρχής του Εκκλησιαστικού έτους και εξήγησε τον όρο «αρχή της Ινδίκτου», ενημερώνοντας το πολυπληθές Εκκλησίασμα ότι » η λέξη Ίνδικτος είναι λατινική ελληνοποιημένη και σημαίνει ορισμός, διάγγελμα, πού εκδιδόταν από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, με σκοπό να καθορίζουν το ύψος των φόρων επί της παραγωγής της γης, που θα έπρεπε να πληρώσουν οι υπήκοοι της Ρώμης για τη συντήρηση του στρατού. 
Το διάγγελμα αυτό ίσχυε για δεκαπέντε χρόνια και τούτο, γιατί κάθε δεκαπέντε χρόνια απολύονταν οι παλαιοί στρατιώτες και κατατάσσονταν οι νέοι.Με την πάροδο του χρόνου η λέξη Ίνδικτος έπαψε να σημαίνει μόνο διάγγελμα, αλλά σήμαινε και το διάστημα των δεκαπέντε ετών. Έτσι άρχισαν να μετρούν το χρόνο σε Iνδίκτους (πρώτη Ίνδικτος, δεύτερη Ίνδικτος κ.ο.κ.).Πρώτος ο Μ. Κωνσταντίνος όρισε ως επίσημη μέτρηση του χρόνου (το 312 ή 313 μ.Χ.) την Ίνδικτο, πού άρχιζε την 1η Σεπτεμβρίου. Η Εκκλησία αμέσως υιοθέτησε αυτό το σύστημα μέτρησης του χρόνου, ενώ ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ο Α΄ το 537 εισήγαγε τη μέτρηση κατά Ινδικτιώνες στα κρατικά έγγραφα και στις δικαστικές αποφάσεις» .

1
1
1