Πατρών Χρυσόστομος: «Σύγχρονοι νεομάρτυρες τα παιδιά του Κατηχητικού στην Συρία»

Loading...


Με την συμμετοχή πλήθους ευσεβών χριστιανών, που κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου (του εν Ζακύνθω) Πατρών, εορτάσθη την Κυριακή 19.5.2019, η μνήμη των αγίων ενδόξων Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου, των εν Τριπόλει μαρτυρησάντων και Πολιούχων αυτής, από τον Σύλλογο των εν Πάτραις Αρκάδων «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης».

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της , στον ως άνω Ιερό Ναό είναι θησαυρισμένη μεγάλη Ιερά Εικόνα των Αγίων Νεομαρτύρων από του έτους 1861, από τους τότε Αρκάδες των Πατρών που ήτο μια ισχυρά παροικία, όπως είναι και οι σύγχρονοι εν Πάτραις Αρκάδες.

Η ιερά αυτή εικόνα με πρωτοβουλία του συντηρήθηκε και τοποθετήθηκε σε περικαλλές ξυλόγλυπτο προσκυνητάριο, σε περίβλεπτη θέση στον Ιερό Ναό, ώστε να προσκυνήται από τους χριστιανούς. Οι εν Πάτραις Αρκάδες εορτάζουν την μνήμη των Αγίων Νεομαρτύρων την Κυριακή προ της ιεράς αυτών μνήμης. (22 Μαίου).

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, επήνεσε τον Πρόεδρο του Συλλόγου των εν Πάτραις Αρκάδων κ. Δημήτριο Κομποχόλη, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλα τα μέλη του Συλλόγου, για την διατήρηση της ιεράς αυτής παραδόσεως και τον εορτασμό των αγίων ενδόξων Νεομαρτύρων και ανεφέρθη με συγκινητικά στοιχεία στη ζωή, στο μαρτύριο και στα θαύματα των δύο αριστέων της Πελοποννήσου, ως τους αποκαλεί ο ιερός υμνογράφος, κλεινών νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου, τονίσας ότι οι άγιοι Νεομάρτυρες έγραψαν με το αίμα τους λαμπρές και συγκλονιστικές σελίδες της ιστορίας κατά την διάρκεια των μαύρων και πικρών χρόνων της τουρκικής σκλαβιάς, ώστε μέσα από το αίμα τους και την θυσία τους που ενώθηκαν με τα αίματα και τις θυσίες των άλλων ηρώων και μαρτύρων υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, να ποτισθή, να βλαστήση και να καρποφορήση το δένδρο της ελευθερίας.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος με την ευκαιρία του εορτασμού της εκατοστής επετείου από την γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, έκανε λόγο για τον μαρτυρικό Ποντιακό Ελληνισμό, ο οποίος υπέστη φρικτά μαρτύρια, εξορίες και μυρίας βασάνους, διατηρήσας όμως παρά τις αγχόνες, τα ικριώματα και τις σφαγές, ζωντανή την ελληνορθόδοξη παράδοση, την οποία μετέφεραν οι διασωθέντες Πόντιοι αδελφοί μας στην Μητροπολιτική Ελλάδα, μαζί με την Παναγία Σουμελά, στης οποίας τα χέρια κρέμασαν τις τύχες και την πορεία των επιγενομένων και που τιμούν με την ορθόδοξη παρουσία τους και την ποντιακή λεβεντιά τους την Πατρίδα μας τόσο εντός των γεωγραφικών ορίων αυτής, όσο και παγκοσμίως.

Μιλώντας τέλος, για την συνέχεια των σελίδων των αιματηρών θυσιών στην σύγχρονη εποχή από τους Ορθοδόξους Χριστιανούς σε διάφορα μέρη του κόσμου, κυρίως στη Μέση Ανατολή, ανεφέρθη στο μαρτυρικό τέλος των Ορθοδόξων μαθητών του κατηχητικού Σχολείου του Ιερού Ναού Πέτρου και Παύλου στη Σελευκούπολη της Κεντρικής οι οποίοι επλήρωσαν με τη ζωή τους την αγάπη τους για τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Κύριό μας και στάθηκαν απέναντι στο μίσος των τζιχαντιστών, αναδειχθέντες σύγχρονοι νεομάρτυρες.







tilegrafima.gr