Συμπληρώνονται φέτος 300 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Ιεράρχου Γερασίμου του Παλαδά

Loading...


Συμπληρώνονται φέτος 300 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Ιεράρχου Γερασίμου του Παλαδά, ο οποίος χρημάτισε και Μητροπολίτης Καστορίας.

Σχετική εγκύκλιο εξέδωσε ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Γερασίμου του Παλαδά, Μητροπολίτου Καστορίας καί μετέπειτα Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής: 

Αδελφοί μου αγαπητοί,

Συμπληρώνονται φέτος 300 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Ιεράρχου Γερασίμου του Παλαδά, χρηματίσαντος Μητροπολίτου Καστορίας.

Ο Άγιος αυτός Ιεράρχης ήλθε στην Καστοριά ως Κληρικός και προσέφερε σε δύσκολες ημέρες τις υπηρεσίες του ως Ιεροκήρυκας, Επίσκοπος και Πνευματικός Πατέρας αυτού του τόπου. Ο φθόνος, όμως, των ανθρώπων, που κινήθηκαν, όπως πάντοτε συμβαίνει, από τον αντικείμενο εχθρό, τον ανάγκασαν να φύγει. Με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετετέθη στην Ιερά Μητρόπολη Ανδριανουπόλεως ενώ στη συνέχεια εξελέγει Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε σε απόλυτη άσκηση στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, όπου εκοιμήθη οσιακά στις 15 Ιανουαρίου 1714. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τον κατέταξε στη χορεία των Αγίων και η αγία κάρα του, ευωδιάζουσα, φυλάσσεται ως θησαυρός πολύτιμος στον τόπο αυτό της ασκήσεως του Αγίου.

Γιά μας τους Καστοριανούς αποτελεί μεγάλη ευλογία να έχουμε στο Άγιολόγιο της Εκκλησίας μας έναν Άγιο Επίσκοπο, ο οποίος εκλέησε και αγίασε αυτόν τον αρχιερατικό θρόνο. Γιά σκεφθείτε ότι περπάτησε στην πόλη μας, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στους Ιερούς Ναούς, ευλόγησε τον λαό μας!

Οι Πατέρες της Εκκλησίας, μας συνιστούν να τιμούμε τους Αγίους, γιατί :

Έχουμε ανάγκη από τις πρεσβείες των Αγίων στο Θρόνο του Εσφαγμένου Αρνίου,

Έχουμε ανάγκη ως πρότυπο στη δική μας ζωή, τη ζωή των Αγίων,

Έχουμε ανάγκη τη διδασκαλία των Αγίων, που είναι λόγος Θεού, καρπός του Αγίου Πνεύματος, διαχρονικός και επίκαιρος πάντοτε.

Γι’ αυτό σας παρακαλώ θερμά να συμμετάσχετε στις ως κάτωθι εκδηλώσεις τιμής του Αγίου αυτού Ιεράρχου της Εκκλησίας μας και μάλιστα στο γεγονός της συμπληρώσεως τόσων ετών.

Α
Στις 14 Ιανουαρίου και ώρα 5.30 μ.μ., παραμονή της μνήμης του Αγίου Γερασίμου, θα τελεσθεί πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς και την επόμενη μέρα Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Β
Πανηγυρικά η μνήμη του, συνδυασμένη με το Μνημόσυνο του μακαριστού Προκατόχου μου κυρού Γρηγορίου του Γ’, που θα τελεσθεί στον Μητροπολιτικό μας Ναό την Κυριακή 26 Ιανουαρίου. Σ’ αυτόν τον εορτασμό θα συμμετάσχει και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, αφού στη γειτονική σ’ αυτόν Ανδριανούπολη, διηκόνησε ως Επίσκοπος ο Άγιος Γεράσιμος.
Το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου και ώρα 5.30 μ.μ. θα τελεσθεί πανηγυρικός Εσπερινός, ψαλλομένης της Ιεράς Ακολουθίας του Αγίου Γερασίμου του Παλαδά και την επομένη Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο τέλος του οποίου θα τελεσθεί το Ιερό Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Γρηγορίου.
Παράλληλα, η εκδήλωση της κοπής της Βασιλόπιτας του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, θα είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεράσιμο τον Παλαδά, Πατριάρχη Αλεξανδρείας, καθώς και στον μακαριστό Μητροπολίτη Γρηγόριο Παπουτσόπουλο.
Στην κατάξερη και απνευμάτιστη εποχή μας οφείλουμε να δώσουμε το παρόν στις εόρτιες λατρευτικές συνάξεις, :

Γιά να αναπνεύσουμε τη ζωογόνο δρόσο του Ουρανού,
Γιά να ζητήσουμε τις πρεσβείες του Αγίου,
Γιά να έχουμε την ευλογία και τη χάρη του Θεού.

Με θερμές πατρικές ευχές
O Ε Π Ι Σ Κ Ο Π Ο Σ Σ Α Σ
Ο ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ