Στο πλευρό των προσφύγων η Ι.Μ. Ζάμπιας (ΦΩΤΟ)

Loading...


Στο πλευρό των προσφύγων η σε συνεργασία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος ,το Επίτιμο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Ζάμπια και τους Έλληνες επιχειρηματίες της Ζάμπια

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης: «Την Παρασκευή 12 Απριλίου ο Σεβασμιοτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας κ Ιωάννης και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Ζάμπια κ. Μιχαήλ Κρουπνικ επισκέφθηκαν τη δομή φιλοξενίας των προσφύγων στην περιοχή Μantapala – Luapula ,κεντρικά-βόρεια της Ζάμπιας ,σε απόσταση 1500 χιλιομέτρων από την Λουσάκα ,όπου «φιλοξενούνται» 23.000 πρόσφυγες εκ των οποίων 7.000 είναι παιδιά για να παραδώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια .

Η επαρχία έχει διεθνή σύνορα κατά μήκος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Η βία στη χώρα αυτή οδήγησε περισσότερους από 3.300 πρόσφυγες στη Ζάμπια σε ένα μήνα. Η πιο θανατηφόρα σύγκρουση στο Κονγκό την στιγμή αυτή ξέσπασε εν μια νυκτί με ελάχιστη προειδοποίηση, εκτοπίζοντας περίπου 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους πέρσι .
Το 2018, η Ζάμπια έλαβε συνολικά 9.371 πρόσφυγες, με την πλειοψηφία να προέρχεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό – 7.978 και 1.036 από το Μπουρούντι.

Από την αντιπροσωπεία της Μητροπόλεως πιο συγκεκριμένα,παραδόθηκαν στον επικεφαλής του τομέα Kawambwa της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ Hashim Sharif φάρμακα, δωρεά των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων και 10 τόνοι αλεύρι δωρεά των Ελληνικών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Ζάμπια .

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιωάννης απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Dr. Felix V.Phiri, στον επικεφαλής του τομέα Kawambwa της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ κ Hashim Sharif και στους υπόλοιπους συγκεντρωμένους , τόνισε ότι:

«Η Ιερά Μητρόπολις Ζαμπιας ,με τις ευχές και ευλογίες του Μακαριότατου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ Θεόδωρου Β΄, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει και να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας – πρόσφυγες. Και καταδεικνύει τη δέσμευση της Ορθόδοξης Μητρόπολης της Ζάμπια να βοηθήσει την Ζάμπια να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες των μεταναστών και προσφύγων.Εμείς ως Εκκλησία, ως Έλληνες, που από αρχαιοτάτων χρόνων διακρινόμαστε για την αρετή της φιλοτιμίας, της φιλοξενίας και της αγάπης για τον συνάνθρωπο, μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι; Ιδιαιτέρως δε όσοι ζήσαμε και διδαχθήκαμε από τους προγόνους μας τι σημαίνει ξεριζωμός και προσφυγιά από τον Πόντο.Η δράση μας για το προσφυγικό σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα έχει διάφορα στάδια.
Είναι μεγάλη η ικανοποίηση τού να είναι κάποιος μέρος μιας προσπάθειας προσφοράς βοήθειας σε ανθρώπους. Όταν πληροφορήθηκα ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τα πάντα πίσω τους ήξερα ότι ήθελα να λάβω μέρος σε αυτή την προσπάθεια ανακούφισης.δίνοντας δύναμη στους πρόσφυγες να πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς πόνο, δυστυχία και εξαθλίωση.

Η Μητρόπολη Ζαμπιας θερμά ευχαριστεί τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη,τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ Μάρκο Μπόλαρη ,τον πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών κ.Γιάννη Αμανατίδη ,τον Επίτιμο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στη Ζάμπια κ. Μιχαήλ Κρουπνικ και τους Έλληνες επιχειρηματίες Olympic Milling, APG Milling, Choma Milling, Simba Milling της Ζάμπια ,που στάθηκαν στο πλευρό μας και κυρίως στο πλευρό των προσφύγων, στηρίζοντας τις έκτακτες εκκλήσεις μας.»tilegrafima.gr