Σιατίστης Παύλος: “Ζούμε σ’ έναν κόσμο παρακμής” (ΦΩΤΟ)

Συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις στον Ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών, στο πλαίσιο των ΕΟΡΤΙΩΝ 2018.

Χθες Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκαν οι κάτωθι εκδηλώσεις:
Στις 5:00 μ.μ. στο Παρεκκλησάκι του Ι. Ν. Αγίου Ελευθερίου, που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Αχαρνών και Ζαχ. Παπαντωνίου τελέσθηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των πρώτων κατοίκων της Ενορίας. Στο σημείο αυτό υπήρχε ο δεύτερος κατά σειράν ναός τόύ Αγίου Ελευθερίου, δεδομένου ότι ο Ναός δεν ήταν εξ αρχής στην σημερινή θέση.
Στις 6:30 μ.μ. τελέσθηκε ιερό Ευχέλαιο στον Ι.Ν. του Αγίου Ελευθερίου.

Στις 7:00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλο με θέμα: «Η αγιότητα, ένας λησμονημένος στόχος».
Με λόγο απλό και ταυτόχρονα ηδύ, πατρικά αλλά και αιχμηρά, με παραδείγματα από την εκπαιδευτική και ποιμαντική του εμπειρία δίδαξε τι είναι αγιότητα και την κατέβασε από τον ουρανό στην γη. Έδειξε ότι είναι στόχος που αφορά κάθε βαπτισμένο χριστιανό.
Παραθέτοντας αγιογραφικά χωρία έδειξε ότι ο αγιασμός, η κλήση στην αγιότητα είναι θέλημα και εντολή του Θεού. Το ίδιο το γεγονός των Χριστουγέννων δίνει την απάντηση σχετικά με την δυνατότητα να γίνουμε άγιοι. Ο Θεός κινείται προς εμάς για να συν-κινήσει κι εμάς ώστε να κινηθούμε προς εκείνον. Άλλωστε ο χριστιανός γι’ αυτό βαπτίσθηκε, για να γίνει άγιος.
Ποιος είναι όμως ο τρόπος του αγιασμού;

Είναι η ζωή μέσα στην Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι εργαστήριο αγιότητας. Εκεί μπολιάζουμε την ζωή μας με το μπόλι του Θεού.
Προϋπόθεση του αγιασμού, η άρνηση του εαυτού μας. Του εγωισμού μας. Να είμαστε ταπεινοί. Όποιος δεν είναι ταπεινός, δεν μπορεί να αγαπήσει. Ο εγωιστής δεν αγαπάει τον Θεό, επομένως ούτε και τον άνθρωπο. Αυτός που αγαπάει τον Θεό είναι ταπεινός.
Στο ερώτημα «μπορεί κανείς να γίνει άγιος», οι άγιοι απαντούν, ναί. Πως; Κανείς δεν έγινε άγιος από φόβο μήπως πάει στην κόλαση. Όλοι αγίασαν επειδή αγάπησαν τον Θεό. Είναι ο μόνος δρόμος.

Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Ή θα σταυρώσουμε τον εαυτό μας για να δώσουμε χαρά στον άλλον ή θα σταυρώνουμε διαρκώς τον άλλον.
Αν δεν είσαι ταπεινός και λες ότι αγαπάς, είσαι υποκριτής.
Η αγιότητα δεν είναι στόχος για μερικούς. Είναι η φυσιολογική κατάληξη κάθε χριστιανού. Ο χριστιανός που δεν εξελίσσεται σε άγιο είναι ανώμαλος.
Η ζωή τόύ Χριστιανού είναι η φανέρωση τόύ Χριστού στην ζωή του, ταπεινά όχι επιδεικτικά.
Οι άγιοι μας δείχνουν τον δρόμο. Κατά πάντα όμοιοι μ’ εμάς αλλά αυτοί άκουσαν το κάλεσμα του Θεού και ανταποκρίθηκαν σ’ αυτό.
Οι άγιοι μας δείχνουν τι δυνατότητες έχουμε. Κανείς δεν μποεί να πεί «δεν μπορώ». Πιο τίμιο είναι να λέμε «δεν θέλω».
Ζούμε σ’ έναν κόσμο παρακμής. Ζούμε την χρεωκοπία ενός πολιτισμού βασισμένου στην άρνηση του Θεού.

Η Ευρώπη πληρώνει τον εγωισμό του Ευρωπαίου ανθρώπου. Απ’ την άλλη, οι άγιοι. Που τους εμπιστευόμαστε, καταφεύγουμε σ’ αυτούς, τους σεβόμαστε, τους αγαπάμε.
Η μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων δείχνει την αξία του ανθρώπινου προσώπου. Την αξία αυτή πρέπει να την ενεργοποιήσουμε.
Ο άνθρωπος που γεμίζει από την παρουσία του Θεού αδειάζει από το δικό του θέλημα.
Ακολούθησε στις 8:00 μ.μ. το Ενοριακό Αρχονταρίκι, όπου ο Σεβασμιώτατος απάντησε σε ερωτήματα πνευματικού ενδιαφέροντος που έθεσαν οι ακροατές.
Είναι η ζωή μέσα στην Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι εργαστήριο αγιότητας. Εκεί μπολιάζουμε την ζωή μας με το μπόλι του Θεού.
Προϋπόθεση του αγιασμού, η άρνηση του εαυτού μας. Του

Στις 9:00 μ.μ. έγινε Μικρό Απόδειπνο μετά Χαιρετισμών εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον και η ημέρα έκλεισε με
Κατανυκτική Μικρά Αγρυπνία. Λειτούργησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Εύσταθίου, Προιστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Σπάτων και Αρχιερατικός Επίτροπος Σπάτων-Ραφήνας. Ο π. Παναγιώτης εκήρυξε τον θείο λόγο με θέμα: «Οι πρεσβείες των Αγίων».
Έψαλε ο ιεροψάλτης κ. Αθανάσιος Σαρακίνης.