Πάνω από 100 φανουρόπιτες ευλόγησε ο μητροπολίτης Παντελεήμων στη Σάλπη

Loading...


«Εμείς δεν επικοινωνούμε απλά, κοινωνούμε. Είμαστε ο ένας για τον άλλο, νοιαζόμαστε για την χαρά και τη λύπη του διπλανού μας», ανέφερε ο ποιμενάρχης 

Τον ενθουσιασμό του για τη συμμετοχή του κόσμου και την καθιέρωση του πανηγυριού της Σάλπης στη μνήμη του Αγίου Φανουρίου εξέφρασε προχθες ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων που τίμησε τις  θρησκευτικές εκδηλώσεις στο γραφικό χωριό.

Μάλιστα ευλόγησε τις 100 και πλέον φανουρόπιτες που έφτιαξαν οι γυναίκες του οικισμού κι όχι μόνο. Το μικρό παρεκκλήσιο που γιόρταζε γέμισε με ιερείς και ψάλτες και, έγινε και χειροτονία αναγνώστη.
Ο τοπικός επίσκοπος έδωσε άλλη βαρύτητα στη λειτουργία. Μίλησε για το βίο του Αγίου κι αναφέρθηκε στο σωστό τρόπο προσευχής δια παραδειγμάτων λέγοντας ότι πρέπει να μην αναφερόμαστε σε αιτήματα προς τον επουράνιο πατέρα αλλά να ζητάμε το έλεος και τη δύναμή του, στέλνοντας το δικό του μήνυμα και για την κοινωνία αγάπης και συμπόρευσης που στηρίζει η Εκκλησία. «Εμείς δεν επικοινωνούμε απλά, κοινωνούμε. Είμαστε ο ένας για τον άλλο, νοιαζόμαστε για την χαρά και τη λύπη του διπλανού μας», ανέφερε ο ποιμενάρχης που διαβεβαίωσε ότι θα είναι πάντα δίπλα στο λαό της Ροδόπης, θα επισκέπτεται όλα τα χωριά και οι πόρτες της μητρόπολης είναι ανοικτές για όλους! 

1Ακολούθησε η λιτανεία της εικόνας του Αγίου Φανουρίου και η περιφορά  της με τη συνοδεία της φιλαρμονικής Ιάσμου,  τη συμμετοχή των προέδρων πολιτιστικών συλλόγων, του Ιάσμου Κυριάκου Μόσχου, των δημοτικών συμβούλων Κυριάκου Αμούτζα, Νίκου Παπαβασιλείου, και άλλων.

Το ενδιαφέρον όλων μετά τη θρησκευτική τελετή επικεντρώθηκε στις φανουρόπιτες όπου φαινόταν η εναλλαγή των παραδόσεων μια και οι πίττες ήταν σε πολλές παραλλαγές, σχήματα και διακοσμήσεις δείχνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε νοικοκυράς αλλά και τον συμβολισμό της αφού έχει ταυτιστεί με την δοξασία που λέει ότι την τάζεις για να βρεις χαμένα αντικείμενα.

Η πρόεδρος του συλλόγου Μαριάνθη Σουργουντζίδου είχε κινητοποιήσει το χωριό και συμμετείχε στο υπαίθριο γλέντι που ακολούθησε στην πλατεία. Δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα κεφιού πάντα κι αυτή προσηλωμένη στις παραδόσεις της Θράκης.

1