Στην μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη Σπάρτης Διονύσιου

Η Ιερά Μητρόπολη  Μονεμβασίας και Σπάρτης, στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς πολέμους, διοργάνωσε Εκδηλώσεις τιμής, μνήμης και ευγνωμοσύνης για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κυρό Διονύσιο Δάφνο ( 1936-1959), ο οποίος διετέλεσε Αρχιμανδρίτης του στόλου επί του θωρηκτού ‘’ΑΒΕΡΩΦ’’, κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων 1912-1913.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν ομιλίες, έκθεση φωτογραφικού υλικού, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τον Μακαριστό Ιεράρχη.

Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στην Στέγη Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με γενικό θέμα «Η εκατοστή επέτειος των Βαλκανικών πολέμων και η συμμετοχή του Μακαριστού Μητροπολίτου Διονυσίου Δάφνου», όπου παρουσιάστηκαν από αξιόλογους ομιλητές ενδιαφέρουσες ομιλίες. Η πρώτη ομιλία είχε ως θέμα «Βαλκανικοί πόλεμοι: η ιστορία μιας εποποιίας» και μίλησε ο  Ταξίαρχος ε.α. κ. Κων/νος Ροδόπουλος.

Οι άλλες δυο ομιλίες παρουσιάστηκαν από δυο εγγόνια του Μακαριστού Ιεράρχου, τον κ. Νικήτα Αλιπράντη Καθηγητή Πανεπιστημίου, με θέμα «Ο Διονύσιος Δάφνος και ο ρόλος του στον αγώνα» και κ. Διονύσιο-Ανδρέα Αλιπράντη Πολιτικό Μηχανικό, με θέμα «Η πορεία του θωρηκτού ‘’ΑΒΕΡΩΦ’’ και το ημερολόγιο του Διονυσίου Δάφνου».

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος ευχαριστώντας τόσο τους ομιλητές, όσο και όσους παρευρέθηκαν σ΄ αυτήν όπως οι Βουλευτές κ. Αθ. Δαβάκης, κα Φ. Πατριανάκου, η Αντιπεριφερειάρχης κα Ντία Τζανετέα, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Στ. Αργειτάκος, ο Δκτής του ΚΕΕΜ κ. Δημ. Μακρής και αρκετός κόσμος.

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό του Οσίου Νίκωνος Σπάρτης τελέστηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του Μητροπολίτη Διονυσίου Δάφνου. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας μίλησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Γεώργιος Μπλάθρας όπου αναφέρθηκε στην προσφορά και στο έργο του Μακαριστού Ιεράρχου, κατά την διάρκεια της Αρχιερατείας του στην Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης (1936-1959).

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ενώπιον της προτομής του κυρού Διονυσίου που βρίσκεται στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού Οσίου Νίκωνος,  ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος τέλεσε τρισάγιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσφορά του Μακαριστού Μητροπολίτη Διονυσίου στην Σπάρτη ήταν πολύ σημαντική, αφού επί των ημερών του ανοικοδομήθηκε ο Ιερός Ναός του Οσίου Νίκωνος και δημιουργήθηκε το Ιστορικό Αρχείο Λακωνίας.

alt