Πειραιώς Σεραφείμ: Nα κατανοήσουν οι ιθύνοντες ότι χωρίς Χριστό δεν υπάρχει ζωή-Λαοθάλασσα στην Αγία Σοφία (φωτο)

Loading...


Του Μάνου Χατζηγιάννη 

Λαμπρός ο εορτασμός της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής Πίστεως, Αγάπηςς και Ελπίδος στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού.

Στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο  Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμος, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.

Προς το τέλος του Εσπερινού ο Αρχιεπίσκοπος ετίμησε τους διατελέσαντες Ιερείς του Ι. Ναού και τις οικογένειες αυτών. Αξίζει να σημειωθεί πως τιμητική πλακέτα εδόθη και στους δύο παρευρισκόμενους Μητροπολίτες, οι οποίοι υπηρέτησαν ως Αρχιμανδρίτες στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού, με τον κόσμο να φωνάζει και για τους δύο “Αξιος, άξιος”…
Πραγματική λαοθάλασσα κατέκλυσε τον Ιερό Ναό στον χθεισινό εσπερινό. Χαρακτηριστικό είναι πως καθ΄όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο κόσμος δε σταμάτησε ούτε λεπτό το προσκύνημα….

Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχτηκε ο Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος εκ μέρους του ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας, ενώ στην είσοδο του ναού αντήλαξε ασπασμό τόσο με τον Μητροπολίτη Πειραιώς όσο και με τον Μητροπολίτη Σερρών.

Στη σύντομη προσαλαλιά του ο κ. Ιέρωνυμος χαρακτήρισε τους δύο Μητροπολίτες “άξιους συνεργάτες” και θύμισε πως και οι δύο υπηρέτησαν ως Αρχιμανδρίτες στον συγκεκριμένο ναό.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, ο οποίος αφού μίλησε με θερμά λόγια για τον Αρχιεπίσκοπο και αφού του εξέφρασε λόγους αγάπης και άπειρες ευχαριστίες, ανέφερε προς τον Αρχιεπίσκοπο πως “η δική σας αγάπη αγκαλιάζει κάθε άνθρωπο χωρίς διακρίσεις”. Όσον αφορά την μνήμη της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής Αγάπης, Πίστις και Ελπίδος, ο κ. Σεραφείμ σχολίασε πως θίγεται “το μέγα θέμα της διαπαιδαγωγήσεως της νέας γενιάς”.

“Στην εποχή των συγχύσεων που οι νέοι ζητούν ηρωικά πρότυπα οι μάρτυρες της πίστεώς μας είναι η απάντηση στην εκπτώχευση της ζωής” τόνισε ο Μητροπολίτης Πειραιώς. Ανέφερε ακόμη πως “εμείς οι μεγαλύτεροι δημιουργήσαμε μια αναίσχυντη σκληρή πραγματικότητα και τη μεταδίδουμε προς τους νέους”.

Συνέχισε δε λέγοντας πως στις μέρες μας το “αποτυχημένο κοσμοείδωλο του διαφωτισμού επανέρχεται”, έκανε αναφορά στα φαινόμενα του ναζισμού και αναρωτήθηκε “πώς μετά τη συντριβή αυτου΄του ειδώλου υπάρχουν προσπαθειες να επανέλθουν παρόμοια φαινόμενα” κάνοντας σαφέστατη αιχμή στη Χρυσή Αυγή.

Επισήμανε ακόμη πως στα ΜΜΕ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την παραβατικότητα των νέων και κατακεραύνωσε όλους εκείνους που, όπως είπε, “άφησαν χωρίς καμία πνευματική αγωγή τους νέους με αποτέλεσμα αυτού να βρουν διέξοδο στο έγκλημα, τις παραισθησιογόνες ουσίες κλπ”. Συνεχίζοντας υποστήριξε πως “η Εκκλησία φέρνει το παράδειγμα των Μαρτύρων της”, ενώ σε άλλο σημείο επισήμανε πως “η θέωση είναι η απάντηση στις μέρες μας. Αυτό που θα βοηθήσει να υπερβεί η νεολαία κάθε κακότητα της εποχής”.

“Ζωη δεν είναι να ζήσουμε στο θνητό κόσμο της επιστημοσύνης, αλλά ζωή είναι η ευαγγελία του κόσμου από την αιώνια διάσταση του Αγίου προσώπου” είπε ο κ. Σεραφείμ και έστειλε το μήνυμα “όσοι αγάπησαν το Χριστό κατόρθωσαν το ακατόρθωτο”…

“Αιώνες μετά δοξάζουμε το Θεό για τα αδιάκοπα πρότυπα βίου και παίρνουμε μαθήματα υπομονής για να αντιμετωπίσουμε την κακεντρέχεια της ζωής” τόνισε ακόμη και συμπλήρωσε “τα αιώνια πρότυπα ζωής να συνεγείρουν τις συνειδήσεις όλων”.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να στείλει μήνυμα και στους εξουσιαστές λέγοντας πως πρέπει “να κατανοήσουν οι ιθύνοντες ότι χωρίς Χριστό δεν υπάρχει ζωή” και τους θύμισε τη φράση του Ρώσου συγγραφέα Φ. Ντοστογιέφσκι σύμφωνα με την οποία “χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται”….

Πριν από το τέλος ο Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη βοήθειά του και επισήμανε πως βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση οι προσπάθειες για το γηροκομείο επί της οδού Εφταλιώτου στο Νέο Ψυχικο…

1
1
1
1
1
1
1
1
1