Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ (ΦΩΤΟ)

Loading...


Η Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ, είναι, μετά την Ιερά Μονή Οσίου Λουκά, η αρχαιότερη σήμερα σωζόμενη Μονή της Βοιωτίας, η οποία αριθμεί 10 αιώνες ζωής. Η Μονή χτίστηκε το 1088, και αποτελεί ένα από τα πολλά μοναστήρια της πατρίδος μας, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821.

Οπως γράφει σε ανακοίνωση η Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας: «Η Μονή εορτάζει την 23η Αυγούστου, την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η πανήγυρη της οποίας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πανηγύρια του καλοκαιριού στη Βοιωτία, όπου κάθε χρόνο πλήθος ευλαβών πιστών προσέρχονται για να τιμήσουν την Μητέρα του ενανθρωπήσαντος Χριστού.

Έτσι και φέτος την παραμονή της εορτής, Τρίτη 22 Αυγούστου 2017, μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα και την γαλήνη του ελατόφυτου μοναστηριού τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός και λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας πέριξ της Μονής, με την συμμετοχή ιερέων της ευρύτερης περιοχής και πολυάριθμων πιστών, που κατέκλυσαν κάθε σπιθαμή του Μοναστηριού. Το θείο λόγο μετά τον Εσπερινό κήρυξε ο πανοσ. Aρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Σαμαρτζής.

Την 11η βραδυνή τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία, στην οποία συμμετείχαν πολλοί πιστοί.

Διαβάστε εδώ:  Λαμπρή πανήγυρις στη Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Τετάρτη 23 Αυγούστου, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου. Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας, την οποία τιμά το ανθρώπινο γένος, αφού η Παναγία ήρε την αρά της Εύας και έγινε η δεύτερη Εύα, αφού δέχτηκε να σαρκωθεί μέσα της ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο Χριστός, ο οποίος μας έσωσε από την αμαρτία και τον θάνατο. Η Παναγία μάς δείχνει τον δρόμο της σωτηρίας. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και οι πρεσβείες της Παναγίας να συνοδεύουν όλους. Επίσης, ευχήθηκε στην Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Ξένη και την αδελφή Ιερουσαλήμ υγεία και δύναμη και η ευχή της μακαριστής Γερόντισσας Χριστοδούλης να τις συνοδεύει όπως και όλους όσοι βοηθάνε και στηρίζουν τη Μονή».