Πατρών Χρυσόστομος: Ποιος θα μας σεβαστή, εάν εμείς δεν σεβόμαστε την πίστη μας και την ιστορική μας παράδοση; (ΦΩΤΟ)

Loading...


ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΖΟΥΜΠΑΤΙΩΤΗ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΟΣ

Στη , ορεινό χωριό της Αχαίας, ελειτούργησε την Κυριακή ο , όπου πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις προς τιμήν του Ζουμπατιώτη Εθνομάρτυρος Ιεράρχου Γρηγορίου Μητροπολίτου Δέρκων, ο οποίος απηγχονίσθη από τους Τούρκους στα Θεραπειά της Κωνσταντινουπόλεως το 1821.

            Τα τελευταία έτη με την μέριμνα και φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών σε συνεργασία με τον εκπολιτιστικό σύλλογο της περιοχής, εφιλοτεχνήθη η προτομή του Εθνομάρτυρος Ιεράρχου και ετοποθετήθη σε περίοπτη θέση στη Ζουμπάτα. Κάθε χρόνο τελείται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της ερειμωμένης πλέον Ζουμπάτας και ακολουθούν άλλες εκδηλώσεις προς τιμήν του Εθνομάρτυρος Ιεράρχου.

            Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στην μεγάλη προσωπικότητα του Εθνομάρτυρος Ιεράρχου Γρηγορίου και στην μεγάλη παρακαταθήκη που έχει αφήσει σε μας, την μαρτυρική του θυσία για την ορθόδοξη πίστη και την ελευθερία του Γένους.

            Σε μια αποστροφή του λόγου του ο Σεβασμιώτατος, ανεφέρθη στην παραχάραξη της ιστορίας και στην ιστορική λήθη. «Ποιος θα μας πάρη στα σοβαρά από τους εταίρους μας στην Ευρώπη και ποιος θα μας σεβαστή από τους ξένους, όταν εμείς δεν σεβόμαστε την πίστη μας και την ιστορία μας και αυτήν ταύτην την υπόσταση του Έθνους μας;»

            Τέλος επήνεσε τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής «Η Θάνα» και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, ως και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Ζουμπάτας και τους παρακάλεσε να συνεχίσουν να τιμούν τα πατρογονικά τους και να αποτίουν φόρο τιμής στον συντοπίτη τους Ιεράρχη, που είναι το κλέος της Αχαίας και της Ελλάδος απάσης το καύχημα.

            Στην εκδήλωση παρέστησαν, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Αναστασία Τογιοπούλου και άλλοι εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων.