Πάτρα: Ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες στον Άγιο Ανδρέα – Μεταφέρθηκε για προσκύνημα η Τιμία Κάρα

Loading...


Αύριο Κυριακή το απόγευμα θα κορυφωθούν οι 2ήμερες εκδηλώσεις για την 49η επέτειο της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου

Χαρμόσυνα ήχησαν στις 10 σήμερα Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013 το πρωί καθώς η Τιμία Κάρα του Πρωτόκλητου Αποστόλου Ανδρέα που φυλάσσεται ως ιερός, ανεκτίμητος θησαυρός στο νέο ιερό του Αγ. Ανδρέα στην Πάτρα, μεταφέρθηκε στο κέντρο του ναού για προσκύνημα από τους πιστούς.
Σήμερα το πρωί ξεκίνησαν και οι διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της 49ης επετείου από την επανακομιδή της Τίμιας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα, Πολιούχου των Πατρών, στην πόλη του μαρτυρίου του, την Πάτρα.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμή και ανάμνηση του σημαντικού αυτού γεγονότος θα κορυφωθούν την Κυριακή 29/9 στις 19.00 με την δοξολογία στην πλατεία Τριών Συμμάχων και την λιτάνευση αμέσως μετά της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ανδρέα και της ιερής εικόνας του, κατά μήκος της οδού Αγίου Ανδρέου μέχρι το ναό.

Σύμφωνα όσα ανέφερε στο thebest.gr ο αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος Στελλάτος, προιστάμενος του ιερού ναού του Αγίου Νεκταρίου, μαζί με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, στις διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις έχουν προσκληθεί από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών να παραστούν και να συγχοροστατήσουν τρεις ακόμη αρχιερείς.

Πρόκειται για τον Μητροπολίτη Ιερισσού κ.κ. Θεόκλητο, ο οποίος είναι Αρκάδας στην καταγωγή και είχε για ένα διάστημα υπάρξει ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας μαζί με τον νυν Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο που ως γνωστόν κατάγεται από την Λουκά Τριπόλεως.

Οι άλλοι δύο αρχιερείς είναι ο πρώην Μητροπολίτης Αυλώνος, στην Αλβανία κ. Χριστόδουλος και ο Επίσκοπος Διαυλείας αρχιμανδρίτης κ. Γαβριήλ, ο οποίος έχει αναλάβει και καθήκοντα αυτό το διάστημα Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μάλιστα κ. Γαβριήλ Παπανικολάου κατά το παρελθόν είχε διατελέσει και Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ως γνωστό ο νυν Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος είχε επίσης κατά το παρελθόν θητεύσει ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Φέτος, συμπληρώνονται 49 χρόνια από εκείνη την μεγάλη ιστορική στιγμή της επιστροφής του Ιερού Λειψάνου, στις 26 Σεπτεμβρίου 1964, από τη Ρώμη στην Πάτρα.

Στην λαμπρή τότε πάνδημη και συγκινητική τελετή υποδοχής του ιερού λειψάνου που επεστράφη από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, παρόντες ήσαν στην πλ. Τριών Συμμάχων ο αοίδοιμος Μητροπολίτης πρώην Πατρών κυρός Κωνσταντίνος Πλατής αλλά και ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο Αχαιός Γεώργιος Παπανδρέου.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος που έδωσε την περασμένη Τετάρτη και συνέντευξη Τύπου προς τα τοπικά Μέσα ενημέρωσης, καλεί τον κλήρο και το λαό να δώσουν δυναμικό παρών, να μην μείνει κανείς στο σπίτι του και να τιμήσουν με τη δέουσα ευλάβεια την σημαντική αυτή επέτειο της επανακομιδής της Τίμιας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα, η οποία μαζί με το Σταυρό του Μαρτυρίου, αποτελούν σημεία αναφοράς για την τοπική Εκκλησία και για ολόκληρη την Πάτρα.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι το φετινό καλοκαίρι (για 3 εβδομάδες έως τις 2 Αυγούστου 2013) ο Σταυρός του μαρτυρίου του Αποστόλου Ανδρέα μεταφέρθηκε για ιερό προσκύνημα στην Ρωσική επικράτεια (Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία) όπου χιλιάδες, εκατομμύρια στην κυριολεξία Ορθόδοξοι χριστιανοί πιστοί προσκύνησαν με ευλάβεια και σεβασμό την χάρη του.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 28/9 – Στις 19.00 θα τελεστεί Μεγάλος Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα.

Κυριακή 29/9 – Στις 7 – 10 π.μ. θα τελεστεί Όρθρος – Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο περικαλλή ναό του Αγ. Ανδρέα και στις 17.45 το απόγευμα θα γίνει η εκκίνηση της Ιεράς Λιτανείας της Αγίας Κάρας της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Ανδρέα με κατεύθυνση την Ιχθυόσκαλα και δια θαλάσσης προς τον Μόλο Αγίου Νικολάου.

Στην Ιχθυόσκαλα στις 18.15 θα τελεστεί αγιασμός με αφορμή την έναρξη της νέας περιόδου των αλιέων. Η ανθοστόλιστη Τιμία Κάρα όπως κάθε χρόνο θα μεταφερθεί δια θαλάσσης με πλοιάριο έως τον μόλο του Αγ. Νικολάου και στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί Ευχαριστήριος Θεία Δοξολογία στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

Στις 19.15 το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει η Ιερά Λιτανεία της Τίμιας Κάρας και της εικόνας του Πολιούχου των Πατρών Αποστόλου Ανδρέα κατά μήκος της οδού Αγίου Ανδρέου, για να καταλήξει στον ομώνυμο Ιερό Ναό όπου και θα ψαλεί Ιερά Παράκληση προς τον Απόστολο Ανδρέα.

Όπως κάθε χρόνο το ιερό λείψανο, η Τιμία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα θα τοποθετηθεί κατά τη στιγμή της λιτάνευσης σε στρατιωτικό ανοικτό όχημα ενώ θα υπάρξει τιμητικό άγημα του στρατού (και των τριών όπλων) αλλά και η Δημοτική μπάντα.

Πλήθος κόσμου και εκπροσώπων των αρχών και φορέων αναμένεται να παραστούν στις εκδηλώσεις.