Σύναξη Μοναζουσών Ιερας Μητροπόλεως Κηφισίας (φωτο)

Loading...


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στην Ιερά Μονή Εισοδίων Θεοτόκου Μαρκοπούλου, η πρώτη, από την εκλογή και την ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου, σύναξη μοναζουσών της Μητροπόλεώς μας.

Συμμετείχαν Γερόντισσες και μοναχές από όλα τα Μοναστήρια της Μητροπόλεως. Η ημέρα ξεκίνησε με Όρθρο και Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε και λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Χρίστο Κυριακόπουλο, τον Ιεροκήρυκα Αρχιμανδρίτη π. Νικάνωρα και άλλους κληρικούς. 
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσεφέρθη κέρασμα στο Αρχονταρίκι και ο Σεβασμιώτατος λαβών τον λόγο κατ’ αρχήν εξέφρασε την χαρά του για την ευλογημένη ευκαιρία να συναντηθεί και συμπνευματισθεί με τις μοναστικές αδελφότητες της επαρχίας του.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορία της ιδρύσεως των Ιερών Μονών και στις σχέσεις μοναχού και Επισκόπου κατά τους Ιερούς κανόνες και τους Αγίους Πατέρες. Δήλωσε με σαφήνεια την εμμονή του στον παραδοσιακό τρόπο ζωής και την αντίθεσή του προς κάθε νεωτερισμό ξένο προς το γνήσιο μοναχικό πνεύμα. Παρουσίασε και ανέλυσε σχετικούς κανόνες της Πενθέκτης, της Ζ΄ Οικουμενικής, και της Πρωτοδευτέρας Συνόδου. Τέλος αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση αναλύοντας άρθρα του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Μετά το σύντομο διάλλειμα, το λόγο έλαβε ο Άρχιμανδρίτης π. Σαράντης Σαράντος, Πνευματικός της Μονής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η θέση του Πνευματικού στο γυναικείο Μοναχισμό». Παρουσίασε κατ’αρχάς το φωτεινό παράδειγμα του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, στην καθοδήγηση των Μοναζουςών της Μονής της Αγίας Τριάδος Αιγίνης.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο βίο και τους λόγους παλαιών και συγχρόνων Θεοφόρων Πατέρων, το παράδειγμα των οποίων στηρίζει και καθοδηγεί τους Πνευματικούς αλλά και τις Μοναχές στις μέρες μας. Αναφέρθηκε στην πρωταρχική αξία της υπακοής, αλλά και της αγαστής συνεργασίας Πνευματικού και Καθηγουμένης, για την κατά Θεόν προκοπή της Μονής.

Τέλος ζήτησε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου ώστε με τις πρεσβείες του σήμερον εορταζομένου Αγίου Παρθενιου, προστάτου των καρκινοπαθών, να διαλύονται τα πνευματικά καρκινώματα, να ξεπερνώνται κάθε είδος συναισθηματισμών και να ακολουθείται σταθερά και χωρίς παρεκκλίσεις ο δρόμος προς την χώρα των ζώντων. Ακολούθησε γεύμα στην Τράπεζα της Μονής, μετά το πέρας του οποίου ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε την φιλοξενήσασα αδελφότητα, διένειμε ένα Πνευματικό βιβλίο σε όλους τους συμμετέχοντας.

1
1
1