Το διήμερο 5-6 Ιουνίου 2019 επισκέφθηκαν τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο στην Ναύπακτο ομάδα υποψηφίων διδακτόρων του Διδακτορικού Προγράμματος Ορθοδόξων Σπουδών (PhD Program in Orthodox Studies, The Antiochian Orthodox Institute, Antiochian House of Studies) μαζί με μέλη των οικογενειών τους, από την Αμερική.
Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν της Μητρόπολης, οι υποψήφιοι διδάκτορες ήταν μέλη του πρώτου κύκλου σπουδών, στους οποίους δίδαξε ο Σεβασμιώτατος το έτος 2017 στην Αμερική.
Σκοπός του ταξιδιού τους ήταν να συνδυάσουν το «συμπόσιό» τους, όπως το ονομάζουν, δηλαδή τις ανακοινώσεις τους πριν την σύνταξη της διατριβής τους, με την παρουσία και του καθηγητή τους Σεβασμιωτάτου κ. Ιεροθέου, και με προσκύνημα σε ιερά μέρη στην Ελλάδα.
Στις επιστημονικές τους ανακοινώσεις παρουσίασαν ο καθένας το θέμα, το σχέδιο και τις βασικές πτυχές που θα έχη η διδακτορική τους διατριβή, ενώπιον του Σεβασμιωτάτου κ. Ιεροθέου, του Διευθυντή της Σχολής π. Μισέλ Νάζιμ και του Κοσμήτορα κ. Χριστοφόρου Βενιαμίν, που είναι και καθηγητής στο Τμήμα Διδακτορικών Σπουδών.
Οι υποψήφιοι που ταξίδευσαν στην Ναύπακτο και οι αντίστοιχες παρουσιάσεις τους ήταν:
Jose Diaz de Leon: «”Θεοεγκατάλειψη” και Θεογνωσία στον Ιωάννη του Σταυρού και στον Σωφρόνιο του Έσσεξ».
David Halt: «Ασκητική εκκλησιολογία: Σπουδή του ρόλου της Εκκλησίας στην Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία του Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου».
Elias Issa: «Ο Πνευματικός Πατέρας στον Εφραίμ τον Σύρο και τον Ισαάκ τον Σύρο».
Eileen Jones: «Η ενίσχυση της μνήμης του Θεού διά των εικόνων: θεραπεία των πνευματικών ασθενειών, σύμφωνα με την συνδεδεμένη ασκητική της εικονολογίας και ησυχαστικής πράξεως στην Πατερική και Βυζαντινή παράδοση».
Timothy Wilkinson: «Η σωτηριολογία του αγίου Ιγνατίου Αντιοχείας».
Emmanuel Gergis: «Κοπτική Επιστημολογία και η ενιαία φύσις στον Χριστό: Διατηρώντας τα Αλεξανδρινά χαρακτηριστικά».
Μετά από κάθε παρουσίαση γινόταν συζήτηση με την συμμετοχή όλων, και του Σεβασμιωτάτου που παρακολούθησε όλο το «συμπόσιο» και έκανε θεολογικές παρεμβάσεις. Το «συμπόσιο» διήρκησε συνολικά έξι ώρες, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
Είχε προηγηθή η εισαγωγική ομιλία του Σεβασμιωτάτου, και οι λόγοι – χαιρετισμοί των υπευθύνων του Τμήματος, οι οποίοι τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά την λήξη ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο, γιατί συμβάλλει τα μέγιστα με τον λόγο και την παρουσία του στην προβολή και διάδοση της ορθόδοξης πατερικής θεολογίας στην Αμερική.
Οι Σύνδεσμοι Αγάπης του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής φρόντισαν για την φιλοξενία των προσκυνητών από την Αμερική τις δύο ημέρες της διαμονής τους στην πόλη μας.